• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.01.2019

23:59

СРЕЋНА ВАМ НОВА, НАША, ПРАВОСЛАВНА! Нек нам свима буде богатија, срећнија и паметнија!

Društvo

СРЕЋНА ВАМ НОВА, НАША, ПРАВОСЛАВНА! Нек нам свима буде богатија, срећнија и паметнија!

Podeli vest

"Честитам Вам Ново лето, што имате да вам је срећно. Што немате Бог ће дати, да вас увек срећа прати". Нова година стигла је и по јулијанском календару. У бројним градовима и туристичким центрима у Cрбији организовани су концерти на отвореном

У Београду је у поноћ уприличен величанствен ватромет испред Храма Светог Саве.

У црквама је навече празнично бдење, молебан који се служи на крају сваке године. По обичајном календару, вечерас се не спава. Обичај је да се у току ноћи служи врућа ракија, вино и крофне.

Православна нова година у нашем народу се назива и Мали Божић, јер се на тај дан завршавају божићне свечаности. У домовима је у сусрет празнику породица на окупу. Трпеза је богата, уз неизоставну празничну печеницу.

Празничну честитку по обичају упућују најмлађи речима: "Честитам Вам Ново лето, што имате да вам је сретно. Што немате Бог ће дати, да вас увек срећа прати".

Српска православна црква 1. јануара по јулијанском календару слави спомен у част Исуса Христа и Светог Василија, одакле и назив за јулијанску Нову годину - Василица.

На добробит и радост свих који славе. Посебно оних који о Малом Божићу почетак јулијанске године величају и празновањем Светог Василија - Крсног имена.

 

NAŠA JE I VREDI: Doček Srpske nove godine uz vatromet i muziku!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragan

pre 5 godina

Za nihovu se ne radi a za nasu radi, jadna je nasa.

Zoran Ra

pre 5 godina

Хвала Информеру и све похвале! И још већи тираж уз борбу са српским непријатељима.

Milan

pre 5 godina

ЧЕСТИТАМ,Информер научио ћирилицу!!!

Ateista

pre 5 godina

Odvojili ste se od braće u 11veku posebno u 13veku(1219g) kad je Vizantija priznala SPC pa su vas zato muslimani pregazili i porobili i 500g držali u ropstvo za kaznu od Boga i vas i SVE pravoslavne zemlje na Jugu Evrope a Vizantiju su i izbrisali sa lica zemlje koliko je bila pravoslavna i eto još se niste opametili pa posle tog ropstva se dizali sa lažima i mitovima i satanističkom SPC i huškanjima na rat i zlo pa vam sada opet dolaze muslimani eto ode Kosovo i Preševačka doline i Sandžak pa će polako cela Srbija ma još od 11veka ste preodređeni da budete muslimanske sluge i robovi. A hrvatima katolicima treba samo da se divite jer nisu odbacila Boga i Gospu i Papu od 7veka i zato ih se tako male i katoličke 1000g pokušava svim silama izbristati ali eto odbacili su oni i muslimane i vas? Pa eto namesto genocidne i mitomanske pravo(krivo)slavne Velike Srbije će Evropa dobiti muslimansku Veliku Albaniju bez ispaljenog metka uz Božju/Alahovu pomoć a šta tu reći nego fala ti Bože pravde?

Veru za večeru

pre 5 godina

Evo najbolji komentar sa interneta o Srbima koji se obrću "kako vetar duva"! U 7veku izdali slovensko višebožje i pokatoličili se kod Rimskog Pape u 11veku se popravoslavili i prodali veru za večeru Vizantiji u 14veku kad su pokoreni od Osmanlija beži u muslimane u 19veku posle pada Osmanskog carstva se opet popravoslaviše iz islama i porušiše džamije u 20veku kad je došao Hitler beži u katolike a 91g iz satanistička SPC ih dizaše od Adama i Eve do Nebeske srbije a eto sada i dalje krivoslave iz inata iako to jako dobro znaju...PA KAKAV JE TO PROKLET NAROD BOŽE DRAGI? Znate li da je beogradska Skupština, izgrađena na temeljima Batal džamije, koja je bila velika kao i Aja Sofija u Istanbulu to je dokaz koje su vere bili Beograđani? Telegraf.rs OVO NISTE ZNALI: Na mestu Narodne skupštine nekad je bila džamija! Ovo je priča o njoj. Beograd i okolica su do WW1 imale preko 200đžamija a posle rata su sve muslimane na silu popravoslavili ili ubili ili proterali u Albaniju i Kosovo pa se eto polako vraćaju: Sandzakpress.net Gdje su 217 džamija u Beogradu? dialogos.ba/2016/08/23/historijat-217-srusenih-beogradskih-dzamija/ Inače prvu džamiju u Zagrebu je napravio verovali ili ne baš poglavnik Ante Pavelić(41g u NDH) jer su Bošnjaci kako se zna “cveće hrvatskog naroda” a ona je sada muzej a sadašnja džamija u Zagrebu je napravljena tek 1987g.

RASKOL

pre 5 godina

Kad je ukrajinski predsednik potvrdio odvajanje Ukrajinske Crkve od satanističke i agrersorske ruske i reče biće to 15-a samostalna Pravoslavna Crkva. Kako sada 15-a pravoslavna Crkva pa postoji samo jedna jednina Isusova Crkva koju je digao sv.Petar a ko njegov nasledik je vodi Rimski Papa od kada je Hrišćanstvo od Rimskog carstva priznato ko religija sada ima 1,3milijarde vernika u svetu i samo JEDNA JEDINA katolička crkva a svi koji su se odvojili od njega su prokleti i porobljeni i zgaženi i dalje teraju inat i zlo....Svi treba da se maknu od toga satanističkog ruskog i srpskog zla i obmana! Eto rusi otmu ukrajincima Krim i Lugansk i Donjeck i ubiju preko 10 000 ukrainaca i prete sa nuklearnim oružjem i sada su ukrajinci loši šta se maknuli od njih eto tako i Srbi posle cepanja od Pape i braće završe u 500g ropstva a posle se diži sa popkretanjem svega zla i ratova i posle su braća katolici krivi eto i Stepinac jer nisu uspeli da ga slome i odvoje od Pape....

Biblija

pre 5 godina

Reče Isus, svojim učenicima: Ostavite sve šta imate, ovozemaljsko i nemojte imati ništa svoje, nego pođite, služiti Ocu Nebeskom jer vaš je posao težak ali i plata je zato vaša, velika na Nebesima pa ako vam i kamenčić uđe u sandalu i nju izujte i hodajte bosi i na svom putu, ustrajte i ne posustajte...zato se sveštenici ne trebaju ženiti i imati ništa svoje nego da samo sluše Bogu a ne da se bogate i kite sa zlatom i da sakrivaju pedofile i da huškaju na ratove i genocide od Adama i Eve pa do Velike i Nebeske srbije... Reče Isus, Petru: Petre ti si stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju da je ni vatra paklena neće nadvladati…Zato su Vizantiju koja je podelila Isusovu crkvu u 11veku, Osmanlije ne samo nadvladale, nego i izbrisale sa lica zemlje a napravili su grešku i dozvolili da to vizantijsko zlo, podele i mržnje, ostane posle njih u SPC i Rusiji…

Istoricar

pre 5 godina

Poštovani . Danas ipak nije sve dostupno na googlu pa neke stvari ipak moraju da budu deo opšte kulture kako bi smo izbegli izvrgavanje ruglu naših lepih običaja i tradicija . Pravoslavna ( crkvena) nova godina je 14 septembra po julijanskom ( tj 1 septembra po gregorijanskom kalendaru ) . 14 januara je svetovna nova godina koja bi se praznovala da je na snazi jos uvek julijanski kalendar i tada bi to bio 1.januar . S obzirom da smo za svetovno računanje vremena prihvatili gregorijasnki kalendar po kome je nova godina 1.januara , što je takođe svetovni praznik , apsurd je nazivati pravoslavnom novom godinom nešto što nema veze sa tim . Tradicija slavljenja 14.januara ( po gregorijsnkom kalendaru) datira još iz vremena Turske kao vid otpora okupatoru kad se slavio mali Božić ( 7 dana posle Božića) a nastavlja se u vreme komunizma kao vid otpora totalitarizmu i slavljenje srpskog nacionalnog bića koje je komunizam pokušavao da iskoreni . I dok je tada i imalo smisla slaviti ovaj dan, danas ( osim možda na KiM i u RS) nema nikakvog a ako se već praznuje onda treba da se nazove Srpska Nova godina jer ona to i jeste ( ma koliko besmislena bila ) .

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija