• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P.

08.03.2019

23:30

ZABRINJAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE OEBSA:  Svaka druga žena u Srbiji izložena psihičkom nasilju!

Društvo

ZABRINJAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE OEBSA: Svaka druga žena u Srbiji izložena psihičkom nasilju!

Podeli vest

Gotovo polovina žena u Srbiji izložena je psihičkom zlostavljanju od strane partnera, pokazalo je istraživanje OEBS-a!

Prema podacima, čak 20 odsto žena bilo je izloženo fizičkom ili seksualnom nasilju. Da stvar bude gora, manje od deset odsto Srpkinja spremno je da prijavi nasilje.

- Brojke pokazuju da je svaka peta žena izložena fizičkom ili seksualnom nasilju, dok su 44 procenta žena u nekom trenutku izložena psihičkom nasilju od strane svojih partnera. Svaku desetu ženu je nekada u životu proganjala druga osoba, a 42 procenata ih je bilo izloženo seksualnom uznemiravanju - pokazalo je istraživanje.

Kako se navodi u istraživanju, najveći problem je to što tek veoma mali broj žena prijavi nasilje koje doživi.

Plaše se da prijave

Žene moraju da shvate da nisu one krive i da moraju da prijave nasilnika
Aleksandra Janković, psiholog

- Činjenica koja takođe zabrinjava, a prisutna je kako u Srbiji tako i širom regiona, jeste ta da je veoma mali broj žena spreman da prijavi nasilje. U Srbiji manje od deset procenata žena spremno je da prijavi nasilje. Postoji nepoverenje prema institucijama, a naročito kada je u pitanju nasilje koje se doživi od sadašnjih partnera - podaci su OEBS-a, a oni dodaju da se nadaju da će istraživanje podstaknuti države u borbi protiv nasilja.

- Na osnovu rezultata istraživanja trebalo bi da se preduzmu mere poput donošenja zakona koji će zaštititi žene od nasilja. Takođe, potrebna je obuka policije i pravosuđa, ali i obrazovanje i podizanje svesti žena o njihovim pravima - kažu u OEBS-u.

42

odsto
žena u Srbiji bilo
je izloženo seksualnom uznemiravanju

Psiholog Aleksandra Janković ističe da su ovi podaci zabrinjavajući, ali da se žene plaše da prijave nasilnika.

- Mislim da ove alarmantne brojke sada definitivno pokazuju pravu istinu o nasilju nad ženama u Srbiji, to je postojalo i ranije, ali se to dosta dobro krilo. Nažalost, žene i dalje ne smeju da prijave zlostavljanje. To je zato što se boje osude, pogotovu osude drugih žena, da ne budu okarakterisane kao neko ko provocira svojim ponašanjem. Žene moraju da shvate da nisu one krive i nemaju čega da se plaše, već da moraju da prijave nasilnika - smatra Jankovićeva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija