• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.01.2019

17:30 >> 17:32

MAKEDONCI KORISTE ŠIPTARSKE TAKSE PROTIV SRBIJE: Bogate na našoj muci, okupirali Kosovo svojim proizvodima!

Društvo

MAKEDONCI KORISTE ŠIPTARSKE TAKSE PROTIV SRBIJE: Bogate na našoj muci, okupirali Kosovo svojim proizvodima!

Podeli vest

Nakon što su privremene prištinske vlasti uvele takse za srpske proizvode, makedonski izvoz na Kosovo povećan je za 41 odsto

Mišljenja privrednika u Skoplju su podeljena, jer neki smatraju da je ova korist kratkoročna, dok drugi smatraju da ova prilika treba da se iskoristi kako bi se plasirali kvalitetni proizvodi koji će biti aktuelni na kosovskom tržištu i nakon povlačenja prištinskih taksa, piše makedonski list Večer.

List za objašnjenje "trgovinskog rata između Kosova i Srbije" koristi poslovicu "Dok se dvoje svađaju treći koristi". 

Statistički podaci pokazuju da je makedonski izvoz na Kosovu povećan za 41 odsto u decembru prošle godine. Podaci Carinske uprave pokazuju da je ukupna vrednost makedonskog izvoza na Kosovu iznosila 1,1 milijardu makedonskih denara, odnosno preko 18 miliona evra, a u istom mesecu 2017. godine iznosila je 802 miliona denara, odnosno 13 miliona evra. 

PUTINOVA POSETA I AMERIČKIM MEDIJIMA OTVORILA OČI! "A zašto ustvari mi IGNORIŠEMO I POTCENJUJEMO SRBIJU?!"

Ipak, deo makedonskih privrednika ukazuje da korišćenje takve prilike od Makedonije može biti pogrešno protumačeno od Srbije, tako da ona "u budućnosti ograniči ili zabrani izvoz nekih makedonskih proizvoda", navodi Večer.

DAČIĆ PORUČIO ŠIPTARIMA: Ideja da skinete Vučića sa vlasti je NAUČNA FANTASTIKA!

Makedonska poslovna zajednica smatra da su kosovske mere za srpske proizvode zabrinjavajuće sa stanovišta da se narušava opredeljenje za kreiranje zajedničkog tržišta zemalja na Zapadnom Balkanu. 

- Narušeni su principi na kojima počiva Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA), čija primena je jedan od osnovnih uslova za ubrzan ulaz zemalja regiona na jedinstveno tržište Evropske unije - ističe se u makedonskom listu. 

Kako se navodi u zaključku, osvajanje tržišta za izvoz u regionu ne treba da bude putem carinskih barijera, već uspostavljanjem i poštovanjem liberalnih tržišnih odnosa privređivanja, ne samo između zemalja u užem okruženju već i s drugim državama, bez blokade i neekonomskih mera, omogučavajući slobodan protok ideja, kapitala i znanja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jeremija

pre 5 godina

Pisete "Makedonci" ili mislite na kvislinsku vladu Agima Zaeva?

Sasa

pre 5 godina

Makedonija? Pa šta je to? Mislim gledam na mapi i ta zemlja ne postoji....Jel to pleme neko ili...?!

SrbinCG

pre 5 godina

I ja gledam mapu na kojoj je Srbija cjelovita.. dakle, ne vjeruj mapama?

bogoljub

pre 5 godina

Pa to su nam radili i 90-tih. Sram ih bilo Srbi su im državu dali.

mimi

pre 5 godina

kako ce i stace siptar kad se ovo zavri i gde ce,misle da ce doveka ameri da iz drze pod lupom,a makedonce necu da komentarisem njima je makedonski jezik i siptarski istog ranga

Dragan

pre 4 godine

Isto je bilo i u vreme sankcija prema Srbiji od strane zapadnih država. Mnogi makedonci su se enormno obogatili na račun firmi iz Srbije zahvaljujući tome što je roba morala da ide preko makedonije.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija