• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

02.02.2019

15:14

AFRIČKA KUGA JE NA KORAK OD SRBIJE! Izdata HITNA NAREDBA za poljoprivrednike, lovce i inspektore!

Društvo

AFRIČKA KUGA JE NA KORAK OD SRBIJE! Izdata HITNA NAREDBA za poljoprivrednike, lovce i inspektore!

Podeli vest

Za ovo oboljenje svinja ne postoji terapija, nitj postoji vakcina bilo gde na svetu

Zbog pogoršanja situacije po pitanju afričke kuge u regionu, posebno u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj i sve veće opasnosti od pojave ove bolesti u našoj zemlji, doneta je Naredba o sprečavanju širenja ove zarazne bolesti.

Afrička kuga svinja je veoma zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja koja se nalazi na listi naročito opasnih zaraznih bolesti. Ona se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom i vodom, odećom i obućom, inficiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima, insektima.

Za ovo oboljenje svinja ne postoji terapija, nitj postoji vakcina bilo gde na svetu. U slučaju pojave zaraze uništavaju se životinje na farmi.

Naredba o preduzimanju mera radi sprečavanje unošenja, pojave, otkrivanja, širenja, suzbijanja i iskorenjivanja zarazne bolesti afričke kuge svinja doneta je 1. februara i odnosi se na sve relevantne institucije, vlasnike životinja, lovce...

Naredbom se zabranjuje uvoz pošiljki poreklom iz zemalja ili područja zahvaćenih afričkom kugom i to: živih domaćih i divljih svinja, mesa poreklom od domaćih i divljih svinja, kože poreklom od domaćih i divljih svinja, osim štavljene. Zabranjen je i uvoz sporednih proizvoda životinjskog porekla, osim onih koji su termički tretirani na minimum 80 stepeni. 

Foto: Informer

Pri uvozu se za svaki konkretan slučaj izdaje uvozna dozvola. Uvozna dozvola, odnosno dozvola za provoz pošiljaka može da se izda ako ne postoji rizik po zdravlje životinja, što se utvrđuje analizom rizika - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

- Naredbom su određena dva područja i to područje umerenog rizika i područje visokog rizika i na osnovu toga su donete mere koje se sprovode na tim teritorijama.  Definisane su mere koje se sprovode nakon potvrde prvog slučaja AKS, aktivnosti na zaraženim područjima i periodi trajanja mera zabrane i ograničenja. U slučaju pojave AKS moraju se obezbediti i primeniti pravila brzog upozoravanja i hitnog reagovanja - stoni u naredbi.

U delovima Srbije koji se nalaze u blizini granice sa zemljama u kojima su se već pojavili slučajevi ove opasne bolesti, vlasnici svinja moraju da sprovedu ozbiljne mere.

BANAT U STRAHU OD AFRIČKE KUGE: Smrtonosna bolest, koja ugrožava svinje, ozbiljno se približava Srbiji!

Stočari moraju da zabrane pristup posetiocima gazdinstava u objektima gde se vrši uzgoj svinja, skladištenje opreme, hrane i materijala. Osobe koje dolaze u kontakt sa svinjama moraju da potpišu izjavu kojom potvrđuju da nisu posećivala druga gazdinstva sa svinjama ili lovišta u roku od 72 sata.

Poljoprivrednicima je naloženo da postave dezinfekcione barijere sa sredstvima za čišćenje i dezinfekciju na ulazu u gazdinstvo. Zabranjuje se ulazak vozila i unos opreme koja nisu očišćena, oprana i dezinfikovana.

Takođe, vlasnicima svinja u problematičnim područjima zabranjeno je držanje domaćih svinja na otvorenom prostoru, a lovcima se nalaže pojačan odstrel divljih svinja u cilju trenutnog smanjenja njihovog broja, sve dok postoji opravdani rizik od širenja zarazne afričke kuge preko njih.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miki

pre 5 godina

*Doneta je Naredba o sirenju bolesti*,bravo majstori,pregradite vazduh sa Madjarskom i drugim zemljama i nema problema.Iz fotelje samo *Naredbe*

Istrebljivac dezinsekcija

pre 5 godina

Ove bolesti neko vestacki izaziva i utice na ekonomiju malih drzava kojima je ovo veliki izvozni prihod.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija