• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.01.2019

14:15

USPEŠNA INICIJATIVA PKS - uštede za proizvođače veće od 700.000 evra

Društvo

USPEŠNA INICIJATIVA PKS - uštede za proizvođače veće od 700.000 evra

Podeli vest

Proizvođači dečje hrane u Srbiji, kao i proizvođači sladoleda i konditori, zahvaljujući uspešnoj inicijativi Privredne komore Srbije, od 1. januara oslobođeni su dažbine za mleko u prahu. Procenjuje se da će proizvođači u ovim oblastima prehrambene industrije u 2019. godini, u proizvodnji i prometu, uštedeti ukupno više od 700.000 evra

- Od 1. januara 2019. primenjuje se "Odluka o izmenama odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine", po kojoj posebne dažbine za mleko u prahu ne plaćaju proizvođači dečje hrane, ali i proizvođači konditorske industrije i sladoleda u 2019. godini - kaže Dimitrije Ivanović, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

- Zahvaljujući odličnoj saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom finansija, PKS je uspešno realizovala inicijativu o ukidanju prelevmana na mleko u prahu za proizvodnju dečje hrane u 2019. Ista pogodnost u prethodnom periodu ostvarena je i za proizvođače u konditorskoj industriji i proizvođače sladoleda, koji su već ostvarili uštede u proizvodnji i prometu i time obezbedili veću konkurentnost domaćih proizvoda na domaćem i stranom tržištu - kaže Ivanović.

Inicijativa je potekla od predstavnika kompanija okupljenih u Grupaciji proizvođača dijetetskih namirnica i dečje hrane. Izvršni direktor Fabrike dečje hrane u Dobanovcima Željko Ciganović ocenjuje da je ukidanje prelevmana na mleko u prahu, ključnu sirovinu za proizvodnju dečje hrane za uzrast od 6 do 12 meseci, izuzetno značajno jer su domaće firme sada konkurentne fabrikama u Evropskoj uniji, koje tu vrstu nameta nisu imale.

- Privredna komora Srbije u izuzetno kratkom roku odgovorila je na našu inicijativu, pokrenutu jesenas i uvođenje ove mere predstavlja veliki korak za razvoj proizvodnje dečje hrane u Srbiji i sigurno će doprineti da domaći proizvođači prošire asortiman mlečnim proizvodima za decu - istakao je Ciganović, dodajući da se nada da će ova mera uticati i na domaće proizvođače mleka da modernizuju pogone i proizvodnju, kako bi sirovina za dečju hranu mogla da se nađe u Srbiji.

Prema njegovim rečima, uštede koje očekuje u svojoj kompaniji u 2019. godini, zahvaljujući ukidanju prelevmana, iznose oko 50.000 evra. 

Grupacija proizvođača dijetetskih namirnica i dečje hrane PKS, prema rečima savetnika Saške Biorčević, od samog početka postiže zapažene rezultate na poLju obezbeđivanja dobrih uslova poslovanja, kako za domaće proizvođače, tako i za uvoznike dečje hrane, poznate multinacionalne kompanije u Srbiji.

Strukovni angažman proizvođača dečje hrane u PKS, njihova aktivnost i inicijative, jesu model uspešne saradnje domaćih sa stranim proizvođačima, ali i resornim ministarstvima.

- Tako su tokom prethodnih godina, članice PKS, među kojima su kompanije kao Juvitana, Flori, Impamil, Nestle, Kibid, Alkatrgovina, imale višestruku dobit od zajedničkog rada i saradnje na polju harmonizacije zakonske regulative naših propisa sa EU regulativom - navodi Biorčević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija