• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

04.02.2019

23:15

GRAĐANI SRBIJE SVE VIŠE VERUJU DOMAĆOJ VALUTI! Dinarska štednja  porasla 23 odsto! Isplati se 15 puta više nego u evrima

Društvo

GRAĐANI SRBIJE SVE VIŠE VERUJU DOMAĆOJ VALUTI! Dinarska štednja porasla 23 odsto! Isplati se 15 puta više nego u evrima

Podeli vest

Više od milion Srba u bankama drži 62 milijarde dinara, što je oko 12 milijardi više nego početkom prošle godine. Za godinu dana štednje u dinarima dobili biste 15 puta više novca od kamate nego za istu sumu u evrima

Srbi u bankama trenutno na štednji drže oko 62 milijarde dinara, što je za 23 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kada je ta suma bila za oko 12 milijardi dinara manja, pokazuju podaci NBS. Razlog za to je što kamate za dinarsku štednju iznose u proseku oko 3,6 odsto, dok oko 0,3 odsto iznose na štednju u evrima, na koju se još obračunava i porez od 15 odsto.

To znači da se štednja u domaćoj valuti, na godišnjem nivou, isplati oko 15 puta više nego ona u devizama. Stručnjaci kažu da će, zbog stabilnosti kursa i niske inflacije, štednja u dinarima biti isplativa i narednih godina.

Stabilan kurs

Kako kažu u Narodnoj banci Srbije, građani daleko više veruju dinaru nego ranije, zbog stabilnosti kursa i niske inflacije.

Koliko biste zaradili


Štednja u dinarima:

Ulog: 592.150 dinara (5.000 evra)
Rok: 12 meseci
Kamata: 3,6 odsto
Porez: Ne postoji
Zarada od kamate: 21.317 dinara (180 evra)

Štednja u evrima:

Ulog: 5.000 evra
Rok: 12 meseci
Kamata: 0,3 odsto
Porez: 15 odsto (na prihod od kamata)
Zarada od kamate: 12,75 evra

- Dinarska štednja je u stalnom porastu, za samo godinu dana povećana je skoro za četvrtinu, ali i dalje čini samo pet odsto ukupne štednje. Ipak, činjenice pokazuju da građani Srbije sve više oročavaju novac u domaćoj valuti. Razlog za to su daleko više kamatne stope na dinarsku štednju, ali ne bi trebalo zanemariti i druge faktore. Tu se pre svega misli na stabilnost domaće valute, čiji kurs gotovo uopšte nije oscilirao u toku prošle godine, ali i na nisku inflaciju. Atraktivnosti dinarske štednje doprinosi i činjenica da je prihod po osnovu kamata na dinarsku štednju izuzet od obaveze plaćanja poreza, za razliku od prihoda na deviznu štednju, koji se oporezuje. U narednom periodu se može očekivati nastavak rasta štednje građana, pri čemu NBS očekuje da dinarska štednja beleži daleko brži rast u poređenju sa devizama - objašnjavaju u Narodnoj banci i navode da u našim bankama trenutno postoji više od milion dinarskih štednih uloga na kojima je u proseku oročena suma od 56.000 dinara.

- Najveći broj štednih uloga odnosi se na oročene sume do 10.000 dinara, ali oni čine samo 0,9 odsto ukupne štednje u domaćoj valuti. Jezgro dinarske štednje čine oni koji na svojim ulozima drže između više od milion, a manje od pet miliona dinara. Zanimljivo je i da 398 građana Srbije u bankama drži više od deset miliona dinara - dodaju u NBS.

Rast kamata

Profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić kaže da će na kratak rok, štednja u dinarima i narednih godina i dalje biti daleko isplatljivija nego ona u evrima.

- U narednih godinu dana, to nema nikakve sumnje, ako svoj novac oročite u dinarima, profitiraćete daleko više nego da u banci ostavite evre. Trenutno ne postoji rizik od štednje u domaćoj valuti jer je kurs stabilan - kaže Savić i dodaje da očekuje i da kamate na štednju u evrima u dogledno vreme skoče:

- Mislim da će se na neki duži rok stvari promeniti u korist evra. Čim dođe do oporavka evrozone, doći će i do rasta kamata na štednju, pošto su one sada zaista na minimumu. Tada će i štednja u evrima ponovo skočiti - ističe Savić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija