• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

04.01.2019

22:01

ORGANI 23 DONORA SPASILI 64 ŽIVOTA! Veliki broj uspešnih transplantacija u 2018.  godini

Društvo

ORGANI 23 DONORA SPASILI 64 ŽIVOTA! Veliki broj uspešnih transplantacija u 2018. godini

Podeli vest

U pet zdravstvenih centara širom zemlje tokom prošle godine uspešno je urađena transplantacija 38 bubrega, 16 jetri i čak deset srca * Najmlađi pacijent kome je presađeno srce je mladić od 17 godina

U Srbiji su tokom 2018. godine organi 23 dobrovoljna donora spasili čak 64 života! Uspešno su urađene transplantacije 38 bubrega, 16 jetri i čak deset srca u pet zdravstvenih centara. Najmlađi pacijent koji je zahvaljujući humanosti drugog dobio priliku za novi život je mladić od 17 godina.
Prema rečima lekara, u 2019. godini očekuje se dvostruko veći broj transplantacija organa.

Mnogi još čekaju


Direktor Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije prof. dr Svetozar Putnik kaže da je u toj ustanovi tokom 2018. urađeno deset transplantacija srca, ali i da još između 30 i 40 pacijenata čeka na novi organ.
- Nedavno je transplantirano srce tinejdžeru od 17 godina, koji se sada oseća dobro, redovno dolazi na kontrole i živi normalno. On je najmlađi pacijent, ali i većina onih koji su dobili srce ili koji čekaju na njega su mladi ljudi od 30 do 40 godina. Za pacijente koji ne mogu da čekaju dok se ne pojavi donor i organ primenjuju se druge terapijske opcije kao što je ugradnja veštačke pumpe, odnosno veštačkog srca. To su mehanički uređaji kojima se menja cela srčana funkcija ili njen deo. To nekada bude konačno terapijsko rešenje, a nekada samo omogućava ljudima da sačekaju transplantaciju - naglašava dr Putnik i ističe da će efekti novog zakona o transplantaciji organa, koji je predvideo da su svi potencijalni donori ukoliko se za života drugačije ne izjasne, biti vidljivi tek za godinu, dve.

Foto: Informer

Direktor Klinike na nefrologiju KCS prof. Marina Savin kaže da je u njenoj klinici uspešnost transplantacije bubrega 98 odsto.
- Tokom prošle godine od ukupno urađenih 38 intervencija, 19 je urađeno u Kliničkom centru. Ono što bih istakla jeste da je uspešnost transplantacije bubrega u Srbiji na nivou svetskih rezultata. Potpuno smo osposobljeni da povećamo broj transplantacija i to je cilj za sledeću godinu. Tako da u ovoj godini očekujemo duplo više transplantacija i spremni smo da to i ostvarimo - kaže dr Savin.

Težak posao

Prema njenim rečima, transplantaciju bubrega trenutno čeka 150 pacijenata.
- To znači da je pred nama veliki posao. Imamo dobar hirurški tim, a adaptiran je novi prostor za oporavak većeg broja transplantiranih pacijenata. Sve činimo za dobrobit pacijenata, uspešnije intervencije i brži oporavak. Ali, i pored toga, potrebna nam je i podrška javnosti, pa apelujem i da cela zajednica i svi građani učestvuju u širenju programa transplantacije, a mi ćemo sa naše strane učiniti sve da uspešnost bude velika - dodaje naša sagovornica.

(FOTO) SRCE DEVOJČICE IZ ARANĐELOVCA KOJU JE UBIO EKSTAZI PONOVO KUCA! Sofija spasla život sugrađanki, MAJCI TROJE DECE!

Nova jetra za majku troje dece

Foto: Informer

 

Zorica Tejić (24) iz Bajine Bašte, majka troje dece, jedan je od 16 pacijenata koji je u 2018. dobio novu jetru. Transplantacija je urađena u julu prošle godine u Kliničkom centru Srbije. Ova mlada mama dečaka od sedam i pet godina i jednogodišnje devojčice već sa 15 godina dobila je Vilsonovu bolest, metabolički poremećaj u kojem dolazi do nagomilavanja bakra u tkivima.
- U srednjoj školi sam se razbolela, dugo sam kontrolisala bolest, ali se zbog trudnoća sve iskomplikovalo. U aprilu prošle godine pozlilo mi je i završila sam na odeljenju Opšte intenzivne nege u Urgentnom centru. Tamo sam provela tri meseca i borili smo se zajedno sa lekarima i tehničarima koji su sve vreme bili uz mene. Nisu me samo lečili, već su mi bili i velika podrška u trenucima kada mesece provodite odvojeni od kuće i dece. Nažalost, rezultati su bili sve lošiji, pa je transplantacija jetre bila jedino rešenje. Popodne sam stavljena na listu i uveče sam obaveštena da se pojavio donor. Sve se odigralo brzo, nisam imala vremena ni da se uplašim. Tog 11. jula dobila sam novu jetru, organizam je prihvatio i evo pet meseci kasnije živim normalan život - rekla nam je Zorica, koja zahvalnost duguje i transplantacionom timu na čelu sa dr Branislavom Olujićem, dr Đorđem Ćulafićem i dr Natašom Petrović.




 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija