• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C. - B. S.

23.02.2019

15:42

DIZEL DO POČETKA MARTA POSKUPLJUJE 4,5 DINARA! Poskupljenje ZBOG AMERA i krize u Venecueli!

Društvo

DIZEL DO POČETKA MARTA POSKUPLJUJE 4,5 DINARA! Poskupljenje ZBOG AMERA i krize u Venecueli!

Podeli vest

Cene goriva u Srbiji su od početka nedelje u porastu, a u prvim danima marta litar benzina biće skuplji za jedan dinar, a dizel za čak 4,5 dinara, najavljuju u naftnim kompanijama!

Do ovog poskupljenja će doći zbog skoka cene barela sirove nafte na berzi poslednje sedmice, koja je uzrokovana time što su zalihe američke nafte porasle upola manje nego što je prognozirano.

Benzin se drži

Za razliku od dizela, benzin je poskupeo 50 para i poskupeće još toliko do početka marta
Srđan Knežević, "Knez petrol"

Srđan Knežević, vlasnik naftne kompanije "Knez petrol", istakao je za Informer da su uprkos smanjenju marže domaći naftaši nemoćni kada cena barela krene svakodnevno da raste.

- Barel sirove nafte je već sedmi dan zaredom u porastu, a pošto smo mi zemlja koja ovaj energent uvozi, praktično je nemoguće da ne dođe i do poskupljenja na našim pumpama. Uprkos tome što smo i ovaj put maksimalno spustili maržu, morali smo ove nedelje da podignemo cenu dizela za 2,5 dinara i benzina za pola dinara. Ako se nastavi ovaj trend rasta cene sirove nafte na svetskoj berzi, do prvih dana marta ćemo morati da podignemo cenu dizela za još dva dinara, a benzina za još 50 para - objašnjava Knežević.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže za Informer da cena sirove nafte, uz manje ili veće oscilacije, već dva meseca ima trend rasta.

- Cena nafte "brent" je od 24. decembra do danas skočila za čak 33 odsto, odnosno sa 50 je povećana na 67 dolara za barel. Za to vreme cene goriva u Srbiji se nisu značajnije menjale. Sada je došlo do povećanja cena zato što su i benzin i dizel berzanska roba. Mi čak trećinu dizela uvozimo, njegova cena na berzama je rasla, pa je zato i u našoj maloprodaji poskupeo - objašnjava Mićović i dodaje da su razlozi poskupljenja nafte ovaj put ekonomske, a ne političke prirode:

- Čak i to što su zalihe SAD manje nije politička posledica, već ekonomska, jer su njihove zalihe deo tržišta i mogu da ga uzdrmaju. Uz to, političke tenzije koje vladaju u naftom bogatim regionima, ili zemljama kao što su Iran i Venecuela, preko noći mogu sve da promene - navodi Mićović.

I Nebojša Atanacković iz kompanije "Nafta a. d." navodi da cene nafte na berzi diktiraju maloprodajne cene kod nas.

- Moramo da se naviknemo na to da svako pomeranje cena u svetu utiče i na nas. I još ako ubuduće bude političkih nestabilnosti, a vidimo da se situacija sa Venecuelom zaoštrava, nije isključeno da u narednih desetak dana ponovo imamo poskupljenje - kaže Atanacković.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 5 godina

Vučićeviću,sinko,ne unosi paniku među narodom?U Francuskoj je zbog toga izbio rat demonstranata.PS.Imate li vi u Informeru koje su bile cene voća i povrća pre otimanja penzije?A onda nam je penzija vraćena na onaj nivo uz KRETENSKE IZJAVE da nam je POVEĆANA!PS.Vučićeviću,sinko,krompir bio 30 - 40 dinara a sada je od 80 - 120 dinara na pijaci!Šargarepa slično!Hoćeš da ti još navedem kakve su bile cena a koje su sada.Idi pitaj kako je mašinovođama bilo pod komandom Miloševića a kako im je sada.Posedujem konpletiranu dokumentaciju o katastrofalnom radu Zdravstvene ustanove iz Savske beogradske ulice.Bahate i nepismene socijalne radnice stopiraju mišljenja lekara medicine rada.Falsifikovani izveštaji.Ne poštuju čak ni mišljenje psihijatra sa VMA koji pregledaju pilote I NA NJIH NIKO NE MOŽE DA UTIČE!

Dejo

pre 5 godina

Austrija ,23.02.2019 Diesel ...1,15 € Benzin..1,13 € Cisto,da ljudi u Srbiji znaju...

Lazni Bot

pre 5 godina

Kad pojeftini 50 para onda je za to zasluzna vlada i veliki vodja a kad poskupi 4,5 dinara onda su to Ameri,trebace vam 3 gostovanja kod Sarape i Marica da ubedite narod kako je mrmot zavio cokoladu.

Laza Lazarevic

pre 5 godina

Sta nas briga od kad nam je na televiziji plata 500 € ima da se sipa do vrha.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija