• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

12.01.2019

18:16

(VIDEO) GENERAL KRSTIČEVIĆ: ČIST SAM I NEVIN! A, njegovi vojnici maljevima POBILI 186 SRBA - NEMOĆNIH STARACA!

Društvo

(VIDEO) GENERAL KRSTIČEVIĆ: ČIST SAM I NEVIN! A, njegovi vojnici maljevima POBILI 186 SRBA - NEMOĆNIH STARACA!

Podeli vest

Potpredsednik hrvatske vlade i ministar odbrane Damir Krstičević, povodom kaznene prijave za ratni zločin u BiH podnete protiv njega u Srbiji, poručuje da je njegov ratni put potpuno čist i tvrdi da njegova 4. gardijska brigada nije bila u mestu Bravnice kod Jajca, 12. i 13. septembra 1995.

Očito, mnogima sam trn u oku, verovatno što jačam pobedničku Hrvatsku vojsku i to na jedan pravi način. Što se tiče mog ratnog puta, on je potpuno čist, na njega sam ponosan, a što se tiče puta 4. gardijske brigade, on je put ponosa, časti, junaštva. Crvene beretke su u Domovinskom ratu napravile sve što su trebale napraviti, ja sam iznimno sretan kako sam zapovedao 4. gardijskom brigadom," rekao je Krstičević novinarima u Splitu, prenosi Hina.

Ameri ga primili
u kuću slavnih

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević primljen je u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD.
Krstičević je prvi hrvatski oficir koji je primljen u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD i prvi hrvatski ministar odbrane, koji je dobio to priznanje

Beogradski advokat Dušan Bratić podneo je krivičnu prijavu protiv Krstičevića i saučesnika kojom ih sumnjiči da su 1995. godine ubili 81 civila srpske nacionalnosti. Navodi da je Krstičević bio zapovednik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, koja je učestvovala u raketiranju kolone srpskih izbeglica u mestu Bravnice kod Jajca, u BiH, 12.i 13. septembra.

Na novinarsko pitanje da je li bio na tom području kod Jajca koje se navodi u prijavi, Krstičević je rekao da se zna gđe je bila 4. gardijska brigada.

- Što se tiče 4. gardijske brigade zna se gde je ona bila i oslobađala je Hrvatsku, a iza toga delovala u svim operacijama Hrvatske vojske. Baš u tom mestu i u tom vremenu (Bravnice kod Jajca, 12. i 13. septembra 1995.) 4. gardijska brigada nije bila, ali očito nekome odgovara s vremena na vrijeme, ne znam zašto sada, opet aktivirati takvo nešto i to očito s ciljem da destabilizira mene osobno, da destabilizira ovu Vladu. I ja se sad stavljam u poziciju da treba da se branim, a zašto - za ništa - rekao je Krstičević.

Na pitanje ima li neki način da odgovori na ovu prijavu iz Srbije, Krstičević je rekao: "Treba da odgovori država, a što se tiče mog odgovora, ja sam tu, radim svoj posao".

PRIŠTINA KREĆE U TOTALNI RAT PROTIV SRBIJE: Posle taksi, ZABRANIĆE I KRETANJE VOZILA IZ NAŠE ZEMLJE!

Upitan oseća li kako će imati problema u kretanju zbog te prijave, Krstičević je rekao: 

"Zašto, zbog čega? Zbog koje prijave? Ja to uopšte ne smatram prijavom...Ja sam slobodan čovjek i časno sam branio domovinu, na to sam iznimno ponosan i treba znati da je na Hrvatsku izvršena brutalna agresija i moje zapovedanje 4. gardijskom brigadom bilo je ponosno".

On je dodao kako je očigledno da mnogi danas "žele uprljati" 4. gardijsku brigadu i njega kao ratnog zapovednika te brigade.

PROCUREO BOŠNJAČKI MEMORANDUM! OD SRBA NAPRAVITI FAŠISTE, HRVATA NACIONALNU MANJINU, umanjiti zločine Armije BiH...

- I još jednom kažem potpuno sam čist i nevin - naglasio je Krstičević, prenosi Hina.

Možda Krstičević zaista nema veze sa kolone srpskih izbeglica u mestu Bravnice kod Jajca kada je stradao 81 civil, ali može li objasniti svoje učešće u bestijalnom pokolju kod Mrkonjić Grada, kada su jedinice pod njegovom komandom zverski pobile 181 srpskog civila, uglavnom nemoćne starce, koji nikome nisu predstavljali opasnost. 

Strace ubijali maljevima, baš kao ustaše 1941!

Od 8. do 15. oktobra 1995. godine Hrvatska vojska je osvojila Mrkonjić. U toj akciji poginuo je komandant Četvrte gardijske brigade Pauk, pa je usledila odmazda u kojoj je ubijeno najmanje 186 civila. 
Oni su pokopani u masovnu grobnicu na pravoslavnom groblju u Mrkonjiću što je snimila i Hrvatska televizija. Čak je i prilog o tome emitovan  na HRT kojeg je pratila i izjava Borisa Zdilara, jednog od ratnih šefova saniteta hrvatskih vojnih snaga, koji je tvrdio da su u pitanju leševi ubijenih srpskih vojnika.
Tela ubijenih u Mrkonjiću ekshumirana su u martu i aprilu 1996. Iz masovne grobnice na pravoslavnom groblju izvađeno je 181 telo. Ekshumaciji su prisustvovali i stručnjaci Haaškog suda. Tom prilikom, i nešto kasnije obdukcijom na VMA u Beogradu utvrđeno je da je najstarija žrtva bio Jovan Lezendić (91) iz Podbrda. Ubijen je i veliki broj žena, među kojima je najstarija bila Ljubica Oroz (90) iz Bočca.
Forenzičkom obradom utvrđeno je, da su žrtve, između ostalog, ubijane udarcima tvrdim predmetima u glavu, odsecanjem glava, pucnjevima iz neposredne blizine, ubadanjem oštrim predmetima...
Istraga ovog zločina traje od početka 2000. godine, ali optužnice nisu podignute. Hrvatski politički vrh strahuje od tajnih optužnica i poternica koje bi mogla izdati BiH, jer na njima bi se, kako vidimo, izvesno mogao naći i potpredsednik Vlade RH i ministar Krstičević, direktno odgovoran za postupke vojnika jedinice osumnjičene da je počinila zločine.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milorad

pre 5 godina

Republika Srpska treba podignuti optuznicu protiv Generala Krsticevica zbog ubistva 200 srba u Mrkonjic Gradu 1995,koju su pocinile Hrvatske jedinice pod njegovom komandom kao osvetu za pogibiju Andrija Matijas Pauk general bojnika u selu Podrasnica kod Mrkonjic Grada.

Stojan

pre 5 godina

I taj je pokatoleiceni Srbin. Da je Hrvat bio bi Krizic. To je to gori poturica od Turcina.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija