• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: beta

07.02.2019

15:55

DOK MI MIRNO SPAVAMO! SEDAM VOZOVA SA OPASNIM TERETOM svake noći BEZBEDNO prolazi kroz Beograd!

Društvo

DOK MI MIRNO SPAVAMO! SEDAM VOZOVA SA OPASNIM TERETOM svake noći BEZBEDNO prolazi kroz Beograd!

Podeli vest

Kroz Beograd svakog dana prolazi sedam vozova sa opasnim teretom, ali je taj transport potpuno bezbedan, kazali su predstavnici Infrastukture železnice Srbije Radiju Slobodna Evropa (RSE)

U odgovoru na pitanja RSE, posle pisanja medija o rizicima transporta opasnog tereta Beogradom, navodi se da prugom kroz Vračarski tunel, koji se ispod centra glavnog grada Srbije prostire u dužini od 3,5 kilometra od Veterinarskog fakulteta do stanice Vukov spomenik i Pančevačkog mosta, od 1. jula 2018. svakodnevno prolazi dvadesetak teretnih vozova, od kojih u proseku sedam do osam transportuje opasne materije.

Infrastruktura železnice Srbije je navela da tom trasom teretne kompozicije saobraćaju od 1. jula 2018, kada je obustavljen železnički transport na obilaznoj pruzi oko Kalemegdana i dotadašnjoj Glavnoj železničkoj stanici. 

Kako su ranije objašnjavali nadležni, do tada je ovom obilaznicom uglavnom transportovan sav opasni teret, hemikalije i razne druge sirovine, većinom za potrebe hemijske i naftne industrije u Pančevu, ali je ta trasa ukinuta kada su šine uklonjene nakon početka izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa Beograd na vodi.    

Kako saopštavaju u Infrastrukturi, transport putnika i robe prugom kroz Vračarski tunel funkcioniše besprekorno jer je Železnička stanica Vukov spomenik, najbezbedniji i najsavremeniji objekat Infrastrukture železnice Srbije, od jula u potpunosti osposobljena i za saobraćaj teretnih kompozicija.

- To je uključilo i sve bezbedonosne i sigurnosne sisteme u stanici Vukov spomenik, a ispunjeni su svi zahtevi inspekcij? zaduženih za ovu oblast - navodi se u odgovoru Infrastukture železnice Srbije za RSE.

Foto: Public

Teretne železničke kompozicije kroz tunel Vračar saobraćaju tokom celog dana, dok transport opasnih materija tom trasom prolazi samo u terminu kada je stanica Vukov spomenik zatvorena za putnički saobraćaj.

Kako tvrde u IŽS, takva organizacija nije uradjena iz bezbedonosnih razloga, već psiholoških.

- Opasne materije transportuju se u to vreme isključivo iz psiholoških razloga, kako ne bi prolazile kroz stanicu Vukov spomenik dok u njoj ima putnika - navode u IŽS.

U tom preduzeću naglašavaju da tunel Vračar i stanica Vukov spomenik u potpunosti mogu da prihvate sav teretni železnički saobraćaj koji prolazi tim pravcem, kao i da se teretne kompozicije pregledaju pre ulaska u Vračarski tunel.

Ovim pravcem železničke kompozicije idu u takozvanom "hladnom režimu", što znači da ih zajedno sa isključenim dizel lokomotivama kroz tunel vuku elektro lokomotive.

- Takva je situacija sa teretnim i sa putničkim vozovima i to je propisano tehničkim uslovima za železničku stanicu Vukov spomenik pre dve decenije kada je izgrađena - navodeno je u odgovoru Infrastrukure zeleznice Srbije.

Foto: Tanjug

Transport železnicom kroz Beograd dodatno je povećan od 1. februara 2019, kada je obustavljen železnički saobraćaj izmedju Stare Pazove i Novog Sada zbog izgradnje pruge za velike brzine Beograd-Budimpešta. Od tada se kompletan teretni železnički saobraćaj izmedju Beograda i Novog Sada odvija pomoćnim prevoznim pravcem Pančevo-Orlovat-Rimski Šančevi-Novi Sad.

- U skladu sa ovim izmenama, od 1. januara teretni vozovi između juga i severa, kao i prema Banatu, saobraćaju kroz beogradski tunel Vračar - saopštila je IŽS.

Kao buduće trajno rešenje za transport teretnih železničkih kompozicija i opasnih materija na području Beograda u preduzeću Infrastukture železnica Srbije navode izgradnju 29 kilometara duge obilaznice Beli Potok-Vinča-Pančevo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 5 godina

Otići će sve do đavola!Ukidanjem pruge predo beogradske teretne stanice Donji Grad biće katastrofa?NE DAJ BOŽE? Cisterne sa izuzetno opasnim materijalima ići će kroz podzemnu železničku stanicu ,,Vukov Spomenik,,?Pomenuta pruga nije smela da se pipne dok se ne izgradi planirana pruga Jajince,Beli Potok - Pančevo!Voz sa cisternama benzina ima ih obično 15 pa puta 40 tona što je ATOMSKA BOMBA!Ne daj bože da to eksplodira u stanici Vukov Spomenik znate li koji će to biti krater?Inače najbolji pravi mašinski železnički inžinjeri tavore u ,,gumenoj zgradi,, ne služeći ničemu dok železnicom komanduju polupismeni?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija