• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok

10.01.2019

19:25 >> 19:29

(VIDEO) OVO MORATE VIDETI - FILM "RUSKA POMOĆ SRBIJI KROZ ISTORIJU": Pitanje "A, KADA SU NAM TO RUSI POMOGLI" biće posle ovog...

Društvo

(VIDEO) OVO MORATE VIDETI - FILM "RUSKA POMOĆ SRBIJI KROZ ISTORIJU": Pitanje "A, KADA SU NAM TO RUSI POMOGLI" biće posle ovog...

Podeli vest

Konačno se klapna zatvorila na praznik Materice, a na Badnji dan i Oci film "RUSKA POMOĆ SRBIJI KROZ ISTORIJU" je konačno završen posle skoro dva meseca rada

Film je urađen u sklopu međunarodnog rusko-srpskog prosvetnog projekta, potpisanog između OŠ "Bubanjski heroji" iz Niša i ruske škole br.11 iz grada Šuja, Ruska federacija.

OŠ "Bubanjski heroji" je već duži niz godina u međunarodnoj saradnji sa ruskim školama.

Eto i slučajnosti, da se film preko elektronskih medija u Srbiji prikaže baš pred  dolazak predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina u Srbiju, naglašava Đorđe Bojanić.

Ovim filmom pokušali smo da spojimo prosvetu (srpske i ruske đake, studente), vojsku, crkvu, grad, nevladine organizacije, rusko-srpski humanitarni centar, kozake…
 
Ovaj film pokušaće da razbije loše predrasude i neznanje o srpsko-ruskim odnosima i o pitanju koje sve češće čujemo "A, KADA SU NAM TO RUSI POMOGLI"?.

Rad na filmu blagoslovio je Episkop niški g. Arsenije.

ZADRANINA ČEKA ZATVOR JER JE PREPRAVIO "UBI U LJUBI SRBINA": Stvarno Hrvati, stidite li se vi ičeg?!!

Ovaj film  ima jedanest fagmenta. Režija, tekst  i kamera,  Đorđe Bojanić, montaža, animacija i scenografija đakon Dejan Jovanović.  

Film prate mnoštvo fotografija, video zapisa, animacija, istorijske karte. U filmu osim delova  koji su priredili učenici OŠ "Bubanjski heroji" (osmi razred) i  učenici osnovne škole br.11 (deveti razred) iz grada Šuja (Ruska federacija),  čućemo i  studenta Bogoslovije u Beogradu Luku Milenkovića.

Učesnik filma je i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, a deo filma je snimljen i u Rusko-srpskom humanitarnom centru, gde smo razgovarali sa kodirektorom Vjačeslavom Vlasenkom.

(VIDEO) AMERI MOLE RUSE DA IM NAPRAVE RAKETU ZA LET NA MESEC: Rogozin otkrio da su SAD zaribale u SVEMIRSKOM PROGRAMU!

Obratio se i predsednik srpskog ogranka ruskog moto-kluba "Noćni vukovi" Saša Savić.

U filmu govori  i zamenik gradonačelnika Niša dr Miloš Banđur. Videćemo i obraćanje duhovnika oca Raše.

Film je završen na praznik Materice, snimanjem u manastiru SVETI ROMAN, sa duhovnikom, ocem Vlajkom Grabežom.

Iz Moskve obratio se i Kozak iz Kislovodska , sa Kavkaza, Oleg Fomčenko Brovkov, zamenika atamana kozačke opštine "Svetog Carevića Alekseja" i diplomata. Kozak Oleg, je u par navrata obiša Srbiju i snimio film o Srbiji za ruse.

Na kraju filma se obraća i prof. istorije Đorđe Bojanić.

KOSOVO ĆE MORATI SRBIJI DATI SEVER I POSEBAN STATUS ZA SPC: SAD će Prištinu na to prisiliti!

Nadam se da će ovaj film mnogima da razjasni događaje  koji su isprepletani obostranom ljubavlju i pomoći kroz istoriju ova dva bratska naroda. Dobro je da konačno imamo film ovog obima i ove sadržine, koji obuhvata celokupnu temu srpsko-ruskih odnosa i obostrane bratske pomoći. Film je urađen bez ikakvih finansijskih sredstava, biće dostupan svima koji žele da ga emituju bez finansijske nadoknade, naglašava Đorđe Bojanić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dr Faust

pre 5 godina

Oko pomoci sa Istoka: 1) Rusi su naterali Karadjordja da ne prihvati separatni mir sa Turcima i da ide do kraja sa ustankom... 6 meseci nakon toga Rusija potpisuje separatni mir sa Turcima bez tacke da se Srbija zastiti. Turci upadaju u Srbiju i prave masakr. 2) 1878 Rusija pravi San Stefansku Bugarsku sa Nisem koji pripada Bugarima. Ovaj ruski plan sprecava Nemacka i Austro-Ugarska. 3) 1944 ulazi Crvena Armija i sa komunistima cini pokolj vidjenih i skolovanih Srba. Kosovo i Vojvodina se formiraju kao nezavisne teritorije koje ce se vremenom odvojiti od Srbije, sto se danas i desava. 4) mirno i na daljinu gledaju stradanje Srbije 1999. Jedina pomoc, tacno je, 1914 od Cara Nikolaja koji biva ubijen sa celom porodicom. Srpski komunisti najvise pljuju i negiraju carsku Rusiju a velicaju zlikovca Lenjina. Za mene dovoljno, a za Vas?

hag

pre 5 godina

Srbima rampu za odlazak u zapadne zemlje a otvoriti im sve granice prema rusiji....pomoće im braća da zarade nešto :)

Niko

pre 5 godina

Koliko znam posle izlaska rusa na samom pocetku rata, rusi su mnogo pomagali srpski narod na Kosovu. Obzirom da sam zivela 7. Godina van zemlje, nasi ljudi su nosili novcanu pomoc, iz dijaspore, i uvek su im govorili, srpski narod, da imaju stalnu pomoc od rusa. Naravno da to mnogi neznaju, ali cisto samo malo da se zna i to je istina.

Stojan

pre 5 godina

Svi zanemaruju cinjenicu da su Rusi, kad su culi za koncentracioni logor Sarvar u Madjarskoj za Srbe uspeli trceci desetinama kilometara da stignu do logora i sprecili Madjare da ne dignu citav logor u vazduh. Sve su mine vec bile postavljene i samo je bilo pitanje minuta. Zasto se ovako herojsko delo zaboravlja? Zasto se i taj koncentracioni logor zaboravlja, jednostavno kao da nije ni postojao? Moze Srbija biti prijatelj sa Madjarskom i Madjarima ali cinjenice ne treba brisati kao sto su racije kad su pobili na hiljade Srba i koncentracioni logor gde su takodje mnogi izgubili zivote.

Milemalivuk

pre 5 godina

Hvala Bogu da se neko konačno setio da napravi takav film samo da nebude sprdnja to je trebalo napraviti uz pomoć najeminentnijih institucija (ruskih i srpskih) i istoričara s obe strane da se konačno razbije stereotip amerofila i evrofila kako nama Rusi nikad nisu pomogli.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija