• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

15.02.2019

09:02

OFPS I UDS: Pozdravljamo odluku Vlade Srbije, ovo je jedan od najvažnijih zakona za pristupanje Srbije Evropskoj uniji

Društvo

OFPS I UDS: Pozdravljamo odluku Vlade Srbije, ovo je jedan od najvažnijih zakona za pristupanje Srbije Evropskoj uniji

Podeli vest

Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i Unija diskografa Srbije (UDS) podržali odluku Vlade Republike Srbije, koja je usvojila predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima i uputila ga na usvajanje Narodnoj skupštini Republike Srbije

Vlade Republike Srbije, na sednici održanoj dana 07.02.2019. usvojila je predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima i uputila ga na usvajanje Narodnoj skupštini Republike Srbije. Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i Unija diskografa Srbije (UDS) s tim u vezi poslali su saopštenje u kojem su podržali ovakvu odluku Vlade navodeći da je u pitanju jedna od najvažnijih odluka za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

- Organizacija proizvođača fonograma Srbije-OFPS i Unija diskografa Srbije-UDS pozdravljaju odluku Vlade Republike Srbije kojom je na sednici održanoj dana 07.02.2019. godine usvojila predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima i uputila ga na usvajanje Narodnoj skupštini Republike Srbije. Izmene i dopune Zakona o autorskom i srodnim pravima inicirane su krajem 2013. godine radi usklađivanja sa evropskim direktivama i međunarodnim ugovorima. Prošle su široku javnu raspravu, u kojoj su učestvovali svi zainteresovani predstavnici, uključujući kolektivne organizacije i udruženja korisnika. Takođe, Izmene i dopune su dobile pozitivno mišljenje Evropske komisije, a njima se usklađuje Zakon o autorskom i srodnim pravima sa 8 od 10 direktiva Evropske unije, navodi se u saopštenju OFPS-a i UDS-a, i dodaje:

Otvaranje pregovaračkog poglavlja 7, koje se odnosi na intelektualnu svojinu, u junu 2017. godine, donelo je i obavezu da se usvoje izmene i dopune Zakona o autorskom i srodnim pravima, usklađene sa EU direktivama, što je predviđeno i tačkom 1 Strategije razvoja intelektualne svojine za period od 2018-2022. godine, koja je objavljena u Službenom glasniku RS 19.10.2018. godine. Ova odluka je veliki korak ka potpunom usklađivanju propisa sa pravnim tekovinama EU. Uz to, ovim izmenama i dopunama Zakona regulišu se odnosi između samih nosilaca autorskog i srodnih prava i unapređuje se ostvarivanje prava intelektualne svojine, naročito imajući u vidu da je važeći Zakon, usvojen još 2009. godine, u mnogome zastareo. Očekujemo da će ove izmene i dopune Zakona u velikoj meri rešiti i problem piraterije na internetu. OFPS i UDS su se zalagali za usaglašavanje propisa sa propisima EU, zajedno sa Privrednom komorom Srbije, u okviru koje je obrazovano Udruženje za kreativnu industriju, te su u proteklom periodu, povodom predloženih izmena i dopuna zakona, organizovali više panela. Krajni cilj regulisanja prava intelektualne svojine jeste stvaranje ambijenta u kojem autori i nosioci srodnih prava štite svoja prava i imaju adekvatnu naknadu za iskorišćavanje svojih dela i u kojem se vrši dalje unapređivanje kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava i stvara balans sa interesima korisnika. OFPS je obavestio međunarodnu organizaciju IFPI, čiji je član, o usvojenom predlogu izmena i dopuna Zakona, imajući u vidu da su predstavnici IFPI-ja davanjem mišljenja aktivno učestvovali u njihovoj izradi.

U saopštenju se dalje navodi da je "uprkos postojećem Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima donetom u redovnoj proceduri, početkom decembra 2018. godine Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja formiralo je Radnu grupu za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima":

- Ni predstavnici OFPS-a i UDS-a, ni predstavnici velikih korisnika i njihovih udruženja, nisu bili pozvani da učestvuju u radu Radne grupe, uprkos bogatom iskustvu u oblasti ostvarivanja autorskog i srodnih prava. Nasuprot tome, u radnu grupu su bili pozvani određeni članovi čija se stručnost dovodi u pitanje. Nadamo se da će nakon usvajanja Izmena i dopuna Zakona od strane Narodne skupštine Republike Srbije nadležno resorno ministarstvo Vlade Republike Srbije formirati novu radnu grupu, koju će činiti reprezentativni i stručni članovi i inicirati izradu novih propisa iz oblasti prava intelektualne svojine koji će biti usklađeni sa svim direktivama Evropske unije, zaključuje se u saoptenju Organizacije proizvođača fonograma i Unije diskografa Srbije.

Istim ovim povodom oglasila se i Privredna komora Srbije, saopštenjem u kojem takođe podržava ovakvu odluku Vlade Republike Srbije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlada

pre 5 godina

Nemigu da verujem da nema komentara za ovako "finu" organizaciju.!!! Tjs, udruženje gradjana, osnovano u Crnoj Gori..!!!

Vlada

pre 5 godina

To ona organizacija gradjana čiji se terenski radnici predstavljali kao inspektori ? I od zbunjenih radnika uzimali rešenja i apr i ispostavljali račune. Naknada za godinu dana je 300e za zaštitu zvukova koji izlaze iz nosača zvuka-zvučnika. A vi sad pogledajte koliko lokala,kafića,kafana,ima u Srbiji pa pomnožite i plus raznih manifestacija..

Vlada

pre 5 godina

Da se ja pitam ja bih vas zabranio. A i našao bih način da sav novac vratite u državnu kasu. Nadam se da će se u bliskoj budućnosti naći neko ko će vam uskratiti tu naknadu koju običan čovek i nerazume. " Zaštita zvukova koji izlaze iz zvučnika."

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija