• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesti-online

19.12.2018

09:29 >> 09:34

HRVATI SPREMAJU OPTUŽNICE ZA 20.000 OFICIRA SRBA! Podla igra kako bi opravdali sopstvene zločine nad Krajišnicima!

Društvo

HRVATI SPREMAJU OPTUŽNICE ZA 20.000 OFICIRA SRBA! Podla igra kako bi opravdali sopstvene zločine nad Krajišnicima!

Podeli vest

Hrvatsko pravosuđe pokrenulo je novi talas optužnica za navodne ratne zločine počinjene tokom rata 1991-1995, a na meti su isključivo nekadašnji oficiri JNA i nekadašnje Vojske RSK. Na ovu činjenicu upozorava dr Kosta Novaković, nekadašnji pomoćnik komandanta Srpske vojske Krajine i novoizabrani predsednik Udruženja rezervnih vojnih starešina i veterana Srpske Krajine u Srbiji

Da je u pitanju ozbiljan problem svedoče i zaključci sa Izborne skupštine ovog udruženja, upućeni na adresu najviših zvaničnika Srbije.

Čak 3.556 krivičnih postupaka

Kosta Novaković ističe da je do sada u Hrvatskoj pokrenuto 3.556 krivičnih postupaka, od čega je podignuto 2.066 optužnica, optuženo je oko 600 Srba, a u toku je 630 postupaka.
- Trenutno je oko 1.600 Srba u postupcima, a u pripremi je nepoznat broj tajnih optužnica. Potencijalno, ukoliko se nastavi ovakav trend optuživanja, na meti se može naći čak oko 100.000 Srba iz Krajine - ističe Novaković i podseća da je do sada na poternicama 1.011 Srba, a njih 166 je uhapšeno na osnovu Interpolovih poternica, od čega je Hrvatskoj izručeno 59.
- U zatvorima u Hrvatskoj je oko 30 Srba Krajišnika i bivših pripadnika JNA - navodi Novaković.

- Sasvim je jasno da svako ko je počinio neki zločin mora da odgovara, ali takođe je jasno i da hrvatsko pravosuđe nema želju da utvrdi istinu već da legalizuje etničko čišćenje jednog naroda. Zbog intenziviranih istraga i optužnica protiv starešina, vojnika, policajaca i dobrovoljaca zatražili smo da Odbor za Srbe u dijaspori i regionu Skupštine Srbije ovaj problem stavi na dnevni red, a da Ministarstvo pravde formira Kancelariju za rešavanje problema procesuiranih za ratne zločine u regionu - ističe Novaković.

NAJŽEŠĆA PROVOKACIJA ZAPADA DO SADA! Vojska SAD sad otima i Vranje!?

On upozorava da se "novi talas" istraga i optužnica uglavnom odnosi na oficire bivše JNA, kao i vojske i policije RSK.

- Više županijskih tužilaštava je u prethodnih godinu dana otvorilo nove istrage i to mimo onog "zvaničnog spiska" od 3.556 pokrenutih postupaka. Reč je o ljudima koji se nalaze na hrvatskoj evidenciji starešina JNA, Vojske RSK i MUP RSK koji broji između 15.000 i 20.000 Srba - tvrdi Novaković i dodaje da se novi talas istraga po pravilu bavi svim onim događajima u kojima su zapravo počinjeni ratni zločini nad Srbima.

DRAMA MEĐU ŠIPTARIMA, SRBIJA NAPRAVILA ODLUČUJUĆI KORAK! Čeka se samo da Brisel prizna da nema dila Beograda i Prištine!

- Reč je o perfidnoj igri da je sada svaka hrvatska vojna akcija na Srbe Krajišnike, od akcija "Miljevački Plato", "Ravni Kotari", "Maslenica" ili "Brana HE Peruća", "Medački džep", "Bljesak" i "Oluja", propraćena odgovarajućom optužbom protiv nekadašnjih oficira JNA ili VRKS. Na ovaj način se prikrivaju sopstvena zlodela i umanjuje odgovornost države Hrvatske za nesumnjive zločine nad Srbima od kojih većina nije procesuirano - ističe dr Novaković.

Upravo je ovaj penzionisani pukovnik sa još dvojicom kolega na optužnici koju je podiglo Županijsko tužilaštvo u Splitu zbog navodnog granatiranja Zadra i okoline 1993, tokom hrvatske operacije na Maslenicu, Ravne kotare i branu Peruća. Sa njim su optuženi Milan Đilas, nekadašnji komandant Sedmog korpusa SVK u Kninu i Momčilo Krklješ, pomoćnik komandanta za informisanje u Protivoklopnom artiljerijskom puku u Benkovcu.

Istrage za zločine nad Srbima

Udruženja rezervnih vojnih starešina i veterana Srpske Krajine u Srbiji zatražiće od Specijalnog tužilaštva za ratne zločine Srbije da pokrene procese za ubistva Srba u Vukovaru, Osijeku, Sisku, Novskoj, Zagrebu...
- Neka se istrage prošire i na mnoga mesta u BiH poput Sarajeva i Tuzle gde su Srbi ubijani, a krivci do danas nisu procesuirani. Podsećam da su svi počinjeni zločini već istraženi, a dokumentaciju poseduju sudski i državni organi i agencije - navodi Novaković.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zoran

pre 5 godina

Stara priča, napadaju se a mi se branimo od njihovih podlih napada. SAMO RECIPROCITET!

zoran

pre 5 godina

Izvinjavam se zbog greške u tekstu, gde piše "napadaju se", treba "napadaju nas".

Luka

pre 5 godina

Hrvati samo sire mrznju prema Srbima, nikako da se primire!

Godo

pre 5 godina

Srbi počev od 1918.g. sa svojim četničkim udruženjima u Hrvatskoj i ostalim regijama bivše Jugoslavije vrše zločine nad nesrpskim narodima. Upravo se doživljava kraj te ujdurme. Završiti će kad i Vojvodina dobije svoju državnost... eto

Goran

pre 5 godina

E neka si nam rekao. Dočekaćeš to taman kad i mi tebe dobri moj "Godo".

Jovan

pre 5 godina

Vojvodina ce biti uvek deo Srbije a nismo odustali ni od Dubrovnika. Znas kako ide ona stara pesma: Morem plovi jedna mala barka.....

vesko

pre 5 godina

Dok je Naatse Kandic,Djilasa i jeremica.Tako ce svi postupati.Da cuejmo ko u Hrvatskoj ce da akze da je oluja zlocin,ili da su Hrvati pocinili zlocine nad Srbima.Niko u svetu nemade sto Srbija imade(Djilasa,Jeremic,Kandic).

gaga

pre 5 godina

Koliko god mi pravedni i pravični bili i zalagali se za mir u regionu, mržnja Hrvata ne jenjava, a podlost i laž dolaze do izražaja. Užas!

Uros

pre 5 godina

Srbije je u raspadu Jugoslavije najgore prosla i ovo treba da bude za nauk u buducim vremenima .

Luka

pre 5 godina

Ovo nije dobar potez Hrvata,srpski oficiri su radili svoj posao,nisu bili psi rata tamo,vec branili zemlju.

Bojana

pre 5 godina

Sram ih bilo oni su veliki zloncici njima treba da se sudi.

Master

pre 5 godina

Ustaštvo će da pojede Hrvatsko društvo ako se ne suoči sa svojom mračnom istorijom!

Sava

pre 5 godina

Vec ispricana prica, mada ce sad i Srbija njima da digne optuznice.

nikola

pre 5 godina

Sta je sa ratnim zlocinima koje ste pocinili nad Krajisnicima, sta je sa opljackanim, spaljenim i porusenim kucama Krajisnika, sta je proteranim ljudima iz svojih domova, porusenih grobnica, sta je...???

Smrad

pre 5 godina

Pitaj ih po Srbiji šta rade sa obnovljenim kućama ili novcima koje su dobili za obnovu istih

Gospodja Ministarka

pre 5 godina

Toliko imamo oficira! U pa mi smo bogata zemlja. Napad je najbolja odbrana za prikrivanje licnih zlocina!

Sara

pre 5 godina

Koliko su samo ljubomorni na Srbiju! STidite se!

Mitra

pre 5 godina

Ono što Hrvati misle da rade jeste nešto najpokvarenije. Setimo se samo šta su sve radili Srbima, ali Srbija neće povući silu, ostaće mirna i dostojanstvena zemlja!

Cane

pre 5 godina

Od fasista je sve ovo ocekivano. Uvek se prve komsije najvise mrze.

Vladdimir

pre 5 godina

Možda bi bilo dobro novijim generacijama predočiti Ustav SFRJ, i zakonsku ulogu i obavezu koju je JNA imala po tom najvišem državnom aktu. Svaka naoružana grupacija i njena aktivnost na teritoriji SFRJ zakonom je kvalifikovana kao terorizam, a ustavna obaveza JNA je bila da eliminiše takvu vrstu pretnji. SFRJ je imala svoj Ustav, državno uredjenje i organe vlasti, i nije logično da bilo koji pripadnik JNA odgovara zbog poštovanja zakona sopstvene zemlje.

AleksMache

pre 5 godina

Mi smo njima mnogo zanimljivi u poslednje vreme, zato nas stalno nešto prozivaju! Volimo i mi njih!!!

Tresimesi1

pre 5 godina

Sve je to neki ustaljeni scenario.Više i ne treba obraćati pažnju na morbidnosti koje dolaze iz bivših republika.To je samo njihova nemoć, jer nikada neće moći da budu ispred nas.

milivoj ljubicic

pre 5 godina

Po meni ocekivano od Hrvata.Ubedjen sam da ovo nece poremetiti Vucica i da ce nastaviti sa aktivnom borbom za Kosovo.

Tijana

pre 5 godina

Verujemo da ce se Srbija i Hrvatska izmiriti.

Mila

pre 5 godina

Hrvati uvek pevaju istu pesmu za sve su im Srbi krivi a ko ce da odgovara za srpske zrtve, jesmo mi krivi i za nase zrtve

Jovan

pre 5 godina

Komsije se setilie posle dvadeset i kusur godina da im je neko nacinio zlocin a stvarni razlog je ljubomora zbog toga sto ceo svet investira u nasu zemlju a ne u njihovu.

Darko

pre 5 godina

Kao i uvek,koriste trenutnu okupiranost Srbije kosovskim problemom,pa provlače i svoje mizerne želje.

Maja

pre 5 godina

Izgleda da Hrvatima mnogo smeta uspesnost Srbije na svim poljima! Lideri smo u regionu po mnogo cemu, to je njihova bol. Nastavlkjaju sa mrznjom prema Srbiji kao i godinama u nazad. Ali nisu svesni da je to nesto sto treba prevazici kako bi zajedno naporedovali!

didi

pre 5 godina

smučili su mi se ti nazovi hrvati zapravo i ne znaju šta su valjda postoji reciprocitet kako oni nama tako mi njima i još u goroj meri...

Ilija

pre 5 godina

Hrvati bi samo da se bockaju umesto da pokusamo da zaobidjemo predrasude i proslost ostavimo na miru i gledamo napred zbog nase dece na cemu insistira i predsednik Vucic.

Jovana Branković

pre 5 godina

Kakve su sve zločine počinili nad Srbima , a oni protiv nas podižu optužnice. Kada će neko njihov odgovarati za zločine?

Nele

pre 5 godina

Ocekivano od nacije kao sto je Hrvatska, to je veci sljam i od siptara.

Rade

pre 5 godina

E ta im igra neće uspeti,i nikada neće sakriti svoje zločine nad Srbima.

Neksa bre

pre 5 godina

Smesni su i kao drzava i kao pojedinci, gospodja obdarena sa vrha drzave, zna da samo da pozira i da se....

Dule

pre 5 godina

Srbija je za sve kriva kako da ne. Pokusavaju da prikriju svoje zlocine i da lazima skrenu javnost na sebe.

Deki

pre 5 godina

Nastavlja se neverovatna mržnja Hrvata prema Srbima.

Nata

pre 5 godina

Ocekivano od Hrvata, oni Srbiju gledaju kao neprijatelja

ana

pre 5 godina

Sve dok neko moze da slavi Oluju, Jasenovac i etnicko ciscenje ovo uopste nije nikakvo iznenadjenje od strane Hrvatske

bucko

pre 5 godina

Hrvatska svojom otvorenom mrznjom prema Srbiji samo pokazuje koliko nije spremna da preuzme odgovornost za zlocine koje je sama pocinila.

SofiM88

pre 5 godina

U Hrvatskoj i dalje raste netolerancija prema svemu sto je srpsko.

Jelena

pre 5 godina

To se očekivalo ali naš predsednik neće dozvoliti da to utiče na rešavanje problema oko Kosova

Miki

pre 5 godina

A što ste poćeli rat u Hrvatskoj? Ovo što vama rade Albanci na Kosovu to ste vi nama radili 91 u Hrvatskoj!Htjeli ste svoju državu i što ste tražili dobili ste,"svi Srbi u jednoj državi zvanoj Srbija"!

Kolja

pre 5 godina

Hrvati mogu da spremaju sta god zele jer sve sto oni spreme mozemo i mi. Zaista, gde im mozak stoji.

Maja

pre 5 godina

Najlakse je okriviti Srbe prikrivajuci sopstvene zlocine

Anja

pre 5 godina

Odakle im pravo da tako nesto pricaju, treba da ih bude sramota. Za sve zlocine je Srbija kriva je l? Sta cemo sa nasim zrtvama, ko je njih ubijao, mucio? Sram vas bilo hrvati, koliko ste mali i jadni.

Stojan

pre 5 godina

Te Ustase bi najradije da Srbi ne postoje. Od fasista nebi nego fasisti.

Gorica

pre 5 godina

Evo još problema, pa ovi nikada ne odustaju, a vršili su etničko čišćenje na njihovoj teritoriji, šta sad Srbija da uradi po svim tim pitanjima.

Brena

pre 5 godina

Kako je zao narod, šta su sve oni radili u ratu, bio je rat nije bila fudbalska utakmica.

Goran

pre 5 godina

Они постоје да би наносили штету и неправду Србима!

miki

pre 5 godina

Pa nista neobicno od nasih suseda koji gledaju da u najtezim situacijama za nasu zemlju samo pogorsaju stvar. Neka navikli smo mi to i boricemo se sa tim.

Mile

pre 5 godina

jos jedan pokusaj destabilizacije balkana, prvo opozicija, siptari i sad hrvati...

Jagoda

pre 5 godina

Samo je bilo pitanje u kom momentu ce Hrvatska da povuce ovakav potez.Da li se oni zapitaju koliko je Srpskih zrtava i koliko ce Hrvata da odgovara za zlocine koje su pocinili.

Nesa

pre 5 godina

Hrvati pokazuju da ne žele dobre odnose sa Srbijom čak nekim potezima deluje kao da čine sve da ih pogoršaju odnose dveju zemalja!

Mija

pre 5 godina

Nema opravdanja za zlocin koji su Hrvati pocinili,nad Srbima.Ni jedan zlocin se ne moze opravdati.Mogu da rade sta hoce,da provociraju,kao i do sad,ali jasno se zna da za to sto su ucinili,nema sanse da se opravdaju,ni pred Bogom a ni pred Narodom.

Mija

pre 5 godina

Nema opravdanja za zlocin koji su Hrvati pocinili,nad Srbima.Ni jedan zlocin se ne moze opravdati.Mogu da rade sta hoce,da provociraju,kao i do sad,ali jasno se zna da za to sto su ucinili,nema sanse da se opravdaju,ni pred Bogom a ni pred Narodom.

srdjanmargulan

pre 5 godina

Ако се знају имена њихових официра и војника ратних злочинаца није ми јасно зашти ми не подигнемо оптужнице против њих а не само да ћутио и да дозвољавамо да нас они понижавају и праве од нас злочинце а они да су невинашца- Њих има сигурно дупло више и треба одмах поднети оптужнице против њих. Стварно ми није јасно докле ћемо да ћутимо на њихове провокације, што више ћутимо они нас ударају све јаче па се питам ДОКЛЕ ТО. Видно је да њиховој болести мржњи нема краја зато им треба одговорити истом мером па чак и јачом.

Boba

pre 5 godina

Srbija je svima za sve kriva,i oni nas napadaju sa svih strana hoce da nas poremete,ali nece uspeti

esa

pre 5 godina

Ovozemaljski sudovi se bave Srbima ali ima i onih drugih koji ce se bave drugima koji zaobilaze ovi sudovi.

Izbori 2024

TV

Putin pokidao na izbore, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom!
Live TV

Putin pokidao na izbore, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom!

Francuska je primila znanju rezultate predsedničkih izbora u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske. Prema oceni francuskog diplomatskog resora, izbori su protekli s nizom neregularnosti, a Pariz je izrazio žaljenje zbog odsustva posmatračke komisije OEBS-a. Ministarstvo inostranih poslova Francuske je navelo da "nikada ne priznaje" rezultate izbora u Rusiji. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su književnici dr Radovan Kalabić i Igor Ivanović.

19.03.2024

10:00

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede!
Live TV

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede!

Pobeda Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji je ubedljiva. Kako pokazuju podaci centralne izborne komisije, on je dobio 58 miliona glasova, što je najveća cifra glasanja od 1991. godine. Stari novi predsednik Rusije nije krio zadovoljstvo zbog izbornog rezultata, ali je glavno pitanje: šta će Putinova pobeda doneti svetu! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost, advokat Branko Pavlović i potpredsednica SRS-a Vjerica Radeta.

19.03.2024

09:39

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59