• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

13.03.2019

09:55

GLEDANJE CRTAĆA PLATILI 950 EVRA! Beograđanina skupo koštala piraterija, paprena kazna stigla na kućnu adresu!

Društvo

GLEDANJE CRTAĆA PLATILI 950 EVRA! Beograđanina skupo koštala piraterija, paprena kazna stigla na kućnu adresu!

Podeli vest

Beograđanina Bojana Veličkovića boravak u Nemačkoj proteklog februara papreno je koštao. Samo za gledanje crtaća preko interneta njegovog deteta u kući domaćina morali su da iskeširaju 950 evra!

Dete je, naime, skinulo crtani film "Storks" preko veb-stranice "Popkorn", "zakačeno" na internet domaćina, a samo posle 48 sati kompanija "Vorner bros" poslala je pismo da gledanje mora da se plati.

Kako objašnjava Veličković, račun je plaćen kako domaćin u Nemačkoj ne bi imao problema, jer je navedena njihova IP adresa.

- Da nismo dali taj novac usledila bi tužba, a iznos je mogao da dostigne i 1.700 evra - kaže on.

Advokat Nemanja Veličković objašnjava da "Popkorn" omogućava korisniku da ga koristi pod određenim unapred propisanim uslovima.

- Deluje malo neverovatno da je naplaćena usluga na takav način. Međutim, treba imati u vidu da ukoliko se poštuju uslovi potpisani ugovorom, onda to ne može da se dogodi. Ako je ugovor ispoštovan, šteta bi, prema mom mišljenju, trebalo da bude naplaćena onome ko je uslugu pružio, u ovom slučaju "Popcornu".

Naš sagovornik objašnjava da kada bi se na taj način naplaćivalo, onda bi mogla i kompanija "Dizni" da vam naplati gledanje njihovih crtaća na TV.

- Opšti uslovi korišćenja se objave obično na početku, ali problem je što većina nas to i ne pročita - kaže Veličković.

(FOTO) LJUBAV NE ZNA ZA GRANICE! Meksikanke se preko neta udale za Srbe i došle da žive u Novi Sad!

Foto: printscreen

S druge strane, advokat Vanja Savović objašnjava da se naš zakonodavac kreće u okvirima Bernske konvencije o zaštiti književnih i umetničkih dela iz 1886. godine, što znači da se ista zakonska pravila propisuju u svim državama potpisnicama konvencije.

- Na pitanje da li bi pomenuta kompanija mogla da ispostavi račun i gledaocu u Srbiji, a za gledanje njihovih filmova na piratskom sajtu, odgovor je "da, mogao bi da ispostavi račun". Međutim, to još ne znači da bi naš, pa i nemački sud našao da je taj račun osnovan. Pod pretpostavkom da gledalac nije skinuo film sa piratskog sajta i da postoje okolnosti koje ukazuju da je on savestan, smatram da bi sud odbio takav zahtev imaoca autorskog prava - kaže on. 

Naš zakonodavac, naglašava Savović, ne zabranjuje gledanje ovakvih sadržaja, ali sa druge strane stoji pravo autora da svoja autorska prava ekonomski iskorišćava:

- Pretpostavljam da ispostavljanjem računa kompanija stvara situaciju koja bi joj omogućila da naplati iskorišćavanje sopstvenog prava. Zaštita autorskih prava na internetu je trenutno velika tema, a problem predstavlja više praksa nego teorija. 

(FOTO) EVO KAKO JE STRADALA MALA LEA (2) IZ VELIKE GREDE! Iskrala se iz kuće I UDAVILA U BARI na samo pet metara od ulaznih vrata!

Nelegalno u inostranstvu

 

"POPKORN" u Srbiji ima veliki broj korisnika i radi po principu "instaliraj i gledaj". Korisnik može veoma lako da napravi spisak za gledanje ili da označi omiljene filmove. Reprodukcija i program su besplatni. Gledanje filmova pripremljenih za preuzimanje bez dozvole vlasnika i nosioca prava je, međutim, u nekim zemljama zabranjeno i predstavlja ilegalnu radnju.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Smrad

pre 5 godina

Popkorn za razliku od Netflixa Pikboxa ,amazon videa je nelegalna usluga i svi koji ga koriste krše zakon

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17