• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

08.01.2019

08:38

GORIVO JOŠ JEFTINIJE?! Nastavlja se trend SMANJENJA CENA NA PUMPAMA!

Društvo

GORIVO JOŠ JEFTINIJE?! Nastavlja se trend SMANJENJA CENA NA PUMPAMA!

Podeli vest

Trend smanjenja cena na našim benzinskim pumpama započet krajem prošle nastavljen i u novoj godini. Akcize se usklađuju sa inflacijom

Cene goriva u Srbiji su prvih dana nove godine nastavile put istom, silaznom linijom, započetom sredinom prošlog decembra. Tako je benzin od 95 oktana pojeftino za dinar do dinar i po i na velikom broju pumpi prodavan je za 144,20, dok je evrodizel pojeftinio za dinar i po do dva dinara, pa je prodavan i za 158,90 dinara za litar. Zanimljivo je da su pre praznika ove cene bile istaknute prvo na pumpama NIS, a sada su, čini se, i svi ostali trgovci derivatima uskladili cenovnike.

Predviđanja stručnjaka

Najveći svetski stručnjaci u oblasti "tečnog zlata" smatraju da pet faktora drastično da utiču na cenu nafte. Prvi, gepolitički, zavisi od razvoja situacije u Libiji, Nigeriji i Iranu. Drugi je skladištenje energije, odnosno razvoj baterija koje skladište električnu energiju. Treći faktor je smanjenje cene eksploatacije nafte iz velikih morskih dubina. Četvrti je povećana produkcija prirodnog gasa, s podsećanjem da ovaj sektor raste tri puta brže od sektora nafte. Peti faktor je povećan izvoz tečnog prirodnog gasa, u kome opet prednjače SAD.

Najveće pojeftinjenje beležimo kod tečnog naftnog gasa (TNG), koji je pre nove godine prodavan za 82 do 84 dinara za litar, a juče je mogao da se pazari na pojedinim benzinskim pumpama i za 78 dinara za litar. Stručnjaci kažu da je, posle skoka cene sirove nafte, početkom prošle jeseni na svetskim tržištima došlo do drastičnog pada cene "tečnog zlata", pa je, s obzirom na stabilan kurs dinara prema evru i dolaru, sasvim normalno što su i kod nas cene krenule naniže.

EKSKLUZIVNO! Nikada do sada objavljena analiza: Evo koji je DIZEL NAJOTPORNIJI NA MRAZ!

Ukoliko ne dođe do većih potresa na globalnom tržištu, cene derivata bi mogle da budu još niže, iako se očekuje povećanje akciza, odnosno njihovo zakonsko usklađivanje sa rastom cena na malo.

- Dinarski iznosi akciza se usklađuju sa rastom potrošačkih cena. Koliko je to, znaćemo kada Republički zavod za statistiku objavi koliko iznosi rast potrošačkih cena u 2018. To će biti objavljeno u drugoj polovini januara, a kada će biti objavljene nove akcize, nikada se ne zna. Prošle godine, usklađene akcize su počele da se primenjuju od 17. marta, a 2017. od 1. februara - kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

ERNEST SAKIĆ, VOZAČ O KOJEM PRIČA CELA SRBIJA: Idem u Nemačku da kažem DA IM JE 'MERCEDES' SMEĆE!

Prošle godine je država povećala akcize tek u martu za 1,60 dinara po litru. Zanimljivo je da kada se uporede cene goriva 7. januara 2018. i 2019, vidi se da razlika u ceni benzina nema i da je samo dizel skuplji (za 7,5 dinara).


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59