• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.03.2019

10:48

IZ BATUTA POTVRDILI: Odbačena povezanost MMR vakcine i autizma

Društvo

IZ BATUTA POTVRDILI: Odbačena povezanost MMR vakcine i autizma

Podeli vest

Rezultati istraživanja sprovedenog u Danskoj pokazali su da veza između MMR vakcine i autizma ne postoji, što potvrđuje i epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Batut", profesorka dr Darija Kisić Tepavčević

Kisić Tepavčević kaže da su rezultati najnovijeg istraživanja apsolutno odbacili hipotezu bilo kakve povezanosti MMR vakcine i autizma.

SAOPŠTENA DUGO ČEKANA ISTINA O MMR VAKCINI I AUTIZMU! 600.000 dece učestvovalo u velikom istraživanju, OVO SU REZULTATI!


- Moram da napomenem i da nijedna studija sa naučnim istraživanjem nije potvrdila tu vrstu povezanosti i nadamo se da se u budućnosti neće ni pričati o ovoj teoriji za koju se pokazalo da je besmislena - rekla je dr Kisić Tepavcević za RTS.

U Srbiji, od kraja oktobra 2017. godine, kada su zabeleženi prvi slučajevi malih boginja, do danas zabeleženo je gotovo 6.000 slučajeva, od čega je 15 slučajeva bilo sa smrtnim ishodom.

- Nažalost, mi smo na teži nacin pokazali kako male boginje mogu da budu izuzetno ozbiljno oboljenje. Međutim, od tada do danas učinili smo mnogo, pre svega na imunizaciji gde je obuhvat ovom vakcinom značajno porastao - istakla je dr Kisić Tepavčević. 

Ona ističe da u poslednjih šest meseci nije bilo prijavljenih komplikacija niti slučajeva sa smrtnim ishodom, što indirektno pokazuje da je stepen kolektivnog imuniteta sada veliki.

- Početkom februara registrovan je poslednji oboleli. Ukoliko se u periodu dvostruke maksimalne inkubacije ne potvrdi nijedan slučaj ove bolesti možemo da ođavimo epidemiju - objasnila je Kisić Tepavčević. 

- Vakcine su dostupne ima ih u dovoljnim kolicinama i nadamo se da ce u narednom u narednom periodu da se nastavi ovako visok obuhvat i da ce da se zadrži visok nivo kolektivnog imuniteta koji ce da nas štiti od širenja ove bolesti - zaključila je Kisić Tepavčević.

Vakcina protiv boginja, zauški i rubeola (MMR) ne povećava rizik od autizma niti izaziva autizam kod dece koja su pod ruizikom, pokazalo je najnovije istraživanje sprovedeno nad 650.000 dece.

Istraživači su koristili registar stanovništva kako bi procenili da li je MMR vakcina povećala rizik od autizma kod dece rođene u Danskoj između 1999. i 2010. godine, preneo je CNN.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija