• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesti-online

08.03.2019

23:03 >> 23:06

(VIDEO) SRBI, GAJITE KANABIS, POMOĆI ĆE VAM I DRŽAVA, LOVA JE BAŠ DOBRA! Konoplja je zlatna koka za biznis!

Društvo

(VIDEO) SRBI, GAJITE KANABIS, POMOĆI ĆE VAM I DRŽAVA, LOVA JE BAŠ DOBRA! Konoplja je zlatna koka za biznis!

Podeli vest

Iz godine u godinu raste sve veće intresovanje za uzgoj industrijske konoplje. Bio to porodični biznis ili puka radoznalost pojedinca, širok spektar primene ohrabruje mnoge da pokušaju

Konoplja nije nova, već je biljka koja ima dugu tradiciju uzgoja u našoj zemlji.

U toku 2015. godine, konoplja je bila zasađena na površini od 60 hektara, u 2016. na 250, a 2017. godine na čak 500 hektara. Razlog je dobra zarada od prodaje cveta i zrna. Iako je najviše zasada u Vojvodini, prošle godine pojavili su se i proizvođači iz Centralne Srbije.

Ministarstvo poljoprivrede je još 2013. godine formulisalo Pravilnik o uslovima za gajenje konoplje (Canabis sativa L), gde piše da je dozvoljeno gajenje onih sorti koje sadrže manje od 0,3% supstanci iz grupe tetrahidrokanabinola (THC).

Uzgoj ove biljke starijim generacijama nije nikakva nepoznanica, dok je mladi i dalje poistovećuju sa indijskom konopljom i nemaju znanje o njenom značaju.

Za legalno gajenje industrijske konoplje, potrebna je posebna dozvola Ministarstva poljoprivrede, za koju se podnosi zahtev pre setve i kako je pravilnikom propisano, najkasnije do 30. aprila tekuće godine.

Konoplja se može koristiti za proizvodnju papira, biljka je sa najvećim procentom celuloze. Građevinski materijal dobijen od konoplje karakteriše se elastičnošću i čvrstinom, a pored toga njegova upotreba nema negativan uticaj na životnu sredinu. 

Vlakna konoplje koriste se za proizvodnju drvenih panel ploča, plastike i konopca. 

Konoplja se može koristiti i za proizvodnju biogoriva, tekstila. Prema nekim procenama, od konoplje se može dobiti nekoliko desetina hiljada kvaltitetnih proizvoda koje imaju ekološki značaj.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Suverena

pre 5 godina

Stop manipulaciju sa kriminalnim porukama! Konzumacija ove biljke vidi u sizofreniju i zavisnost od droga! SRAM VAS BILO BEDNICI DA PISETE OVE GLUPOSTI

AL

pre 5 godina

secam se 50.tih godna konoplja se gajila u Vojvodini.Jos uvek se mogu videti bazeni za potapanje kudelje.U Vrbasu su postojale dve kudeljare.

Pera

pre 5 godina

Jel hoce neko da kupi ulje od konoplje? I nas su tako nasamarili.....Plasman ne postoji u Srbiji.

SS

pre 5 godina

Papir,tekstil,biogorivo,sve je to ok,ali dajte i za lečenje ljudi što se primenjuje u nekim zemljama evrope,kopiraj te ih i po tom pitanju.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija