• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.01.2019

08:51

ŠIPTARSKI TEROR SE NASTAVLJA! Raseljeni Srbi ni za Božić ne mogu u Ðakovicu!

Društvo

ŠIPTARSKI TEROR SE NASTAVLJA! Raseljeni Srbi ni za Božić ne mogu u Ðakovicu!

Podeli vest

Raseljeni Srbi iz Ðakovice ni predstojeći Badnji dan, ni Božić, neće moći da dočekaju u svom gradu, jer je šiptarski pokret "Samoopredeljenje" najavio protest za 6. januar, kaže predsednik Udruzenja raseljenih Ðakovčana Ðokica Stanojević za današnju "Politiku"

 

Ovo će biti druga godina kako je raseljenim Ðakovčanima onemogućeno da posete grad na Badnji dan, iz koga je 8.000 Srba i Crnogoraca nasilno proterano 1999. godine, napominje list.

U gradu su sada ostale samo tri monahinje u manstiru Uspenje Presvete Bogorodice. Prošle nedelje upokojila se četvrta monahinja, Nadežda Isailović, a iz bezbednosnih razloga više stotina Ðakovčana nije bilo u mogućnosti da dođe na njenu sahranu.

- Iz Samoopredeljenja su i na ovaj Badnji dan najavili demonstracije. Mimoza Šalja koja organizuje proteste javno je pozvala Albance, "zemljake", da se pridruže u nedelju 6. januara u 8:00 sati. Na sve ovo ćute privremene vlasti u Prištini, ćuti međunarodna zajednica, šefovi kancerlarija u Prištini, ćuti svet- kaže za "Politiku" Stanojević.

On pita zar ne mogu ni u crkvu da odu, ni da posete svoje uzurpirane kuće.

- Hteli smo da idemo na sahranu Nadeždi Isailović, ali nismo hteli da naše dojučerasnje komšije protumače da ih provociramo. Nama Ðakovčanima ni na sahrane u svoj grad nije dozvoljeno da odemo - kaže Stanojević.

On napominje da su poslednji put bili u Ðakovici 28. avgusta, ali da je grupa ekstremnih Albanaca iz grada autobus zasula kamenicama, što inače čine kada vide da se organizovano dolazi. I sada za Badnji dan se mnogo Ðakovčana prijavilo za odlazak, ali organizovano se neće ići.

- Ti koji organizuju protest su isti oni koji su u javnost izašli sa lažnim otpužnicama na kojima se nalaze imena više od 400 Srba i Albanaca, a koje su prosledili Specijalnom tužilaštvu Kosova. Prednjači Mimoza Šalja koja je na spiskove stavila one Srbe koji nipošto ne žele da prodaju svoje kuće, stanove i koji su pred Opštinskim sudom u Ðakovici pokrenuli postupak kako bi im se imovina vratila. Ima već 150 tužbi, ali albansko pravosuđe nije maklo s mrtve tačke - navodi Stanojević.

On ponavlja da je Ðakovica zabranjena za Srbe, a tri preostale monahinje koje žive u manastiru Uspenje Presvete Bogorodice zbog bezbednosti ne izlaze iz manastirske porte.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Situacija je složena i bolje je da Đakovčani ne ugrožavaju sopstvenu bezbednost odlaskom u svoj rodni grad i okolinu.

RINGISPIL

pre 5 godina

NARAVNO U PRAVU SI PRIJATELJU. Cuvaj se narode, zivot je jedan. Slusam jutros Drecuna na heppi tv i dodje mi da popizdim od nase politike i politicara. Po njemu je velika albanija ne ustavljiv proces.MAJKO MOJA ovog puta ce politicari, analiticari, novinari, nevladini janjicari i ostali bankari, brokeri i spelukanti braniti Srbiju a dli ce je odbraniti videcemo.

Stojan

pre 5 godina

To je ta evropska i americka demokratija sto sire po svetu.

SS

pre 5 godina

Tako će biti večito dokle god ima i jedng Srbina na KiM,bez obzira na bilo kakve dogovore,razgraničenja,pomirenja itd,itd,a samo je jedno rešenje koje svi dobro znamo ili neće nas biti tamo,pa kom krivo kom pravo,ali samo pametno.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija