• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

14.02.2019

19:24

ODBIO 2.700 EVRA U NEMAČKOJ ZBOG POSLA U VLASOTINCU! Potez mladog lekara šokirao mnoge, ali ON IMA SVOJ SAN!

Društvo

ODBIO 2.700 EVRA U NEMAČKOJ ZBOG POSLA U VLASOTINCU! Potez mladog lekara šokirao mnoge, ali ON IMA SVOJ SAN!

Podeli vest

Dalibor Stojanović iz Vlasotinca napustio specijalizaciju u Hanoveru i posao sa platom od 2.700 evra da bi se zaposlio u Hitnoj pomoći u rodnom mestu za 50.000 dinara. Moj san je da lečim ljude u Srbiji, voleo bih da mi moja zemlja pokaže da nisam pogrešio što sam se vratio, kaže Dalibor

Mladi lekar Dalibor Stojanović (30) iz Vlasotinca odrekao se sigurnog posla, plate od 2.700 evra i besplatne specijalizacije na prestižnoj klinici u Hanoveru i vratio se da radi u rodnom mestu, i to iz patriotskih razloga! Ovaj skromni mladić, koji je Medicinski fakultet u Nišu završio pre roka i sa prosečnom ocenom 9,80, sada radi u Hitnoj pomoći u Vlasotincu za 50.000 dinara.

Dalibor navodi da se nije pokajao zbog svoje odluke, jer mu je uvek bio san da leči ljude u svojoj zemlji. Ipak, nada se da ga odnos prema lekarima u Srbiji neće naterati da pomisli da se prevario.

Sjajan student

Nekada sjajnom studentu i stipendisti Fonda za mlade talente pre dve godine bila je ponuđena besplatna specijalizacija i veoma dobro plaćen posao u Nemačkoj.

- Imao sam već neke kolege u Hanoveru, zato sam se i odlučio za ovu kliniku. Iskreno, nisam puno očekivao, ali poziv se desio. Sticajem okolnosti, solidno sam pričao nemački i lako se dogovorio sa Nemcima. Dobio sam od njih početnu platu od 2.700 evra, besplatnu specijalizaciju iz anesteziologije i smeštaj. Brzo sam se spakovao i otišao. Lepo mi je bilo tih nekoliko meseci, Nemci su veliki profesionalci, sve što obećaju to i ispune. Ali srce mi je bilo prazno. Kao da sam izneverio sebe. Dugo sam se dvoumio, sve me vuklo nazad u Srbiju. Samo sam čekao neki racionalni razlog da se vratim. Onda mi je majka javila da joj nešto nije dobro. Meni je to bilo sasvim dovoljno da Nemcima objasnim da moram hitno da raskinem ugovor i da se vratim kući - priča Dalibor.

Foto: Informer

On kaže da su mu novac i karijera važni, ali da mu je bitnije da bude srećan među svojim ljudima.

- Još od malena sam sanjao da budem lekar i sve što sam radio tokom svog života bilo je usmereno ka tom cilju. Ipak, sebe sam uvek video u Srbiji i želja mi je bila da lečim ljude u mojoj zemlji. Bio sam odličan student, stipendista Fonda za mlade talente, ali sam se snalazio za posao. Radio sam u Kučevu, menjao koleginicu na porodiljskom, pa na zameni u Požarevcu, a onda je stigla ponuda iz Nemačke. Sada sam u Vlasotincu u Hitnoj pomoći, a specijalizaciju sam nastavio u Nišu - kaže Dalibor.

NEMAČKI TRGOVCI U TEŠKOJ PANICI! Stigli Rusi, otvorili radnju od koje JEFTINIJE NE MOŽE!

Nisam budala

Dalibor kaže da je svestan da bi mu bilo bolje i u profesionalnom i u materijalnom smislu da je ostao u Nemačkoj, ali da se ne oseća kao budala što se vratio.

- Ja sam u Hitnoj pomoći u Vlasotincu sve do prošlog meseca radio za platu od 40.000 dinara, od prošlog imam 10.000 više. Posao mi visi o koncu jer radim na ugovor koji svakog trenutka može da se prekine. Deo sam projekata "Unapređenje zdravlja stanovništva", pa kad mu dođe kraj, mogu da ostanem bez posla. Specijalizaciju iz anesteziologije plaćam sam. Ipak, ne žalim se i ne mogu da kažem da sam nesrećan u svojoj zemlji. Nadam se samo da će mi ona pokazati da ne grešim i da će imati bolji odnos prema lekarima - kaže na kraju razgovora Dalibor Stojanović.

Nemačka stoji kao alternativa


Dalibor kaže da ne isključuje mogućnost da se vrati u Nemačku, ako lekari ne dobiju bolji status u Srbiji.
- Meni je Nemačka uvek alternativa. U Lajpcigu su mi sestra i zet. Govorim jezik, Nemcima su definitivno potrebni ljudi kao što sam ja, pa u jednom trenutku ako mi, što bi narod rekao, "zafali leba", znam gde ću. Međutim, ne bih voleo da do toga dođe, jer želim da ostanem u Srbiji - kaže Dalibor.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Analiza

pre 5 godina

2700 eura je plata cistaca u Nemačkoj ali s obzirom na besplatnu specijalizaciju je onda prihvatljiva!

Sara

pre 5 godina

Plata od 50000 dinara za lekara? Nije normalno da takvom politikom ocekujemo da imamo zdravstvenu zastitu!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija