• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbin

08.01.2019

19:06 >> 19:08

SRBIJA JE SPAS, A NE JEB... EVROPA! MIGRANTI IZ PAKISTANA I IRANA TVRDE: Srbi najbolje pokazuju šta je humanost!

Društvo

SRBIJA JE SPAS, A NE JEB... EVROPA! MIGRANTI IZ PAKISTANA I IRANA TVRDE: Srbi najbolje pokazuju šta je humanost!

Podeli vest

Migranti Mahana Jami iz Irana i Azar Kan iz Pakistana, smešteni u Bosilegradu i Obrenovcu, žele da ostanu

Na neizvesnom putu od svojih otadžbina do obećane Evrope, od polovine 2015. godine, kroz Srbiju je prošlo više od 920.000 migranata. U teškim danima strepnje, nade, bola, čak i poniženja koje su doživljavali na svom trnovitom maratonu prema tako željenom Zapadu, nisu skrivali zahvalnost prema Srbiji. 

Srpski paratim

Zbog "putovanja", Mahana Jami kaže da mnogo manje trenira:
- Poslednjih meseci vežbam povremeno i osećam da mi je telo slabije, ali ne bojim se novih fizičkih izazova. Volela bih da mogu da vežbam i ovde. Jeste da sam negde „zacrtala" Hamburg kao mesto budućeg života. Ali, posle ova tri meseca u Srbiji, čini mi se da bih mogla da živim i u Srbiji. Samo kad bih mogla da se pridružim nekom srpskom paratimu.

Često su govorili da je bila jedina zemlja na „migrantskoj ruti" u kojoj su primljeni kao ljudi, jedina zemlja koja je pokazala solidarnost i humanost.

Većina njih ipak je nastavila svoj put. Prema podacima Komesarijata za izbeglice, u 16 prihvatnih i centara za azil širom Srbije, smešteno je oko 4.000 migranata. Među njima su i Mahana Jami (34) iz Irana i Azar Kan (27) iz Pakistana. Ona u Bosilegradu, on u Obrenovcu. Ne poznaju se, nikada se nisu sreli, ali nešto im je, ipak, zajedničko: još imaju san i veru u budućnost. Azar je vidi u Srbiji. Mahana je želela u Nemačku, a sada bi volela da ostane u našoj zemlji.

- Više od decenije pokušavala sam da nađem razumevanje i podršku u svom Teheranu, ali nisam uspela - priča Mahana, sa osmehom na licu koji potpuno zasenjuje invalidska kolica koja su joj neophodna od detinjstva, kada je zbog loše vakcine obolela od dečje paralize. - Vlasnica sam jednog Ginisovog i šest nacionalnih sportskih rekorda u paradisciplinama. Želela sam da ostanem u svojoj domovini, otvorila teretanu za žene, trenirala mlade devojke, branila boje svoje zemlje na brojnim takmičenjima, ali nije pomoglo. Nakupilo se u meni mnogo ogorčenja i, istovremeno, nade da negde u Evropi moje znanje i veštine mogu biti od koristi drugima. Možda i ovde u zemlji čiji narod nam je najbolje pokazao šta je humanost.

Pre četiri meseca naša sagovornica je sa suprugom Muštabom Sadegijem, njihovim usvojenim sinom Šajanom Safavijem i menadžerom Hažirom Naderijem, krenula na Zapad. Put je vodio preko Turske do Srbije. Od oktobra je u Centru za prihvat migranata u Bosilegradu.

SRBIJU KOČE FRANCUSKA I HOLANDIJA, NE ŽELE NAS U EU: Austrija otkriva da za PARIZ MI NISMO DEO EVROPE!

- Invalidska kolica me ne sprečavaju da ostvarujem snove - kaže Mahana. - Vežbam od 13. godine, a sport mi omogućava da testiram svoje granice. U Ginisovu knjigu rekorda ušla sam 2012. godine prešavši na rukama 1.864 stepenika do vrha tornja Milad u Teheranu. Nacionalne pararekorde i zlatne medalje osvojila sam kada sam podigla 127 kilograma tegova, preplivala 64 kilometra uz reku, osvojila dve zlatne medalje u streličarstvu…

Njen menadžer, Hažir Naderi, veruje da Mahana može da uradi sve što poželi:

- Neverovatna je žena, puna energije i novih ideja. U kampu je jedina sa invaliditetom, a najbolje raspoložena. Sa decom se igra, sa odraslima peva. I, sve vreme iskreno se nada susretu sa nekim iz Paraolimpijskog komiteta Srbije.

Foto: Tanjug

I dok se Mahana dvoumi gde bi živela, Azar je odlučio da ostane u Srbiji. Iako mu to nije bila prvobitna namera, sada ima azil i privremenu ličnu kartu naše zemlje.

- Došao sam pre dve godine i nameravao sam da nastavim prema Nemačkoj - priča Azar. - Prošao sam jednogodišnje izbegličko iskustvo u Iranu, Turskoj i Bugarskoj, i tek ovde u Srbiji prihvaćen sam kao čovek. Ovde sam prvi put istinski odahnuo, odagnao strah… Zaposlenima iz Komesarijata rekao sam da sam pravnik, ali i da sam svestan da moja diploma ovde ne vredi mnogo. Zato sam im i naglasio da mogu da radim mnogo poslova, da sam vešt u raznim zanatima.

Zlatne ruke

Azar Kan je jedan od malobrojnih migranata koji hoće da radi i iskreno želi da se prilagodi novoj sredini - priča majstor Željko iz Prihvatilišta u Obrenovcu. - Vredan je, radan, sve ga interesuje, vrlo je vešt, ima zlatne ruke. Ma šta da treba da se uradi od bravarskih, stolarskih ili električarskih poslova, tu je da pomogne. Sa nama je gotovo neprekidno u radionici, i zaista mu želimo da ovde nađe posao.

Malo pomalo pokazalo se da je tako. Pridružio se Igoru i Željku, radnicima Komesarijata u stolarskoj i bravarskoj radionici, sa kojima poslednje dve godine provodi najviše vremena.

ŠTA AKO SRBI "SRUŠE" GRANICU NA DRINI kao odgovor na to što ŠIPTARI UKIDAJU GRANICU SA ALBANIJOM?!

- Počeo sam da učim jezik, da idem u školu, da razgovaram sa ljudima - kaže Azar. - Najviše vremena pomažem stolarima, a u slobodno vreme, dok mislim na majku koja je ostala u mom rodnom Abutabadu, mašinicom na šperploči izrađujem portrete poznatih. Uradio sam likove Džonija Štulića, Nikole Tesle, Pavla Vuisića, Mika Džegera, Čarlsa Bukovskog, Fredija Merkjurija… I, posebno jednu pticu - feniks, jer poput nje "izgoreo" sam na svom migrantskom putu, a ovde u Srbiji ponovo sam se rodio. I želim da ostanem ovde.

Jasno mu je, veli, da se na Zapadu bogatije živi, ali ljudi su ga, kaže, ovde „kupili" za sva vremena:

- Verujem da će mi se ostvariti želja da radom uzvratim sve što mi je pruženo. Da potvrdim Senekine reči da „nijedna zemlja nije zemlja izgnanstva, već druga otadžbina".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubo

pre 5 godina

Mi Srbi ,nestajemo sa lica Zemlje zasigurno...naivni ,bezobrazni za sebe ,glupo dobri za druge .

Rade

pre 5 godina

Tako je, dođite što više, onako čoporativno, i tu ostanite. A mi ćemo pravo u p**du materinu ! ! ! ! ! ! ! Kad smo glupi i šuntavi ! ! ! !

Sredic

pre 5 godina

Овај текст под хино да избаците. Он нам говори да ова влас врши Самоубиство Србије. Ратовало се против потурица у Босни, спрема се исто против шиптара са Косова док се хвалите са гостопримством према онима који их наоружавају и шаљ им добровољце.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija