• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.02.2019

12:48

PAUNOVIĆ: Jakom ekonomijom do socijalne pravde

Društvo

PAUNOVIĆ: Jakom ekonomijom do socijalne pravde

Podeli vest

Potrebna nam je jaka ekonomija koja će puniti budžet iz koga se izdavajaju sredstva za sve građane kojima je potrebna podrška države, izjavila je Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava povodom Dana socijalne pravde

- Zbog toga je važno što imamo ovakav privredni rast i nezaposlenost manju od 11 odsto, a naročito što se konstantno povećavaju direktne strane investicije u Srbiji. Takva ekonomska politika jedino daje mogućnost za bolji životni standard naših građana, za dalje povećanje plata i penzija, mogućnost za nova radna mesta, kao i veća izdvajanja za potrebe socijalno ugroženih - istakla je Paunović.

Rezultate daju i napori Vlade za smanjenje socijalne isključenosti građana. Rizik od socijalne isključenosti i siromaštva opada sa povećanjem stepena obrazovanja, navodi Paunović, i podseća da su pokrenuti brojni programi obuke i prekfalifikacije usmereni ka nezaposlenima kako bi se učinili konkuretnim na tržištu. 

U nacionalnom izveštaju o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Srbiji za period od 2014. do 2017. godine navedeno je da je neformalna zaposlenost u Srbiji relativno visoka, što je posebno izraženo u poljoprivredi i građevinarstvu. 

S tim u vezi, Paunović je podsetila da nedavno usvojeni Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima treba da obezbedi bolji položaj sezonskih radnika i pojednostavi način njihovog prijavljivanja putem elektronske platforme.

Paunović je navela da će se nastaviti podrška ugroženim grupama građana kao što su stari, višečlane porodice, deca, žene, osobe sa invaliditetom, kao i da će podrška biti intenzivirana u nerazvijenijim područjima naše zemlje.  

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2007. godine proglasila 20. februar za Svetski dan socijalne pravde. Prepoznato je da su društveni razvoj i socijalna pravda preduslovi ostvarivanja mira i bezbednosti unutar i između država.

(VIDEO) MINISTAR ZORAN ĐORĐEVIĆ: Nacrt Zakona o pravima boraca, vojnih i civilnih invalida rata JOŠ UVEK U RADNOJ VERZIJI!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija