• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92

09.02.2019

13:51 >> 13:59

SRBIJA IMA 378 MILIONERA - ZVANIČNO, svakI od njih u bankama drži 450.000.000E: KOLIKO IH STVARNO IMA I GDE KRIJU PARE, NIKO NE ZNA!

Društvo

SRBIJA IMA 378 MILIONERA - ZVANIČNO, svakI od njih u bankama drži 450.000.000E: KOLIKO IH STVARNO IMA I GDE KRIJU PARE, NIKO NE ZNA!

Podeli vest

Nepoznato je koliko u Srbiji ima milionera, jer se takva evidencija ne vodi, ali jedna statistika bar izokola nudi takav podatak

Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), u bankama ima 378 deviznih štednih uloga većih od pola miliona. Ove štediše bankama su na čuvanje dale oko 450 miliona evra, što znači da je prosečna vrednost štednog uloga, koji pripadaju grupi sa više od pola miliona evra, oko 1,2 miliona evra.

Centralna banka nema podatke o broju štednih partija većim od pola miliona evra, piše današnja "Politika" 

Statistika NBS prati štedne partije, a ne fizička lica pojedinačno, tako da nije nemoguće da neko ima i više štednih partija s položenih više od pola miliona evra. Interesantno je da se broj ovih, uslovno rečeno milionera, povećava, jer ih je godinu dana ranije bilo 351. 

Svi vlasnici ovih 378 štednih partija očigledno imaju veliko poverenje u banke kod kojih drže novac, zato što država, u slučaju propasti banke, garantuje samo za depozite do 50.000 evra. 

ČETIRI POKUŠAJA VANTELESNE OPLODNJE! Vojska Srbije i Fond za socijalno osiguranje obnovili ugovor!

Kamate na deviznu štednju izuzetno su niske, ali u igri velikih brojeva ipak ima zarade. Na primer, na ulog od milion evra godišnja kamata je oko 10.000 evra. 

Ipak, ovi milioneri su samo izuzetak. "Pravilo" su mali ulozi, jer u bankama je najviše "sitnih" uloga do 500 evra. Tačnije, postoji oko četiri miliona takvih uloga, što je 81,2 odsto ukupnog broja. Po vrednosti, oni u ukupnoj deviznoj štednji učestvuju sa 0,9 odsto. 

U NBS kažu da je, prema podacima od 29. januara 2019. godine, ukupna dinarska štednja u domaćim bankama dostigla 62 milijarde dinara, dok devizna štednja iznosi 10,083 milijarde evra. Dinarska štednja u ukupnoj štednji učestvuje sa oko pet odsto i njen iznos i učešće konstantno rastu. 

AMERE UPLAŠILA ISTINA O SREBRENICI I SARAJEVU, Gideon Grajf i Srpska će raskrinkati veliku laž, ali i učešće SAD U MASAKRU!

U 2018. godini povećana je za 23 odsto, što, kako kažu u NBS, ukazuje na sve veće poverenje građana u dinar i monetarnu politiku koju oni sprovode. 

U centralnoj banci redovno ukazuju na veću isplativost dinarske u odnosu na deviznu štednju, i to, kako u dugom, tako i u kratkom roku. Atraktivnost dinarske štednje u odnosu na devizni rezultat je relativno viših kamatnih stopa na dinarsku u odnosu na deviznu štednju, ali i nekoliko drugih faktora.

NEŠTO OPASNO SMERAJU - BRITANCI ZA RAZMENU TERITORIJA SRBIJE I PRIŠTINE: Ker Lindzi: Promena granica ne treba da plaši!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragojlo

pre 5 godina

Sad ima ko da kupi 9 MIG 35 i i 9 MI 28 samo treba neko da ih pozove i kaze gospodo kupite ti!!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17