• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.01.2019

15:43

ANTIĆ U EMS: Sigurno snabdevanje energentima i u 2019!

Društvo

ANTIĆ U EMS: Sigurno snabdevanje energentima i u 2019!

Podeli vest

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić posetio je danas Nacionalni dispečerski centar EMS-a i poručio da će i u novoj 2019. godini energetski sistem Srbije biti stabilan i da će građani i privreda imati sigurno snabdevanje svim energentima

 

- Mi se već tradicionalno 1. januara nalazimo u Dispečerskom centru EMS-a, kao u jednoj od ključnih tačaka našeg energetskog sistema, i želim da kao i svake godine u ime Ministarstva energetike i svih energetskih kompanija poželim građanima srećnu i uspešnu 2019. godinu, s nadom da će Srbija nastaviti da se razvija - poručio je Antić tokom obilaska Centra zajedno sa direktorkom EMS-a Jelenom Matejić.

On je, takođe, u ime građana Srbije zahvalio ljudima koji rade u enegetskom sektoru i čestitao im na dobroj 2018. godini koja je, kako je rekao, obeležena potpunom energetskom stabilnošću Srbije.

Antić je naglasio da energetske kompanije rade 365 dana u godini, sedam dana u nedelji, 24 sata dnevno

Ministar je istakao da je 2018. obeležio veliki broj uspešno realizovanih projekata koji će duguročno obezbediti da se razvijaju Srbija i energetski sistem.

- EMS je izuzetno značajan segment ukupnog sistema, a odgovornost za prenos energije i upravljanje sistemom je veoma značajno i želim i ljudima u EMS-u da čestitam na veoma uspešnoj godini i ciklusu koji je za njim, kao i nizu uspešno realizovanim investicijama - rekao je Antić Tanjugu.

On je ocenio i da je veoma značajno to što će, nakon uspešne prve faze Transbalkanskog koridora na trasi Pačevo - Rešica, biti nastavljen taj projekat i na deonici Kragujevac - Kraljevo i obezbeđivanje svih prethodnih uslova za treću deonicu Obenovac - Bajina Bašta.

Ministar navodi da se velikih broj energetskih objekata gradi u Srbiji koje EMS treba da uključi u energetski sistem zemlje.

- Prethodnu godinu obeležilo je više od 200 megavata nove energije iz vetra. Tu mislim, pre svega, na projekte Čibuk i Alibunar, koji su nova energija Srbije. Tih 200 megavata se trenutno nalazi na mreži u probnom radu i sa nekih 100 do 150 megavata koje smo izgradili u prethodnim godinama iz obnovljivih izvora. I danas mogu vrlo pozitivnim da ocenim to prolazno vreme. U Srbiji trenutno imamo izgrđeno više od 350 novih megavata iz obnovljivih izvora, što je veliki uspeh za našu zemlju - rekao je ministar.

Antić očekuje da će Srbija u 2019. imati na mreži još gotovo 150 megavata iz energije vetra i kaže da EMS to treba da primi u sistem i obezbedi njegovu punu stabinost.

Prema njegovim rečima, termoelektrana TE TO Pančevo već u januaru počeće da se gradi, kao značajn novi energetski objekat.

- Tu je i izgradnja novog bloka B3 u termoelektrani Kostolac, snage 350 megavata, što je najveći projekat koji se trenutno razvija. Želim da poručim da je energetski sistem Srbije potpuno stabilan i da je pred nama mirna godina u kojoj svi možemo da očekujemo apsolutnu sigurnost u snabdevanju svim ključnim energentima - poručio je Antić.

Direktorka EMS-a Jelena Matejić rekla je da je već tradicija da prvi dan u novoj godini zajedno sa ministrom Antićem dočekuje u srcu elektroprenosnog sistema Srbije.

- Ovde u Dispečerskom centru, gde ljudi danonoćno, sedam dana u nedelji i 365 dana u godini brinu da sistem bude pouzdan i siguran, i da bude mirna i svetla svaka Nova godina i svi dani u njoj - naglasila je Matejićeva.

Ona je rekla da je to rezultat vrednog rada i svih aktivnosti koje je EMS imao u prethodnoj godini i da su u svim predviđenim rokovima i kvalitetu obavljeni planirani remonti, rekonstrukcije i izgradnja novih infrastrukturnih objekata i novih sistema modernizacije koji poboljšavaju uslove rada i čine da imamo sigurnu i stabilnu prenosnu mrežu i stabilan prenosni sistem.

- Mi smo ponosni na 2018. godinu, zato što smo uspeli da očuvamo državne interese cele Srbije, koja uključuje i područje KiM. Uspeli smo da se bavimo najozbiljnijim regionalnim projektima, na primer Transbalkanskim koridorom i uspeli smo da uvedemo sisteme daljinskog upravljanja i to su novine. To su veliki strateški projekti koji će doneti još bolju budućnost našoj zemlji - rekla je Jelena Matejić.

Ona je, takođe, u ime EMS-a poželela srećnu Novu godinu svim građanima Srbije.

- Želim da im prenesem da je što se EMS-a tiče, sigurna, lepa i svetla godina pred njima i posebno da zahvalim ministru što već po tradiciji dolazi u EMS i prepoznaje značaj prenosnog sistema Srbije - poručila je čelnica EMS-a.

Izvršni direktor za upravljanje i tržište u EMS-u Aleksandar Kurćubić rekao je da je novogodišnaj noć protekla bez ikakvih problema, da su svi potrošači bili snabedeveni strujom, kao i da je bilo dovoljno energije.

- Nije bilo problema u radu prenosnog sistema koji radi sigurno i stabilno. Energije ima dovoljno, tako da i u predstojećem periodu očekujemo da neće biti problema - dodao je Kurćubić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
LAV1

pre 5 godina

Šta je bilo sa strujom za katolicki bozic za badnjaki na sam bozic na podrucju senta-ada ,nije bilo nevremena a struje nije bilo celi dan i noc kada je ljudima bilo najpotrebnije -da li je to bilo namerno ili...?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17