• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.03.2019

16:15

NAŠ MOTO JE "OSIGURAJ BUDUĆNOST"! Dunav osiguranje beleži dobre rezultate

Društvo

NAŠ MOTO JE "OSIGURAJ BUDUĆNOST"! Dunav osiguranje beleži dobre rezultate

Podeli vest

Delatnost osiguranja beleži dobre rezultate, što pokazuju i podaci iz 2018. godine, prema kojima je tržište poraslo 7,5 procenata, izjavio je Mirko Petrović, predsednik IO „Dunav osiguranja“ i Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije na Biznis forumu, na Kopaoniku

Bruto premija iz godine u godinu raste i lane je u odnosu na 2017. zabeležila porast od 7,5 odsto, dostižući sto milijardi dinara, rekao je Petrović za Tanjug.

Tržište je sa 786.000.000 evra poraslo na 846.000.000 evra, a indikativno je to što su neživotna osiguranja rasla u odnosu na životna osiguranja.

Neživotna osiguranja rasla su u prošloj godini po stopi od 8,4 procenta, a životna po stopi od 4,5 procenata.

 Životna osiguranja u ukupnoj premiji učestvuju sa blizu 24 odsto, ali očigledno je da tendencija rasta što se tiče životnog osiguranja opada u poređenju s prethodnim godinama i da su neživotna rasla brže u 2018. nego ranije.

Prethodnih godina je životna osiguranja rasla su brže od neživotnih, naveo je sagovornik Tanjuga.

Petrović je rekao da je prošle godine zaključeno šest i po miliona polisa i da je primetan njihov porast u odnosu na 2017. godinu.

Takođe, isplaćeno je i više odštetnih zahteva nego 2017. Preciznije, prošle godine isplaćeno je preko 347.000.000 evra u odštetnim zahtevima jer tehničke rezerve delatnosti danas premašuju milijardu i po evra i sasvim su dovoljne da obezbede sigurno pokriće šteta i garantuju zaštitu interesa klijenata, rekao je Petrović.

Foto: TANJUG/ TANJA VALIĆ

 - Naš moto je ‘Osiguraj budućnost’ kako bismo ukazali na značaj osiguranja i za stanovništvo i za privredu -  rekao je Petrović.

Zato, kaže, edukacija mora biti na prvom mestu kako prema klijentima tako i prema zaposlenima, agentima prodaje, visoko kvalifikovanim stručnjacima.

 - Prilagođavamo se standardima EU, regulativa se menja i dolazi do harmonizacije propisa, a oni u centar, na prvo mesto stavljaju klijenta -  objasnio je Petrović.

Na jučerašnjem panelu posvećenom osiguranju u okviru Biznis foruma na Kopaoniku predstavljena je pobednička ideja na takmičenju „Osiguraj znanje“.

Petrović kaže da je ideja da se približe mladima i njima prevashodno ukažu na značaj osiguranja. Govoreći o rezultatima poslovanja „Dunav osiguranja“ u protekloj godini, Petrović je rekao da je ta kompanija zadržala lidersku poziciju na tržištu.

Tržišno učešće „Dunava“, prema prvim preliminarnim podacima, jeste oko 27,5 odsto, a 2017. bilo je 26,8 procenata. Ukupna premija je 27,6 milijardi, što je za 2,6 milijardi više nego 2017.

Rastom od 10,6 odsto ova kompanija napravila je dobar iskorak u životnim osiguranjima, naglasio je on. Tržišno učešće u životnim osiguranjima 2017. bilo je 6,9 odsto, a godine 2018. 9,3 odsto.

 - To znači da ‘Dunav osiguranje’ globalno zauzima prvo mesto. Dobit u 2018. godini iznosi 1,7 milijardi dinara, odnosno 14,5 miliona evra - rekao je Petrović.

Takođe je dodao da su tehničke rezerve koje su garant stabilnosti društva i sigurnosti za klijente lane porasle tri milijarde, ili 12 odsto, te da iznose 27,2 milijarde dinara.

Kompanija je prodala blizu dva miliona polisa, više nego 2017. godine i isplatila preko 90.000.000 evra u odštetnim zahtevima.

Investicioni portfelj povećan je za blizu tri milijarde i danas iznosi 28 milijardi dinara.

 - Naša kompanija je na listi prvih sto kompanija jugoistočne Evrope zauzela 10. mesto, prema podacima iz 2017. godine. Verujem da će rezultati za 2018. dovesti do poboljšanja na toj listi, a u svakom slučaju, zadovoljni smo rezultatima postignutim u godini za nama -  zaključio je Petrović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija