• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.02.2019

12:41

OVDE SE NE PIJE NEGO - LOČE! Srbi potrošili neverovatnih 670 MILONA EVRA NA ALKOHOL za godinu dana!

Društvo

OVDE SE NE PIJE NEGO - LOČE! Srbi potrošili neverovatnih 670 MILONA EVRA NA ALKOHOL za godinu dana!

Podeli vest

Domaćinstva u Evropskoj uniji su u 2017. na alkohol potrošila više od 130 milijardi evra, a domaćinstva u Srbiji ukupno 668,2 miliona evra

To su pokazali podaci vropske statističke službe, Evrostata.

Ukupna potrošnja domaćinstava u EU na alkoholna pića činila je 0,9 odsto bruto domaćeg proizvoda u navedenoj godini, ili više od 300 evra po stanovniku. To znači da je u ukupnim rashodima domaćinstava na alkohol išlo 1,6 odsto raspoloživih prihoda. Kada je reč o Srbiji, ukupna potrošnja domaćinstava na alkohol činila je 1,7 odsto BDP-a, dok je udeo tih izdataka u njihovim ukupnim rashodima u 2017. godini iznosio 2,5 odsto. Evrostat napominje da ova računica nije obuhvatila kupovinu alkoholnih pića u restoranima i hotelima. 

Foto: Public

Od članica EU, po potrošnji na alkohol prednjače baltičke zemlje, budući da domaćinstva u Estoniji na alkohol troše 5,2 odsto ukupnih rashoda, u Letoniji (4,9%), a u Litvaniji (4,0 %). Za njima slede Poljska (3,5%), Češka (3,3%), Mađarska (3,0%) i Finska (2,8%), Nemačka, Austrija i Portugalija (po 1,4 %), a najmanje troše Španija (0,8 %), Grčka i Italija (po 0,9%). Zemlje čiji su građani potrošili najveće sume novca na alkohol su Nemačka (23 milijarde evra), Britanija (22 milijarde evra) i Francuska (21 milijarda evra). Istovremeno, prema podacima Svetske zdravstvene organizacija (SZO) potrošnja žestokih alkoholnih pića u EU je u 2017. godini iznosila 10 litara po stanovniku. 

PRESTALA SAM DA PIJEM KAD SAM MAMURNA OTIŠLA PO SINA U VRTIĆ! Glumica priznala da ima problem sa alkoholom

Što se tiče jugoistočne Evrope, po potrošnji "žestpoke kapljice" prednjače: Bugarska sa 12 litara po stanovniku, Rumunija je druga s količinom od 10 litara, Srbija i Makedonija po devet litara, Grčka sedam litara i Turska dve litre, pokazuju podaci SZO.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 5 godina

A da li je u računicu ušla domaća rakija? Ako nije, ja sam popio dva piva od Nove godine. Ako jeste, 4 kile rakije i dva piva!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija