• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: A. Grbović

18.01.2019

08:34

STRAŠNA VEST ŠOKIRALA SRBIJU! 13 MRTVIH BEBA pronađeno u zamrzivaču kraljevačke bolnice!

Društvo

STRAŠNA VEST ŠOKIRALA SRBIJU! 13 MRTVIH BEBA pronađeno u zamrzivaču kraljevačke bolnice!

Podeli vest

U zamrzivaču Opšte bolnice "Studenica" u Kraljevu juče je pronađeno 13 mrtvih beba!

Reč je o mrtvorođenoj deci koju roditelji nisu preuzeli i sahranili, a iako je vest u prvi mah delovala potpuno šokantno, nije bilo nikakvog razloga za paniku. Radi se o proceduri koja je redovna i normalna u svim bolnicama kod nas i u svetu.

Sve po zakonu

Radi se o mrtvorođenoj deci koju niko nije preuzeo, a u zamrzivaču smo ih držali prema zakonskoj proceduri
Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice u Kraljevu

Bebe su pronađene tokom posete članova Republičke komisije za istragu o nestalim bebama i u zamrzivačima se nalaze već tri godine.

- Radi se o bebama koje su u prethodne tri godine umrle na rođenju, a koje su roditelji odbili da preuzmu i sahrane. Odmah nakon njihove smrti urađena je obdukcija i sve bebe su zavedene u bolničke i gradske knjige. Odlukom službe za patologiju tela beba držimo u zamrzivačima. Gradska skupština je odluku o sahranjivanju donela nedavno i u toku je formiranje komisije koja treba da obavi taj posao. Nije reč o nestalim bebama, već o onim mrtvorođenim - pojasnio je direktor Opšte bolnice u Kraljevu Zoran Mrvić.

Problem je bio i u tome što u ovoj bolnici poslednje tri godine nije radila spalionica.

- Sada je spalionica montirana i čekamo saglasnost za spaljivanje od Ministarstva za zaštitu životne sredine - rekao je on.

Foto: Informer DN

Bolnica u Kraljevu

Zamenik direktora Opšte bolnice u Kraljevu Dragan Kaljević kazao je da niko nije krio da se mrtve bebe nalaze u zamrzivačima.

- Ništa novo nije pronađeno jer ništa nismo ni krili. Te bebe se nalaze na patologiji, kako nalažu svi propisi. Nismo ih sahranili jer nemamo gde to da uradimo - kazao je Kaljević i dodao da roditelje ni zakon ne primorava da preuzmu mrtvorođene bebe i da ih sahrane.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić kaže da grad do kraja prošle godine nije bio nadležan za sahranjivanje mrtvorođenih beba koje roditelji ne preuzmu.

- Zakonskim izmenama krajem 2018, sahranjivanje beba koje su umrle na rođenju, a nisu ih preuzeli roditelji, prešlo je u našu nadležnost - kazao je Terzić i dodao da je odluka o načinu sahranjivanja doneta 27. decembra prošle godine.

NA POMOLU REŠAVANJE AFERE NESTALIH SRPSKIH BEBA?! Specijalna jedinica policije rešavaće SLUČAJ PO SLUČAJ!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17