• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - B. S.

08.02.2019

22:18

AMERIKANCI U SRBIJI TRAŽE VAJBER - DADILJE: Primamljiva ponuda za posao, zainteresovala veliki broj ljudi, RADI SE OD KUĆE!

Društvo

AMERIKANCI U SRBIJI TRAŽE VAJBER - DADILJE: Primamljiva ponuda za posao, zainteresovala veliki broj ljudi, RADI SE OD KUĆE!

Podeli vest

Čak 1.371 osoba iz Srbije javila se na oglas firme "GNSS softver" iz SAD za posao bebisiterke preko Vajbera. Radi se iz Srbije, i to tako što se za 600 dinara po satu putem kamere nadgledaju deca iz Amerike koja su sama u kući dok su im roditelji odsutni

Posao vajber-dadilje, koji u našoj zemlji nudi američka firma "GNSS softver", trenutno je najtraženije zanimanje u Srbiji! Za samo 15 dana čak 1.371 zainteresovana osoba javila se na oglas ove kompanije, koji je objavljen na specijalizovanom sajtu "Infostud"!

Sat vremena obavljanja posla "vajber-dadilje" plaća se 600 dinara, a zadatak je da se preko kamere instalirane na Vajber iz Srbije nadgledaju deca koju su roditelji ostavili samu u kući, negde u Americi, 10.000 kilometara daleko od naše zemlje.

Dva uslova

Za ovaj odlično plaćeni posao kandidati moraju da ispune dva osnovna uslova - da imaju instaliran Vajber na telefonu i da znaju engleski jezik.

- Radi se od kuće u Srbiji. Na sopstvenom telefonu, potrebno je imati samo instaliran Vajber i stabilnu internet konekciju, a kamera omogućava da se deca nadgledaju dok su roditelji odsutni. Uslov je svakako znanje engleskog jezika. Prijave se vrše isključivo preko Vajbera - stajalo je u oglasu.

Posle prijava sledi testiranje


Nakon što se 1.371 kandidat prijavio za ovaj posao, predstavnici firme "GNSS softver" će pozvati na razgovor one koji ispunjavaju osnovne uslove. Zatim će suziti izbor i ponuditi posao najboljim kandidatima. Ekipa Informera juče je pokušala da stupi u kontakt sa predstavništvom američke firme registrovane u Beogradu. Međutim, do zaključenja ovog broja niko se nije javljao na telefone kompanije čije je sedište na Novom Beogradu.

 

Miloš Turinski sa "Infostuda", sajta koji je objavio oglas, kaže za Informer da je novac koji Amerikanci nude daleko veći od plata bebisiterki u Srbiji.

- Američka firma "GNSS softver", koja ima predstavništvo i u Beogradu, poslala je oglas za posao, za takozvanu vajber-dadilju. Cena radnog sata od 600 dinara tri puta je veća nego satnica "običnih" bebisiterki u Srbiji. Ono što je poslodavac u ovom slučaju zahtevao jeste da dadilja samo nadgleda, odnosno vrši nadzor nad starijom decom, koja verovatno idu u školu, i da ukoliko dođe do nekih problema ili nepredviđenih situacija odmah pozove roditelje, komšiju ili nekog drugog. Pretpostavlja se da nije puno radno vreme u pitanju, već nekoliko sati, kada posle škole deca čekaju roditelje, ili ukoliko mame i tate imaju neki večernji izlazak - objašnjava Miloš Turinski i dodaje da se na ovaj veoma zanimljiv oglas javilo mnogo više žena nego muškaraca.

- Za 15 dana, koliko je stajao oglas, prijavio se čak 1.371 kandidat. Među prijavljenima je bilo 63 odsto žena i 37 odsto muškaraca. Iako smo u prvi mah mislili da će se javljati mladi, na ovaj oglas su se uglavnom prijavljivali ljudi sa srednjom stručnom spremom i sa oko deset godina radnog iskustva. Većina je već imala stalan posao, a ovaj su hteli da prihvate kao honorarni, jer se, zbog vremenske razlike u Americi, ne poklapa sa radnim vremenom u Srbiji, pa se aktivnosti obavljaju uglavnom noću - ističe Turinski.

Kako se postaje "vajber-dadilja"


Uslovi za posao

* instaliran Vajber na telefonu
* stabilna internet veza
* odlično znanje engleskog jezika

Način rada

* iz Srbije se nadgledaju deca u njihovim domovima u SAD
* sa njima se ne ostvaruje nikakav verbalni kontakt
* zadatak je da se u slučaju neke opasnosti po dete odmah kontaktiraju roditelji putem telefona
* posao se uglavnom radi kada je u Srbiji noć, zbog vremenske razlike sa SAD

Čudno, ali unosno

Psiholog Aleksandra Janković kaže da joj je ovakav način čuvanja deteta u najmanju ruku čudan.

- Ne vidim kako dete može da se čuva preko Vajbera, kako to uopšte izgleda i šta se dešava ako dođe do neke opasne situacije. To mi pomalo deluje besmisleno, ali razumem ljude koji su se prijavili, jer je satnica zaista pristojna, a uz to, po svemu sudeći, radi se o ozbiljnoj ponudi, a ne o nekoj prevari. Brojka od 1.371 prijavljenog kandidata jasno govori da u Srbiji ima mnogo onih koji su spremni da za dobar novac rade relativno dobro plaćene poslove - kaže Jankovićeva.

Sve legalno, nema prevare

Na pitanje da li postoji mogućnost da je u pitanju neka prevara, Miloš Turinski odgovara:

- Da bi neko postavio oglas na ovom portalu mora biti potpuno legalan, što znači da je registrovan u Agenciji za privredne registre, da nema blokiran račun u Narodnoj banci Srbije i diskriminatorske sadržaje. Za sada nismo imali nikakve primedbe niti prijave, a o tome dosta vodimo računa. Trenutno je u pitanju selekcija kandidata koji su se prijavili i koju vrši poslodavac, pa će se na kraju znati koliko je "vajber-dadilja" dobilo posao - ističe naš sagovornik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija