• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.01.2019

15:54

SAOBRAĆAJNE I VOZAČKE DOZVOLE USKORO I ELEKTRONSKIM PUTEM! Velika promena stiže DO KRAJA GODINE!

Društvo

SAOBRAĆAJNE I VOZAČKE DOZVOLE USKORO I ELEKTRONSKIM PUTEM! Velika promena stiže DO KRAJA GODINE!

Podeli vest

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da se razmatra mogućnost da se građanima produženje ili izdavanje saobraćajne, odnosno vozačke dozvole, obezbedi elektronskim putem i da im se ta dokumenta pošalju na kuću adresu

Stefanović je rekao da veruje da će to biti moguće od juna, ali s obzirom da se zbog administracije za sada rok ne može precizirati, naveo je da MUP računa da će se to dogoditi svakako ove godine. 

Ministar je novinarima, predstavljajući usluge MUP-a preko e-uprave, kazao da je elektronsku uslugu produženja registracije vozila na godisnjem nivou koristilo 600.000 građana, odnosno od 2013. do 2019. više od 3,5 miliona.

Od 2014. godine do početka ove godine zakazano je elektronski 908.000 termina za lične karte i pasoše. 

- Digitalizovali smo sve usluge koje pružamo vozačima. Proces polaganja ispita u auto-školama je digitalizovan, snima se, nema papira, a rezultati se vide odmah po polaganju testa. Nema mogucnosti uticaja na rezultate, kompjuter nasumicno bira svaki test, sve se snima kamerom. Time pobljavsamo kvalitet kandidata i ubrzavamo procese usluga koje MUP pruža - objasnio je Stefanović.

Foto: printscreen

On je naveo da je uvedena i elektronska prijava boravišta stranaca, kao i elektronsko prosleđivanje zapisnika o uviđaju udruženju osiguravača.

- Danas policija kompletnu dokumentaciju prosleđuje udruženju osiguravača elektronski, a građanin samo treba ode u osiguranje - rekao je ministar.

Kaže da je ponosan na projekat "Bebo, dobrodošla na svet" na osnovu kojeg roditelji ne moraju da idu u policijsku stanicu da prijave novorođenče već se i to radi elektronski i za tri godine prijavljeno je 126.000 beba iz 60 porodišta.

Kako kaže, ponosan je što se elektronske usluge MUP-a na e-portalu državne uprave nalaze godinama i zauzimaju prvo, treće, četvrto i peto mestu po broju korisnika. 

- Naša usluga produženja registracije vozila na ovlašćenim tehničkim pregledima zauzima prvo mesto, a naše usluga zakazivanja termina za podnošenje zahteva za ličnu kartu i pasoš, zauzimaju 3. 4.i 5. mesto - rekao je Stefanović. 

Stefanović ukazao da MUP, osim baza podataka koje daje građanima, pruža servis i drugim državnim organima, kojima ustupa podatke predviđene zakonom.

To omogućava da građani, primera radi, ne moraju da pribavite uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih ili neka durga dokumenta koja su im potrebna, već ih MUP, preko servisa, pruža drugim državnim organima koji građanima pružaju određenu uslugu.

Foto: autobaseafrica.com

- Veliki posao je urađen da ljudi više ne bi išli od šaltera do šaltera, ''peške'', za šta su nekada trebali dani. Danas je to zaista brže - rekao je Stefanović i dodao da nisu u potpunpsti zadovoljni, jer smatra da MUP može još bolje.

MUP, kaže, želi da bude lider u toj oblasti, ne samo u Srbiji, što, kaže, već jeste, već i da bude primer za ceo region. 

- Hoćemo da postanemo standard. Za to je potrebno mnogo ulaganja u informacione tehnoogije, nove softvere, ali imamo čitav sektor koji razvija i svoju analitiku i infrastrukturu, svoje stručnjake koji su kadri da građanima pruže najbolje moguće usluge, brzo i efikasno - rekao je ministar.

Podsetio je da se već sprovodi i projekat "Siguran grad" i najavio da će na jednoj od sledećih konferencija pokazati dokle se stiglo u tom projektau i šta će sve omogućiti pripadnicima policije - u smislu nošenja ličnih kamera, kamera u vozilima i fiksnih kamera koje će se nalaziti u gradu, i što će omogućiti da se izvršioci krivičnih dela lako lociraju, kao i njihovo prethodno kretanje.

Ministar je zahvalio svim pripadnicima policije, profesionalcima koji, kaže, neumorno rade, kao i građanima koji pružaju poverenje MUP-u.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija