• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

05.03.2019

13:48

PRAVA ZIMA JE ZA NAMA! Naredih dana natprosečno toplo i promenljivo!

Društvo

PRAVA ZIMA JE ZA NAMA! Naredih dana natprosečno toplo i promenljivo!

Podeli vest

Meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Srbije Nedeljko Todorović rekao je za RTS da se prava zima završila sa snegom krajem januara. U Srbiji će u nekim mestima biti slabog jutarnjeg mraza, ali će dnevne temperature biti daleko iznad nule, kaže Todorović

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Todorović je rekao da se prava zima završila sa snegom krajem januara, a u februaru smo imali prilično toplo vreme i temperaturu za tri i po do četiri stepena višu od prosečne.

- Nastavlja se natprosečno toplo i u martu. Biće još po Srbiji, u nekim mestima, slabog jutarnjeg mraza, ali će dnevne temperature biti daleko iznad nule, tako da nema prave zime - rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, u višim planinskim predelima može biti pomalo snega, ima ga i na tlu, na Kopaoniku i Staroj planini visina snežnog pokrivača iznosi jedan metar, podseća Todorović.

- U tom smislu, narednih sedam do deset dana veoma promenljivo vreme, natprosečno toplo. U naredna dva-tri maksimalna temperatura dvadesetak stepeni, pa onda pad za sedam-osam stepeni, jednodnevno-dvodnevno zahlađenje. Nešto malo kiše. Ne bi trebalo da bude ozbiljnih padavina - kaže Todorović.

Foto: Informer

Prema njegovim rečima, sledeće sedmice malo niže maksimalne dnevne temperature, ne prelaze 20 stepeni.

Kaže da topljenje snega utiče na vodostaj. Topljenje snega zbog visoke temperature pri jakom južnom vetru i pri jakim padavinama može doneti mnogo nevolja.

- Međutim, za sada ništa ne ukazuje na to. Sneg će u martu početi polako da se topi i ne bi trebalo da bude većih problema - rekao je Todorović.

Govoreći o tornadima, Todorović je rekao da - ako gledamo istok-zapad, u centralnom delu zapada SAD i, ako gledamo sever-jug, od Meksičkog zaliva pa blizu kanadske granice - postoji zona koju zovu "aleja tornada".

Postoji podzona koja je bliža Floridi, Luizijani, Džordžiji i u tom delu SAD česte su pojave tornada, to su grmljavinski oblaci, produžetak vrtloga velikih brzina ka tlu, objašnjava Todorović.

(VIDEO) TORNADO SMRTI URNISAO AMERIKU! Nezapamćena oluja opustošila Alabamu, 23 MRTVIH, još žrtava ispod ruševina!

 

Na toj putanji, u tom "levku", širina je u jednom momentu bila 1,5 kilometara. Ko se nađe na putanji tornada kada prođe tom trasom, na udaru je rušilačke snage vetra.

Foto: AP/Photo

Kako kaže, Amerikanci imaju kuće slabije građe, tako da vetar, kada dostigne tu brzinu, poruši sve na toj trasi i odnosi žrtve.

- Brzina od 270 kilometara na čas nije izmerena instrumentima, ali se, na osnovu snimaka i oštećenja objekata, premeštanja teških predmeta, procenjuje da je bila tolika brzina. Na skali od jedan do pet, snaga je bila F-4: to znači da brzina prelazi od 170 milja na čas pa naviše - kaže Todorović.

U SAD prosečno godišnje bude 1.300 takvih tornada. Poslednje tri godine bilo ih je nešto manje, oko 900 prosečno godišnje. Sezona je od marta do juna.

- U tim državama samo južnije, u delu Teksasa, Alabame, Luizijane i Džordžije, koje su bliže Meksičkom zalivu, tu ih ima najviše i tu su najveće štete i najviše žrtava - kaže Todorović.

U istoj oblasti, gde je pre nekoliko dana bio udar tornada, 2011. godine poginulo je 200 ljudi, podseća Todorović. Više od sedamsto ljudi je poginulo 1925. godine, pitanje je samo kuda će proći tornado. Ako se gušće naseljeno mesto nađe na tom putu, biće i više žrtava, zaključio je Todorović.

KONAČNO STIŽE PROLEĆE! Od ponedeljka temperatura do 22 stepena!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija