• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. S.

02.01.2019

10:02

ONI SU LOVCI NA ISTINU! Forenzičari Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centara MUP-a pošalju na hiljade krimosa u zatvor svake godine!

Društvo

ONI SU LOVCI NA ISTINU! Forenzičari Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centara MUP-a pošalju na hiljade krimosa u zatvor svake godine!

Podeli vest

Oko 150 psihologa, lekara, hemičara i inženjera veštače tragove sa mesta zločina i ispituju osumnjičene kako bi obezbedili čvrste dokaze za sud * Naš posao je dinamičan i zanimljiv, ali nije kao u serijama, tvrde srpski forenzičari

Oko 150 naučnika i stručnjaka Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra (NKTC) MUP-a zaslužno je što se na hiljade kriminalaca svake godine nađe iza rešetaka. Lovci na istinu, kako ih zovu, veštače i obrađuju tragove sa mesta zločina i zaplenjenu drogu, vode registar DNK profila i otisaka prstiju, dok forenzički psiholozi osumnjičene hvataju u laži.

Cene Slavka Štimca

U ovoj vrhunskoj forenzičkoj ustanovi rade psiholozi, lekari, biolozi, hemičari, fizičari, inženjeri elektrotehnike i mašinstva i kriminalisti. Svi su saglasni da je forenzičko prikupljanje i obrada dokaza zanimljiv i dinamičan posao, ali često ne izgleda baš kao što je to prikazano u popularnim serijama i filmovima, i u Srbiji i u Holivudu.

- Taj proces je mnogo složeniji i komplikovaniji, ponekad i dosta sporiji nego što ga prikazuje Holivud - kažu ovi stručnjaci.

Na pitanje kako ocenjuju ulogu Slavka Štimca u seriji "Ubice mog oca", u kojoj on glumi glavnog forenzičara, uz osmeh komentarišu:
- Cenimo Štimca kao glumca, ali nismo gledali seriju.

Načelnik centra, forenzički psiholog Mirko Matejić objasnio je da su tragovi koji ostanu iza nekog krivičnog dela zapravo tihi svedoci zločina koji, ma koliko sitni bili, stručnjacima NTKC služe u otkrivanju istine.
- NTKC, pored centra u Beogradu, ima odseke u Novom Sadu, Užicu i Nišu. Oko 150 stručnjaka je zaposleno u ovim centrima i, kao i operativci policije, i mi pratimo ritam zločina. Godišnje izvršimo više od 19.000 veštačenja i dostavljamo ih sudovima i tužilaštvu, a obradi se ukupno preko 50.000 vrlo različitih tragova. U pitanju su vlakna, DNK tragovi, otisci prstiju, dlake, čestice od bombe, tragovi krvi i blata, opiljci i sve ostalo što krim-tehnika izuzme tokom uviđaja na mestu događaja - kaže Matejić.

Foto: Novak Đurović

 

Prema njegovim rečima, najvažnije je i kako izuzeti kvalitetne tragove sa mesta zločina.
- Imamo vrhunsku ekipu koja u pojedinim slučajevima, prilikom izvršenja najtežih dela, izlazi na lice mesta. Vrlo je važno kako se izuzimaju kvalitetni tragovi, jer od toga zavisi dalji tok rada - objašnjava naš sagovornik.

Što se tiče tragova koji se najčešće pronalaze na licu mesta, kaže on, najzastupljeniji su otisci prstiju. U AFIS-u (baza otisaka prstiju registrovanih kriminalaca), postoji oko pola miliona otisaka.
Inače, zakonom koji je stupio na snagu u aprilu ove godine određeno je da do 2020. godine bude završen nacionalni registar DNK profila.

DNK registar

Ivana Tomišić Kosić, šef odseka za DNK registar i veštačenje, ističe da trenutno u Srbiji ima sedam registara, ali će oni uskoro biti objedinjeni.
- U našoj bazi podataka imamo trenutno oko 10.000 DNK profila osoba za koje je izdata sudska naredba za forenzičku registraciju. Registar DNK profila je veoma bitan u dokaznom postupku, ali DNK trag, sam po sebi, ne znači mnogo ukoliko nema s čim da se uporedi - rekla je Tomišić Kosić.

Prema njenim rečima, američke krimi-serije često daju iskrivljenu sliku o načinu pronalaska DNK profila u registru.
- Kada sud ili tužilaštvo izdaju naredbu za proveru, potrebno je izvesno vreme da bi se utvrdilo da li je profil u registru. Ako je u pitanju nesporni trag DNK profila, a to su najčešće uzeti bukalni brisevi, potrebno je samo nekoliko sati da bismo izvršili proveru, ali kada su u pitanju drugi tragovi, poput kapi krvi, delića kostiju i kože ili dlaka, iz kojih mi u laboratoriji treba da izdvojimo DNK profil, to sve traje najmanje 24 sata - objašnjava šefica. 

Foto: Novak Đurović

 

Analiziraju tragove teške milijarditi deo grama

Nataša Radosavljević Stevanović, šef odeljenja za fizičko-hemijska i toksikološka veštačenja, kaže da se svake godine u njihovoj laboratoriji obradi oko 7.000 predmeta, a broj analiza koji se izvrši je višestruko veći.
- U našim laboratorijama vrši se veštačenje psihoaktivnih supstanci, tragova eksplozija i eksploziva, zapaljivih materija, boja, opiljaka, mikrotragova, vlakna tkanina, stakla, čestica zaostalih nakon opaljivanja vatrenog oružja... Najveći broj predmeta koje obradimo su analize psihoaktivnih supstanci i oni čine oko 80 odsto od ukupnog broja predmeta - rekla je naša sagovornica, i dodala da je vrlo ponosna što je laboratorija opremljena najsavremenijim uređajima:
- Naši stručnjaci su prošli obuku u Vizbadenu u Nemačkoj. Naša ustanova je akreditovana i imamo vrlo uspešnu međunarodnu saradnju. Našom opremom moguće je obaviti analizu tragova težine milijarditog dela grama. Ovo samo pokazuje da nam je i najmanji trag dovoljan da analizom dokažemo šta je osumnjičeni uradio.

Kao jedan od najzahtevnijih slučajeva naša sagovornica izdvaja jedan udes kada su iz tragova, unakrsnom analizom, dokazali da je jedan vozač oborio pešaka.
- Imali smo tragove stakla, izuzetno male, koji su se bukvalno uvukli u tkanje kaputa nastradalog pešaka. Uspeli smo da dokažemo da je to staklo poteklo sa šoferšajbne automobila koji je udario pešaka. Takođe, uspeli smo da sa šoferšajbne izuzmemo vlakna kaputa i na taj način unakrsnim poređenjem nedvosmisleno dokažemo da je taj automobil učestvovao u udesu - objašnjava naša sagovornica.

Poligrafista: Najteže je običnog čoveka uhvatiti u laži

Foto: Novak Đurović

DEJAN KOJIĆ


Šef odseka za forenzičku psihologiju i poligrafska ispitivanja Dejan Kojić kaže da je ovaj sektor NKTC zadužen da suzi istragu i ubrza je.
- Svi se pitaju kada vide poligraf šta ovaj aparat zaista može. Mogu reći da je poligraf, kao psihološki instrument, najprecizniji od svih, ali ipak mnogo toga zavisi od iskustva i veštine ispitivača. Uspešan ispitivač ima između 90 i 95 odsto uspešnosti. Mnogi misle da mogu da prevare poligraf, da im telo neće reagovati na izgovorenu laž, ali činjenica je da svaki čovek ima neku reakciju kada slaže. I onda sve zavisi od veštine ispitivača, koji mora da primeti tu reakciju - navodi Kojić.
On dodaje da pre svakog testa najpre treba obaviti intervju.
- Intervju služi poligrafisti da upozna osobu na kojoj će se obaviti ispitivanje. Taj razgovor služi kao osnova za kasnije isključivo dobrovoljno podvrgavanje poligrafskom ispitivanju. Ako rezultat pokaže da ispitanik ima veze sa izvršenjem krivičnog dela, onda sledi isleđivanje - objašnjava Kojić.
Na pitanje ko mu je bio najteži i najkomplikovaniji ispitanik, kao iz topa kaže:
- Jedan funkcioner državne firme koji je bio osumnjičen za tešku krađu. Verovatno mnogi misle kako samo najinteligentniji mogu prevariti poligraf, ali zapravo je najteže raditi sa običnim čovekom, kao što je taj funkcioner. Vrlo ubedljiv, potpuno hladan... Bio je podoban za testiranje, što znači da nije bio umoran, pospan, gladan, žedan..., ali se iz nekog razloga držao izuzetno dobro. Samo testiranje je trajalo veoma dugo, a nakon toga je usledilo isleđivanje. Od početnog intervjua pa do njegovog priznanja prošlo je čak tri i po sata! Do priznanja smo došli samo zahvaljujući tome što je moj kolega paralelno ispitivao drugog osumnjičenog, koji je prijatelj tog funkcionera. Kada je moj ispitanik shvatio da će njegov prijatelj možda sklopiti pogodbu, on je brže-bolje priznao da bi ga u tome pretekao.
Inače, u NTKC u Beogradu i u regionalnim centrima ima desetak poligrafista, koji tokom godine obave više od 2.000 poligrafskih ispitivanja.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 5 godina

Сведоци,ДНК,Форензичари,инспектори ... Па,давај истину! А не СЕДИ ПОРЕД СКАЛАМЕРИЈЕ КОЈА СЕ ВИКА ПОЛИГРАФ? Полиграф па полиграф?Рек'о полиграф?Установио полиграф? А то суд уопште нигде не признаје! Колико се сећам и Председник Србије Вучић је спомињао резултате полиграфа!Очигледно да не зна да суд полиграф не признаје?

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija