• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.12.2018

10:56

HARVARDSKA ISKUSTVA U KRAGUJEVCU! Uskoro niče i Naučno-tehnološki park, jedinstven u Srbiji!

Društvo

HARVARDSKA ISKUSTVA U KRAGUJEVCU! Uskoro niče i Naučno-tehnološki park, jedinstven u Srbiji!

Podeli vest

Pre nekoliko dana u industrijskom kompleksu MIND park kod Kragujevca je otvorena prva fabrika, AMM, a vrpcu su presekli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i vlasnik kompanije MIND Real Estate Bratislav Milanović, a svečanosti su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić

Milanović kaže da je to samo jedan od brojnih koraka koji će tek biti preduzeti, a jedan od najvažnijih je svakako osnivanje Naučno-tehnološkog parka.

- Naučno-tehnološki park u MIND Parku, izgrađen po standardima Industrije 4.0, će za korisnike, pored studenata i Univerziteta, imati i privredne subjekte, kao i istraživače zainteresovane za I&R. Postojanje aero-zone u neposrednoj blizini omogućiće istraživanje i razvoj u oblasti avio industrije, a sama industrijska zona daje prostor za projekte u oblasti lepljenja, zavarivanja, kompozitnih materijala, novih tehnologija, obnovljivih izvora energije, robotike i automatizacije procesa - kaže Milanović i dodaje:

Foto: Beta

Bratislav Milanović

- U NTP u MIND Parku, biće locirani i edukacioni centar za potrebe obuke različitih profila, start-up centar, institut u okviru kog će poslovati centar za ispitivanje metala sa i bez razaranja, centar za sertifikaciju IBR osoblja i centar za sertifikaciju zavarivača. Korisnici start up centra će na raspolaganju imati podršku stručnjaka iz različitih sektora i oblasti industrije, kao i priliku da sve što osmisle primene u proizvodnji - kaže Bratislav Milanović.

Saradnja sa Univerzitetom u Kragujevcu i v. d. rektorom Nenadom Filipovićem biće ključna za uspeh ovog projekta.

- Saradnja sa Univerzitetom datira još iz 2000. godine, a danas zajednički projekti imaju izuzetan uticaj na razvoj. Pored toga, značaj stabilnosti Univerziteta za privredu je nemerljiv, jer kvalitetan kadar koji stvaraju fakulteti jeste stub razvoja svih industrija. Projekti, prakse studenata, zajednički razvoj samo su neke od zajedničkih oblasti interesovanja MIND Group-e i Univerziteta u Kragujevcu. Ipak, najvažnija je realizacija izgradnje Naučno-tehnološkog parka u Kragujevcu - kaže Milanović.

Nedavno je Senat kragujevačkog Univerziteta velikom većinom glasova verifikovao kandidaturu Nenada Filipovića za novog rektora, a pre toga ga je podržalo jedanaest od ukupno dvanaest fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Prof. dr Nenad Filipović je redovni profesor na kragujevačkom Fakultetu inženjerskih nauka na kome predaje softverski inženjering na Katedri za primenjenu mehaniku i računarske tehnologije. 

Filipović ima iskustva sa Harvarda koja će, kako kaže, preneti na Univerzitet u Kragujevcu.

- Boravio sam više godina na Harvard Univerzitetu gde sam stekao ogromno iskustvu u radu sa vrhunskim naučnicima i kako se vode veliki projekti. To je, kao što znate, najbolji Univerzitet na svetu, ali vratio sam se zato što verujem da i odavde mogu da se naprave odlični rezultati na međunarodnom nivou, zato što je klima povoljnija i zato što su se upornom borbom predsednika Vučića, stvorili uslovi za kvalitetniji rad, da budete u svojoj zemlji i sa svojom porodicom i dajete doprinos razvoju zemlje u oblasti u kojoj radite. Ipak se ovde lepše živi, naravno kada imate uslova za to.

Foto: staklenozvono.rs

Prof. dr Nenad Filipović

Profesor Filipović vodi veliki broj međunarodnih projekata "Horizon 2020", koji finansiraju istraživanja velikog broja mladih naučnika na period od 3 do 5 godina.

- Na tim projektima u mojoj grupi se finansira više od 30 mladih istraživača koji svakodnevno rade vrhunski posao u nauci, a opet su u svojoj zemlji. Ovi projekti podrazumevaju i dosta putovanja i saradnje sa ostalim naučnicima u Evropi što opet predstavlja značajno iskustvo koji oni stiču u svakodnevnom radu - kaže profesor Filipović.

Filipović ističe da je najponosniji na dodelu stanova mladim istraživačima preko Fondacije za rešavanje stambenih potreba nastavnom, naučno-istraživačkom i umetničkom kadru Univerziteta u Kragujevcu. Kaže i da je taj posao odrađen u direktnoj komunikaciji sa kabinetom premijerke, ministarstvom za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj i gradom Kragujevcom i još mnogo toga, kaže on i dodaje da je Naučno-tejnološki aprk veliki korak u budućnost:

- Naš prioritet u narednom periodu svakako će biti početak gradnje Naučno-tehnološkog parka Univerziteta i rad sa privredom u okruženju odnosno kompanijama: MIND, SIEMENS, FIAT, COMTRADE, itd. Posebno bih naglasio odličnu saradnju sa Bratislavom Milanovićem, vlasnikom kompanije MIND Group gde su napravljeni inicijalni predlozi za naučno tehnološki park koji bi se velikim delom oslanjao upravo na razvoj unutar MIND Group kompanije.Tu je podrška Predsednika Aleksandara Vučića, vlade i premijerke Ane Brnabić, koju su prepoznali i aktivno doprineli gradnji Naučno-tehnološkog parka - zaključuje Filipović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija