• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

13.03.2019

08:24

DANAS JE ČISTA SREDA! Na ovaj dan vernici NE SMEJU DA IMAJU SEKS, JEDU SLATKIŠE i slušaju zabavnu muziku!

Društvo

DANAS JE ČISTA SREDA! Na ovaj dan vernici NE SMEJU DA IMAJU SEKS, JEDU SLATKIŠE i slušaju zabavnu muziku!

Podeli vest

Danas vernici obeležavaju Čistu sredu, treći dan prve nedelje Vaskršnjeg posta. Za one koji ne znaju, za vernike to znači obavezan post, što znači da bi vernici trebali da preskoče čokoladice, bombonjere i obilne večere u dvoje

Čista sreda trebalo bi da bude dan pokore, promišljanja i posta. Čista sreda ne pada uvek na isti datum, već se svake godine pomera.

Smatra se da bi svi vernici na Čistu sredu trebalo da poste i da se uzdržavaju od telesnih zadovoljstava.

Za ovaj praznik pepeo predstavlja simbol pokore i poziv je hrišćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a takođe podseća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Pepeo se dobija od blagoslovljenih grančica palme korišćenih tokom Cveti prethodne godine. Pepeo se blagoslilja svetom vodom i kadi tamjanom.

Foto: pexels.com

Vernici tokom ovog praznika ne slušaju zabavnu muziku, već klasičnu i gledaju ozbiljne programe na televiziji.

Trude se da budu vredni u poslu, strpljivi prema ukućanima i štedljivi. Neke porodice veče provode u molitvi, a deca se uzdržavaju od slatkiša.

Mladići i devojke tokom ovog praznika bi prema nepisanom pravilu trebalo da se uzdržavaju od poljubaca, zagrljaja i drugih telesnih zadovoljstava, a bračni drugovi tokom ovog praznika jedno o drugom govore samo pozitivno.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dane67

pre 5 godina

Znaci nista Bob Dilan,Zoran Predin,Springstin...Doslo vreme za Karleusu I slicne klasicarke.Ove veverice stvarno uzivaju glumeci novinare.

Sindi

pre 5 godina

Interesuje me odakle vam ono o klasičnoj muzici?Pravoslavlje je ortodoksno i ne počinje u 16.veku,pa se od tad formiraju i običaji.Bolje da ste napisali da se slušaju samo gusle.To bi bilo bar nekako po Srpski.

nikola

pre 5 godina

Kome je do seksa trećeg dana gladovanja? U ponedeljak je počeo post i to prva tri dana strogo na vodi. Uzima se samo voda bez ikakve hrane. Ako bi neko i pokušao treba da se ne onesvesti.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija