• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.02.2019

18:19

ALARMANTNI PODACI: U Srbiji SVE VIŠE KREZUBE DECE, svaki đak ima bar dva kvarna zuba!

Društvo

ALARMANTNI PODACI: U Srbiji SVE VIŠE KREZUBE DECE, svaki đak ima bar dva kvarna zuba!

Podeli vest

Čak 213.619 učenika osnovnih i srednjih škola u toku godine ostane bar bez jednog zuba, poražavajući su podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut"!

Među poslednjim istraživanjima našli su se i podaci da godišnje 471.780 školaraca popravi i plombira zub, dok svaki drugi učenik u 12. godini života već ima najmanje dva kvarna zuba. Kada je reč o predškolcima, 118.701 dete svake godine plombira zub, a bez njega ostane 51.399 mališana. Doduše, tu treba uzeti u obzir i vađenje i popravku mlečnih zuba.

Zbog ove nimalo pohvale statistike stručnjaci upozoravaju da roditelji moraju više da edukuju decu o zdravlju zuba i da zajedno sa njima redovno posećuju zubara, bar dva-tri puta godišnje. Prema njihovim rečima, redovno pranje zuba, manje slatkiša i sokova, a više zdrave hrane, i preventivni pregledi jedino su rešenje za ove jezive brojke.

ŠESTA ŽRTVA EPIDEMIJE GRIPA! Muškarac iz Niša preminuo na Klinici za infektivne bolesti

Loša statistika

o 471.780 dece plombira zub
o 213.619 izvadi zub
o 2,5 puta dete poseti zubara
o svako drugo dete u 12. godini ima kvaran zub
*podaci na godišnjem nivou

Stomatolog u beogradskoj ordinaciji "Eurodent" Mladen Mandić kaže da je rezultat ovakve statistike loša higijena zuba.

- Cifre su zaista velike i deluju malo zastrašujuće, ali bar malo olakšanje jeste i činjenica da među izvađenim zubima ima i onih mlečnih kod učenika mlađih razreda. Svakako, tačno je da nam deca imaju veoma loše zube i da vrlo rano dođu u situaciju da ih vade ili popravljaju - kaže dr Mandić i ističe da je higijena zuba pola zdravlja:

Foto: Pixabay

- Zubi se moraju prati tri puta dnevno po najmanje dva minuta. Jako je bitno i da svoju decu, čim im niknu prvi zubi, navikavate na četkicu i pastu za zube. Uz to je neophodno da se već od vrtića mališani edukuju, da postoje tribine i reklame koje će podići građanima svest koliko je zdravlje zuba važno. Ali i manje slatkiša i slatkih sokova umnogome će poboljšati zdravlje mladih zuba.

PROŠLO JE KRITIČNIH 72 SATA! Mladen Mijatović otkrio kako se Dea sada oseća!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Prof Jovan Vojinovic

pre 5 godina

Situacija je još gora jer 35% beba dobija zubni kvar do druge godine koji se uglavnom ne sanira. Glavni uzrok karijes je često unosenje tzv. slobodnih šćera preko hrane i tečnosti, a to nisu samo slatkiši. 50% beba dobija slatkiše kod nas već u prvoj godini, a preko 80% u drugoj. Pranje zuba neutrališe njihovo dejstvo, ali nije svemoguće ako je unos šećera čest. Pranje zuba bez pasti sa aktivnim sastojcima(fluor, ksilitol ili nanoaptiti) nije efikasno, a decje zubne paste ih ne sadrze u dovoljnoj kolicini, a tzv. "prirodne paste" ne sadrže uopšte. Privi pregled bi morao da bude odmah po nicanju prvih zuba, kada se određuje rizik, i na osnovu njega preventivne mere. Besmislene su tvrdnje da imamo najkvarnije zube u Evropi jer su stomatološke usluge skupe. Zdravlje je najjeftinije rešenje, a plombe, proteze, krunice nisu zdravlje već krpljenje. Pogledati detaljnije: Zašto naša deca imaju bolesne zube: http://www.drjovan.biz/?p=2692 Velika zabluda o zdravlju zuba: http://www.drjovan.biz/?p=2715 Šećeri glavni neprijatelj zuba: http://www.drjovan.biz/?p=269

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija