• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.02.2019

09:37

ZDRAVSTVENI SISTEM SRBIJE NAJBOLJI U REGIONU! Srbija 18. u Evropi na EHCI listi za 2018. godinu

Društvo

ZDRAVSTVENI SISTEM SRBIJE NAJBOLJI U REGIONU! Srbija 18. u Evropi na EHCI listi za 2018. godinu

Podeli vest

Zdravstveni sistem Republike Srbije rangiran je kao 18. u Evropi, među 35 država starog kontinenta, prema najnovijim rezultatima Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (Euro Health Consumer Index - EHCI) za 2018 godinu. Takvim rezultatom, Srbija je ostvarila napredak od 2 mesta u odnosu na 2017. godinu i postala lider u regionu kada je u pitanju zdravstvo

 

Na danas objavljenoj prestižnoj EHCI listi zdravstvenih sistema Evrope, Srbija se nalazi ispred 14 država EU- Španije, Italije, Slovenije, Irske, Hrvatske, Kipra, Malte, Litvanije, Grčke, Letonije, Bugarske, Poljske, Mađarske i Rumunije.

Među najzapaženijim rezultatima u 2018. godini istaknuti su nastavak informatizacije zdravstvenog sistema, uspešna implementacija elektronskog recepta, preduzete mere i rad na smanjivanju lista čekanja, značajni rezultati u smanjenoj upotrebi antibiotika, kao i aktivnosti u oblasti mentalnog zdravlja.

Zdravstveni sistem Srbije je do 2014. godine bio najslabije rangiran među državama Evrope. Ministarstvo zdravlja je tada preduzelo odlučne mere u cilju reforme i unapređenja našeg zdravstvenog sistema, a velika materijalna ulaganja u izgradnju savremenih zdravstvenih objekata i nabavku najsofisticiranijih aparata i opreme, kao i odgovorna kadrovska politika u zdravstvu, zapošljavanje najboljih mladih lekara i medicinskih sestara, omogućavanje njihovih specijalizacija i usavršavanja, omogućila su značajan napredak našeg zdravstva, koji je prepoznat i od merodavnih i meritornih međunarodnih istrazivača kakav je Evropski potrošački indeks. Usled toga, zdravstvo Srbije je kontinuirano napredovalo na listi EHCI, i danas je plasman naše zemlje bolji za čak 16 pozicija u odnosu na 2014.godinu.

Kontinuiran napredak naše zemlje na EHCI listi i liderska pozicija među zemljama regiona, za Ministarstvo zdravlja Republike Srbije predstavlja jasnu potvrdu svega do sada učinjenog u prethodnih nepunih pet godina, ali i, pre svega, obavezu da daljim aktivnostima i merama nastavi rad u cilju uspostavljanja još bržeg, efikasnijeg i kvalitetnijeg zdravstvenog sistema u Srbiji, u interesu građana naše zemlje.

Istovremeno, verujemo da uspeh našeg zdravstva i napredak zdravstvenog sistema predstavlja i dodatni motiv našim zdravstvenim radnicima da ostanu u svojoj zemlji, i da svoje profesionalne karijere grade u zdravstvenom sistemu koji je najbolji u ovom delu Evrope i u znatno boljim uslovima rada u odnosu na period pre 2014.godine.

Istraživanje Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) se obavlja od 2005. godine i predstavlja vodeće poređenje za procenu funkcionisanja nacionalnih sistema zdravstvene zaštite u 35 zemalja Evrope, na osnovu 48 indikatora, koji uključuju oblasti kao što su prava i obaveštenost pacijenata, pristup zdravstvenoj zaštiti, ishodi lečenja, obim i područje usluga, prevencija i korišćenje farmaceutskih proizvoda...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 5 godina

Bravo svima koji rade na ovome,bravo SNS-u sto je shvatio problem zdravstva.

Mica četvrtofrtaljka

pre 5 godina

Ha,ha,ha,ništa sarkastičnje i smešnije niste mogli da napišete.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija