• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.02.2019

18:27

KLJUČNA SARADNJA SVIH BEZBEDNOSNIH SLUŽBI U BORBI PROTIV TERORIZMA!! Stefanović: Država mora biti spremna da koristi sve raspoložive resurse!

Društvo

KLJUČNA SARADNJA SVIH BEZBEDNOSNIH SLUŽBI U BORBI PROTIV TERORIZMA!! Stefanović: Država mora biti spremna da koristi sve raspoložive resurse!

Podeli vest

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas da za uspešnu borbu protiv terorizma ključna saradnja svih bezbednosnih službi na međunarodnom nivou

- Obaveštajni rad, svakodnevna razmena informacija o potencijalnim opasnostima i kontinuirana razmena iskustava jedini su način da se uspešno suprostavimo ovoj globalnoj pretnji. Zadovoljan sam što su se srpska policija i ostale službe pokazale kao kredibilan partner u ovoj borbi na međunarodnom nivou. Na našu sreću, za razliku od brojnih zemalja, u Srbiji nije bilo terorističkih napada, što naravno ne znači da smo mi opušteni. Budno smo propratili svaku i najmanju mogućnost opasnosti i tako ćemo nastaviti da radimo i u budućnosti - rekao je Stefanović na Vojnoj akademiji u Beogradu, gde je održao predavanje na temu "Suprotstavljanje terorizmu kao važan segment politike nacionalne bezbednosti Republike Srbije“.

Stefanović je naveo da primarne bezbednosne izazove u vezi sa terorizmom, koji su u fokusu rada naših službi, predstavljaju povratak sa stranih ratišta i ekstremna radikalizaija.

- Podaci pokazuju da se u Siriji i Iraku trenutno u sastavu terorističkih organizacija nalazi ukupno 28 državljana Srbije i mi u suštini iz godine u godinu imamo trend smanjenja takvih odlazaka - rekao je ministar.

On je podsetio da je na to najviše uticalo uvođenje krivičnih dela učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj zemlji i organizovanje učestvovanja u Кrivični zakonik 2014. godine, te naveo da u 2017. i 2018. nije evidentiran nijedan državljanin Srbije koji se pridružio terorističkim organizacijama.

Foto: MUP Srbije

- U aprilu prošle godine sedam osoba je prvostepeno osuđeno za krivična dela terorističkog udruživanja, vrbovanja i obučavanja za vršenje terorističkih dela, javnog podsticanja na izvršenje terorističkih dela, finansiranja terorizma i terorizma pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu na ukupno 69 i po godina zatvora. Osim tih represivnih mera, podjednako važno je i sprečavanje radikalizacije. Država mora biti spremna da koristi sve raspoložive resurse kako bi se tome suprostavila - rekao je Stefanović.

On je istakao da su modeli radikalizacije ranije bili daleko prostiji, dok su se danas praktično preselili u virtuelni svet, gde terorističke organizacije zloupotrebljavaju društvene mreže i sajtove za propagandu, obučavanje, regrutovanje novih članova i prikupljanje finansijskih sredstava.

- Svesni smo da ne postoje konačna rešenja i da se svi moramo prilagođavati i usavršavati da bi se ovoj globalnoj pretnji sa dalekosežnim posledicama stalo na put. Dobar obaveštajni rad i najčvršća moguća saradnja sa policijma u regionu, Evropi i celom svetu jedini su način uspešnog suprostavljanja ovom zlu - rekao je ministar.

On je istakao i da je Služba za borbu protiv terorizma MUP-a Srbije upravo u ovom cilju razmenila tokom protekle godine 515 informacija u okviru međunarodne operativne policijske saradnje, učestvovala na 49 sastanaka i u 62 strateške međunarodne aktivnosti.

Predavanju ministra Stefanovića prisustvovali su polaznici Visokih studija bezbednosti i odbrane i polaznici Generalštabnog i komandno-štabnog usavršavanja, kao i profesori Škole nacionalne odbrane.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
tina

pre 5 godina

Kada se sve sluzbe udruze onda se moze pobediti I najvece zlo.

Milos

pre 5 godina

Terorizam je najveca pretnja savremenog drustva i toga moraju svi biti svesni i tome se mora stati na put.

Dragojlo

pre 5 godina

Ma koji terorizam kad nam prete i sa severa i sa juga i sa zapada!!!Milose razmislite pa pisite!!!

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija