• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S. - K. P.

08.03.2019

22:45

KAKO ĆE FUNKCIONISATI NOVI ZAKON O POREKLU IMOVINE  Pod istragom svi oni koji troše više nego što zarađuju!

Društvo

KAKO ĆE FUNKCIONISATI NOVI ZAKON O POREKLU IMOVINE Pod istragom svi oni koji troše više nego što zarađuju!

Podeli vest

Ko u roku od tri godine uveća imovinu za 150.000 evra u odnosu na primanja, a ne dokaže osnov, platiće porez od čak 75 odsto na nelegalno stečeno, uz krivičnu prijavu. Prvi na udaru oni koji naglo počnu da se razmeću luksuzom

Svi oni koji troše više nego što zarađuju, a ne dokažu osnov za to, moraće da plate porez od čak 75 odsto na nelegalno stečenu imovinu, a dobiće i krivičnu prijavu, predviđa nacrt novog zakona o poreklu imovine.

Prema odredbama propisa koji bi trebalo da stupi na snagu do kraja godine, na udaru drastičnog poreza naći će se svako ko u roku od tri godine nezakonito uveća svoju imovinu za 150.000 evra u odnosu na primanja. Kako je najavila ministarka pravde Nela Kuburović, prvi koji će se naći pod istragom su oni koji naprasno počnu da se razmeću luksuzom. Pod lupom će se naći biznismeni, političari, estradne zvezde, sportisti...

Dobra prevencija

Foto: Tanjug

Cilj zakona je da bude antikoruptivan, da deluje preventivno
Nela Kuburović, ministarka pravde

Precizni mehanizmi

Prema rečima sagovornika Informera, koji je upućen u to kako će funkcionisati ovaj zakon, biće utvrđeni tačni mehanizmi kako će se proveravati oni čija se imovina bude naglo uvećavala u odnosu na prihode.

- Poreski inspektori će imati uvid u podatke Narodne banke Srbije i registre lokalnih samouprava i onda će lako moći da utvrde koliko je ko u određenoj godini zaradio, a koliko je uvećao svoju imovinu. Ako se nečija imovina u odnosu na zaradu u toku tri uzastopne godine uvećala za više od 150.000 evra, taj će morati da dokaže poreklo te razlike. Ukoliko nema način da opravda naglo bogaćenje, na nelegalno stečenu imovinu platiće porez od 75 odsto, a čeka ga i krivična prijava. Češljaće se imovina stečena od 2007. godine do danas - kaže naš sagovornik.

Šta će se sve proveravati

* nepokretne stvari (stan, kuća, poslovna zgrada i prostorije, garaža, zemljište)
* hartije od vrednosti
* udeli u preduzećima
* oprema za obavljanje samostalne delatnosti
* motorna vozila, plovni objekti i vazduhoplovi
* štedni ulozi i gotov novac

Ministarka Nela Kuburović objasnila je da će pod posebnom lupom biti oni koji naglo počnu da žive luksuznim životom i da se razmeću bogatstvom.

- Suština je da imate alat da vrlo brzo utvrdite da li neko ima nesrazmeru između prihoda koje je prijavilo i imovine koju poseduje. Vlada treba da odredi na koji način može da se proceni nečija imovina. Primera radi, ako neko svojim stilom života pokazuje da se naglo obogatio, onda on treba da bude predmet kontrole - rekla je ministarka i istakla da je ovo prvi put da je urađen nacrt zakona koji je primenljiv:

Foto: Informer DN

- Cilj zakona je da bude antikoruptivan, da deluje preventivno. Ako neko čineći krivična dela stiče imovinu, treba da zna da će ona biti oporezovana poreskom stopom od 75 procenata. Ali i da će i pored toga dobiti krivičnu prijavu.

Baza podataka

Poreski stručnjak Ivan Raonić objašnjava da će sada pojedini građani biti dužni da objasne kako to da troše više nego što zarađuju.

Podaci od 2007. godine

Postavljena je 2007. godina kao granica, jer od tada postoji dobra baza podataka, a poreklo imovine stečene pre toga je teže utvrditi
Ivan Raonić, poreski stručnjak

- Inspektori će iz javnih registara moći da uzmu sva potrebna dokumenta u kojima se vidi šta posedujete od imovine, koliki stan, koji automobil. Takođe, dobiće i podatke iz poreske uprave kolika su vaša primanja i onda se svi ti podaci upoređuju, a na vama je da dokažete odakle je razlika ukoliko postoji. Postavljena je 2007. godina kao granica, jer od tada postoji dobra baza podataka, a poreklo imovine stečene pre toga teže je utvrditi - navodi Raonić.

Profesor Beogradske bankarske akademije Božo Drašković takođe ističe da nije teško utvrditi koga treba proveravati.

- Pošto je ovo vreme informatičkih tehnologija, moguće je formirati baze podataka koje ćete pohraniti u jedan dobar softver i onda ćete vrlo brzo za svakog utvrditi razliku između prijavljene imovine i dohodaka - smatra Drašković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Izbeglica iz Srbije

pre 5 godina

Oduzimati i ukradeno vratiti opljačkanom narodu ili kako vi populisti kažete žrtvama tranzicije. Takvih koji su željni prava i pravde je previše u ovoj državi. Sledeća stvar što ne date mogućnost da postupate i po prijavama običnog naroda,on naj bolje zna šta je ko bi,šta jeste, kako živi,šta radi i kako se nafatirao.

Dragojlo

pre 5 godina

To je dobro ako se primenjuje od 01.01.1989

Marcco

pre 4 godine

Bilo bi lepo da se ovo "češlja" makar od kada je Tito umro. S druge strane, nije mi jasno kako misle da naplate porez, ma koja stopa bila u pitanju, kada potraživanja na ime poreza zastarevaju u roku od 10 godina od trenutka kada je porez trebao da bude obračunat i 5 godina od dospeća. Ovo u najboljem slučaju može da se naplačuje za period od 2010. godine pa na ovamo. Pa čak je i krivična odgovornost zastarela.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija