• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo.rs

06.01.2019

23:22

(VIDEO/FOTO) TRADICIONALNO PALJENJE BADNJAKA: Širom Srbije i regiona pravoslavni vernici PROSLAVLJALI BADNJI DAN!

Društvo

(VIDEO/FOTO) TRADICIONALNO PALJENJE BADNJAKA: Širom Srbije i regiona pravoslavni vernici PROSLAVLJALI BADNJI DAN!

Podeli vest

U prisustvu velikog broja vernika, patrijarh srpski Irinej osveštao je večeras badnjak na platou ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, nakon čega je obavljeno tradicionalno paljenje badnjaka. Badnjaci su se palili širom Srbije i regiona

Paljenju badnjaka prisustvovali su i potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Aleksandar Vulin

Patrijarh Irinej čestitao je praznik srpskom narodu i poželeo im, i onima u otadžbini, ali i onima u rasejanju, da im Bog daruje mir, slogu i ljubav.

Foto: Tanjug

- Srećan badnjak i Badnji dan, hristoljubivi narode. Okupili smo se da jednim srcem i jednom dušom proslavimo najveći hrišćanski praznik - poručio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej vernicima ispred Hrama Svetog Save.

- U naše domove danas će biti unet badnjak, to hrastovo drvo jako i snažno po svojoj prirodi, ali sa puno simbolike - ukazao je Irinej i ispričao da ono simbolizuje život, rođenje Isusa Hrista, njegov ulazak u ovaj svet, u naše domove i srca.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug



- Ali i da badnjak uđe u sve naše ustanove, u naše naučne ustanove, prosvete ustanove, vojsku koja nas štiti i da sve ono što je naše bude osvetljeno svetlošću drveta života, odnosno svetlošću Hristovom - rekao je Irinej.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Paljenje badnjaka ? #badnjidan #srecanbozic #bozic

Објава коју дели Dunja Style (@dunjastyle) дана 6. Јан 2018. у 7:23 PST

 

Kaže da u današnje vreme ima mnogo nevolje i briga i poželeo da nas Bog sačuva svih nevolja, kao što nas je, navodi, čuvao kroz istoriju.

- Neka bog blagoslovi i naše Kosovo, taj naš sveti kraj, našu svetu zemlju, naš Jerusalim. Tamo gde su naše svetinje, tamo gde je stvarana naša istorija, gde je nikla naša kultura, tamo gde se podizala naša duhovnosti, tu našu otačku zemlju da nam Gospod sačuva i da ostane narodu našem, kome je uvek pripadala i bila njegova, da to bude danas i sutra - poručio je Irinej.

On je poželeo srećan praznik uz najradosniji pozdrav "Mir božiji, Hristos se rodi".

Foto: Tanjug

Irinej služi i svečano bdenje u kripti Hrama Svetog Save.

Brojni Beograđani i njihovi gosti došli su pred Hram i pre 16 sati, kada je bilo zakazano paljenje badnjaka, a Krušedolska ulica zatvorena je za saobraćaj.

Među okupljenima ima i mnogo porodica sa decom koja nose grančice badnjaka, a badnjake na platou nude i ulični prodavci.

Paljenju badnjaka prisustvovali su i potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Foto: Tanjug

Paljenje badnjaka organizovano je i ispred drugih pravoslavnih crkava u Srbiji.

Foto: informer.rs

Crkva Vasilija Ostroškog

Veliki broj građana je sa decom došao i pored hladnog vremena i snega koji pada u većem delu zemlje.

Foto: informer.rs

Ispred crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Bežanijskoj kosi je upriličen i vatromet.

BADNjE VEČE U ŠAPCU: ČEKAJU BOŽIĆ UZ PESMU

U Sabornoj crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu u nedelju su upaljeni badnjaci, u prisustvu brojnih građana, kojima je blagoslov uputio episkop Lavrentije, poželevši im svaku ličnu i porodičnu sreću.

U prigodnom programu su učestvovali đaci šabačke gimnazije i ženski vokalni sastav „Šapčanke“, koji neguje tradicionalnu muziku. Nakon paljenja badnjaka, iznad prepune, nedovno rekonstruisane porte, usledio je veliki vatromet.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

 

PALjENjE BADNjAKA U HRAMOVIMA JADRA, RAĐEVINE, PODRINjA I AZBUKOVICE

Ovo su običaji puni lepote i krasote naše vere, tradicije i kulture, kojima se, uvek, na svoj način, radujemo, od srca, rekao je posle liturgije i paljenja badnjaka kod nove lozničke crkve na Lagatoru, protojerej stvarofor Milan Aleksić, starešina tog hrama, koji se nalazi na nekadašnjem imanju Vuka Stefanovića Karadžića.

Paljenju badnjaka prisustvovalo pred hramovima u gradu i selima Jadra, Rađevine, Jadra i Podrinja, više od 50.000 vernika, među kojima je bilo najviše mladih. Taj lepi običaj, uz vatromet, učioni je svetkovanje Božićnih praznika još lepšim. Za vernike je spremljeno okrepljenje od čajeva do kuvane rakije i kuvanog vina. Organizovano je i pijukanje za mališane, još jedan od obilaja punih lepote, kojima se raduju najmlađi.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Sremska kamenica



- Slavio sam Božić na svim meridijanima i svugde su se naši ljudi radovali ovom našem prazniku – priča nam vladika Lavrentije, koji nikad ne propušta da pohvali valjano duhovno delanje lozničkog sveštenstva i monaštva. - Ljubav i radost prema prazniku dolaska Bogomladenca, kako sam stariji, ne samo da nije splašnjavala, već samo raste kroz dodatne lepote i krasote koje ima u mojim i dušama našeg naroda.


PALjENjE BADNjAKA U JAGODINI
 

Sneg, koji pada sa manjim i jačim intenzitetom ceo dan, nošen vetrom, i temperatura ispod nule, nisu omeli da nekoliko hiljada vernika Jagodine i okolnih sela prisustvuje božićnim liturgijama i paljenju badnjaka u portama gradskih crkava.
 

Badnjak je, pre nego što je zapaljen, u povorci vernika i sveštenika nošen oko crkava. Vernici su se utrkivali ko će pre otkinuti grančicu sa badnjaka, za zdravlje, pre nego što u celosti izgori.

Pre ceremonije paljenja badnjaka u crkvama je služena liturgija a vernici su badnjak kitili novčanicama i ispod njega ostavljali poklone, vino, jabuke, suve šljive, orahe...

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

 

U portama jagodinske saborne crkve Svetih apostola Petra i Pavla, kao i crkvama Svetog Arhangela Mihajla i Svete Petke, služeni su vruća rakija, vino i čaj.

Upriličen je i vatromet. Predsednik Skupštine grada Dragan Marković - Palma, tradicionalno, sa saradnicima i porodicom, prisustovao je paljenju badnjaka u svom rodnom selu Končarevu, na levoj obali Velike Morave, oko šest kilometara od Jagodine.

Svečano bilo je i u crkvama srednjovekovih manastira u Pomoravlju - Ravanice kod Ćuprije, Manasije kod Despotovca, Kalenića kod Rekovca i Miljkovog manastira kod Svilajnca. 
 

SNS OBELEŽIO BADNJI DAN: Đurić uneo badnjak, Vučić dočekao goste uz posnu gozbu I POSLAO VAŽNU PORUKU!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija