• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: NIS

18.01.2019

20:10

ZNANJE JE MOĆ: NIS potpisao sporazume o saradnji sa vodećim ruskim i srpskim univerzitetima

Društvo

ZNANJE JE MOĆ: NIS potpisao sporazume o saradnji sa vodećim ruskim i srpskim univerzitetima

Podeli vest

Kompanija NIS je potpisala memorandume o saradnji sa dva prestižna ruska univerziteta, Sanktpeterburškim rudarskim univerzitetom i Ruskim državnim univerzitetom za naftu i gas „Gubkin“

Time je NIS postao prva kompanija u Srbiji koja ima sporazume o strateškoj saradnji sa ove dve visokoškolske ustanove u Ruskoj Federaciji.

NIS je takođe potpisao i sporazume sa univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu i time nastavio da produbljuje višegodišnju uspešnu saradnju sa dva vodeća državna univerziteta. Sporazume je u ime kompanije potpisao Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS. Memorandumi su potpisani u okviru posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji. Pored ovih sporazuma, memorandume su međusobno potpisali i ruski i srpski univerziteti.

Univerzitet iz Novog Sada uspostavio je saradnju sa Ruskim državnim univerzitetom za naftu i gas „Gubkin“, dok je Univerzitet u Beogradu potpisao memorandum sa Sanktpeterburškim rudarskim univerzitetom. Sporazume su u ime ruskih univerziteta potpisali Viktor Georgijevič Martinov, rektor Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas „Gubkin“ i Natalija Vladimirovna Paškevič, prvi
prorektor Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta.

Foto: NIS

 

Memorandumima se uspostavlja strateška saradnja u oblasti obrazovanja, razvoja naučnih istraživanja i razmene znanja. Njima je, između ostalog, dogovorena razmena studenata na svim nivoima, profesora, stručnjaka i naučnika, održavanje programa stručnog usavršavanja i zajedničkih istraživačkih projekata.

Foto: NIS

 

Takođe, predviđena su predavanja ruskih profesora i stručnjaka na srpskim univerzitetima i NIS-u, kao i gostujuća predavanja domaćih profesora i eksperata NIS-a na ruskim univerzitetima. Pored toga, dogovorena je saradnja na popularizaciji i učenju ruskog jezika u Srbiji, uključivanje studenata iz Ruske Federacije u programe za mlade NIS-a, stipendije NIS-a za srpske studente na dva ruska univerziteta, kao i na domaćim akademskim ustanovama.

Tokom boravka u Srbiji predstavnici ruskih univerziteta, koje su predvodili rektor Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas „Gubkin“ Viktor Georgijevič Martinov i prvi prorektor Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta Natalija Vladimirovna Paškevič, posetili su Novi Sad gde su razgovarali sa rektorom novosadskog Univerziteta Dejanom Jakšićem i gradonačelnikom Milošem Vučevićem.

Foto: NIS

 

Ruska delegacija se u Beogradu susrela sa Mladenom Šarčevićem, ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i sa rektorom Univerziteta u Beogradu Ivankom Popović. Na ovim susretima učestvovali su i predstavnici NIS-a kao kompanije koja neguje višegodišnju saradnju sa domaćim i stranim visokoškolskim i naučnim ustanovama, Ministarstvom prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srbije, kao i sa lokalnom samoupravom u Novom Sadu.

 

RUSIJA POVEĆAVA ULAGANJA U SRBIJU: Stiže novih 500 miliona dolara, ali to nije sve, Turski tok prolazi kroz našu zemlju do kraja 2019. godine




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Srbija posebno ceni saradnju naučnih i obrazovnih ustanova. NIS je učinio ogroman iskorak ne samo u društveno odgovornim aktivnostima, humanitarnom radu, već sada na jedan ozbiljan način daje konkretnu podršku talentovanim studentima koji predstavljaju budućnost naših firmi i institucija. Povezivanje Srbije i Rusije u sferi ljudskih resursa je neophodno i dolazi u pravom trenutku.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija