• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: KRV

16.01.2019

22:41

VITEZOVI KRALJEVSKOG REDA POZIVAJU: Dođite na Krstovdan podno Kalemegdana, PLIVAĆEMO ZA KRST ČASNI!

Društvo

VITEZOVI KRALJEVSKOG REDA POZIVAJU: Dođite na Krstovdan podno Kalemegdana, PLIVAĆEMO ZA KRST ČASNI!

Podeli vest

U prostorijama Turističke organizacije Srbije, održana je konferencija za novinare i prijatelje projekta povodom Krstovdansko - Bogojavljenskog plivanja za časni krst

U “ Srpsku novu godinu” prisutne je pesmom uvela gospođa Anastasija Mrđenović, članica Viteške  akademije umetnosti Kraljevskog reda vitezova,profesor ruskog jezika,teolog i vokalni solista,koja je ujedno i autor teksta ove pesme na ruskom jeziku.

Prijatelje princeze Linde Karađorđević,predstavnike medija, partnere i saradnike Kraljevskog Reda Vitezova i Vitez Festa, viteški je pozdravio Miša Ćirić, koji je vodio konferenciju.

Foto: umd

 

Beograd je prvi put postao prestonica još za vreme despota Stefana Lazarevića pa shodno tome u ime tradicije koju negujemo, ovu manifestaciju obeležavamo u podnožju beogradske tvrđave, spomenika pobedniku, odnosno mesta Despotovog zamka- rekao je Miša Ćirić. 

Manifestacija se održava sa blagoslovom patrijarha srpskog Irineja,pod pokroviteljstvom princeze Linde Karađorđević, u saradnji sa Skupštinom Grada Beograda , JP “Beogradska tvrđava”, ministarstvima odbrane,unutrašnjih posloba i Vojske Srbije, žandarmerijom. Takođe učestvovaće Bratstvo crkve Ružice, Sportsko pravoslavno društvo “Sveta Srbija”. 

Foto: umd

 

Za muzički program zadušena je vokalna solistkinja Anastasija Mrđenović, ruski ženski
vokalni ansambl “Rosa”, muzički sastav “Fenečki biseri”, uz performans dramskog
umetnika Narodnog pozorišta Lepomira Ivkovića.

Manifstaciju je podržao restoran “Bela Vista” u okviru koga se održava plivanje, uz medijsko pokroviteljstvo televizije “Hram”, “Studija B” , “Radio Beograd” , “Pink TV”.

Da podsetimo, kraljevska porodica osnovala je Kraljevski Red Vitezova u cilju negovanja tradicionalnih viteških vrednosti i veština, kroz kulturu, duhovnost, umetnost, sport i humanitarni rad.

 

(FOTO/VIDEO) ARNOU GUJONU NAJVIŠE PRIZNANJE VITEZ FESTA: Francuskom humanitarcu uručen mač ZLATNI VITEZ- SVETI STEFAN DESPOT SRPSKI

 

Najpoznatiji projekat Kraljevskog Reda Vitezova je “Vitez Fest” koji se odigrava svake godine na Beogradskoj tvrđavi isključivo za praznik dece Cveti i Vrbicu.

Prijateljima organizacije i prisutnim novinarima su se obratile Ljiljana Čerović, šef odseka za upravljanje i razvoj turističkih proizvoda TOS-a, domaćin ove konferencije za štampu, i Marija Mijić, koordinator za delatnost turizma javnog preduzeća Beogradske tvrđave, u čijem podnožju se održava manifestacija.

Foto: umd

 

Skup je oplemenio i predsednik upravnog odbora, jedan od osnivača Kraljevskog Reda Vitezova i Vitez Festa, gospodin Hadži Zoran Dušanov Mrđenović. Sa svojim kolegama iz Svebor saveza Srbije, on je još 1999. godine obnovio tradiciju plivanja za časni krst, a svim prisutnima je objasnio i približio ideju ovog čina, koji ne predstavlja nikakvo takmičenje, već sabornost i jedinstvo.

- Časno, viteški, pod čuvenom devizom “ Svi za jednog,jedan za sve” , učesnici će zajedno plivati, izneti krst i biće darovani za svoj viteški čin. Osim što plivanjem za Krstovdansko - Bogojavljenski krst slavimo zajedništvo i poštovanje jedni drugih, takođe i simbolizujemo Isusovo krštenje na reci Jordan- rekao je Mrđenović. 

Foto: umd

 

Na kraju konferencije za novinare, ruski ženski vokalni ansambl “Rosa” pozdravio je prisutne uz taktove božićne narodne pesme “Dobri večer tebi”, uz poziv za viđenje 18.01.2019. ispod Kalemegdana, na mestu drevnog pristaništa srednjevekovnog Beograda Despota Stefana Lazarevića, gde se spajaju Dunav iSava, u centru grada, Srbije i sveta.

 

(FOTO) BOG SE JAVI, VAISTINU SE JAVI: Vitezovi Kraljevskog reda na Krstovdan PLIVALI ZA ČASNI KRST!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija