• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

03.02.2019

16:54 >> 16:57

KRAJ SLUČAJA STEPINAC! HRVAT RASKRINKAO USTAŠKOG KARDINALA! Arhiv Vojvodine ima dokaz da je STEPINAC ZNAO ZA USTAŠKA ZVERSTVA!

Društvo

KRAJ SLUČAJA STEPINAC! HRVAT RASKRINKAO USTAŠKOG KARDINALA! Arhiv Vojvodine ima dokaz da je STEPINAC ZNAO ZA USTAŠKA ZVERSTVA!

Podeli vest

Večernje novosti objavljuju da se u Arhivu Vojvodine nalazi dokument koji potvrđuje da je zagrebački nadbiskup kardinal Alojzije Stepinac bio upoznat sa ustaškim zločinima tokom Drugog svetskog rata

Kako navodi list, radi se o pismu koje je Stepincu 1942. godine poslao svedok koji se potpisao kao "katolik, hrišćanin", pa tek onda kao "Hrvat".

Dokument u Arhivu Vojvodine je, u stvari, upravo to svedočanstvo o ustaškim zverstvima prevedeno na nemački jezik i zavedeno 8. februara 1942. godine u dokumentaciji čelnika nemačke obaveštajne službe.

Pomenuto pismo je samo deo dosijea Gestapoa o ustaškim zločinima počinjenim 1941. i 1942. godine nad Srbima i Jevrejima, u logorima u Jasenovcu i Novoj Gradiški, i u drugim područjima NDH.

Dosije je gotovo u potpunosti na nemačkom jeziku, na 300 stranica ispisani su detalji zverstava potkrepljeni sa 63 autentične i uredno "nemačkom preciznošću numerisane" fotografije, pišu Novosti.

Ta dokumentacija je decenijama bila deo ličnog fonda Slavka Odića, nosioca partizanske spomenice, a u posleratnom periodu službenika SUP-a, generalnog konzula u Torontu, koji se bavio publicistikom sa akcentom na delatnost obaveštajnih službi.

Dve godine posle Odićeve smrti, R. Z, iz Sremske Kamenice kod Novog Sada, ponudio je taj dosije Arhivu Vojvodine i primopredaja je izvršena 17. oktobra 2008, a zatim je 11 godina, sve donedavno, dokumentacija čamila u arhivskom depou.

ŠEF FRANCUSKIH SPECIJALACA: ZAPAD NE ŽELI DA PRIČAM O ZLOČINIMA OVK! Prete mi smrću, ali me neće SPREČITI DA KAŽEM ISTINU!

- Sve ukazuje na to da je u pitanju dosije koji je sastavljao zapovednik nemačke službe bezbednosti u tada okupiranom Beogradu, a koji je bio direktno potčinjen Gestapou - kaže za Novosti direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović.

Ovi dokazi, piše list, overeni nemačkim pečatima i memorandumima, predugo su bili van domašaja javnosti a, igrom slučaja, otkriveni su u jeku pokušaja hrvatskih ekstremista da revidiraju ustašku istoriju i višestruko umanje broj srpskih i jevrejskih žrtava u Jasenovcu i drugim logorima NDH.

- O ovome sam već obavestio ministra (kulture) Vladana Vukosavljevića. Dokumentacija će biti prevedena, zatim publikovana i digitalizovana, kako bi bila dostupna istoričarima i istraživačima - rekao je Kuzmanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 5 godina

Sve stranice digitalizovati i prevesti na engleski jezik pod obavezno. Od čitanja ovog teksta i same pomisli šta je sve rađeno normalnom čovjeku ma koje nacionalnosti bio se podigne svaka dlaka na glavi!!

Jovan Futog

pre 5 godina

Stepinac je solunski dobrovoljac, nosioc "Karadjordjeve zvezde". Bio je porucmik kraljeve vojske. Sve stoje radio radio je po naredjenju i odobrenju Vatikana. Kao hriscanin morao je da zna sta radi. Sustina je da je krivica na Vatikanu i na njemu.

Sergej

pre 5 godina

Poslati kopiju zagrebu pod hitno i svetoj stolici.

Ziko pop

pre 5 godina

Pa sta je se onda cekalo do sada , ako je se znalo i ako postoje dokumenta ?Srpska posla.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija