• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

13.03.2019

20:57

PORODICA SA ŠARE PRIMER KAKO SE BRANI NAŠA JUŽNA POKRAJINA! Stanojkovići sa 13 dece čuvaju srpstvo na Kosovu!

Društvo

PORODICA SA ŠARE PRIMER KAKO SE BRANI NAŠA JUŽNA POKRAJINA! Stanojkovići sa 13 dece čuvaju srpstvo na Kosovu!

Podeli vest

Radovan (62) i Ljiljana (43) Stanojković iz sela Sušiće kod Štrpca imaju 13 dece od jedne do 26 godina i najbrojnija su srpska porodica na Kosovu. Živimo skromno, a iako nas Albanci teraju, svoju kuću nikad nećemo napustiti, kažu Stanojkovići

Porodica Stanojković iz sela Sušiće kod Štrpca najbolji je primer kako se čuva srpstvo na Kosovu! Radovan (62) i Ljiljana (43) imaju čak 13 dece, od najstarije Anice (26) do najmlađe, jednogodišnje Tatjane, ali im uprkos teškom životu i provokacijama Albanaca ne pada na pamet da napuštaju svoju kuću i selo!

Oni su ponosni na činjenicu da su najbrojnija srpska porodica na Kosovu i kažu da su deca najbolji zalog za opstanak našeg naroda u južnoj pokrajini.

Gde da odemo?

Albanci pucaju svake noći, šenluče, žele da nas zaplaše, da nas oteraju. A gde da odem? Ovo je naša zemlja, ovde smo se rodili i ovde rađamo
Radovan Stanojković

Stanojkovići žive na obroncima Šar-planine, na 1.300 metara nadmorske visine, bave se poljoprivredom, imaju malinjak i ne žale se ni na šta.

Skroman život

- Nema veće radosti nego kada se deca rađaju. Evo, vi mi kažite, šta je lepše od toga? Ništa, verujte mi. Eto, ja sam rodila 16, troje mi je umrlo, sad imamo 13. Najbitnije je da nam deca budu sita, lepo vaspitana i da uče, da sutra mogu da stvaraju bolji život za sebe i svoje porodice. Mi se trudimo koliko možemo, naša država Srbija nam pomaže, sa te strane smo obezbeđeni - kaže Ljiljana i dodaje da su od Kancelarije za KiM pre četiri godine dobili kuću, a nedavno im je stigao i novi traktor.

Foto: Informer DN

U selu Sušice u 23 kuće čak 80 dece

Stanojkovići nisu jedina velika porodica u selu Sušiće kod Štrpca. Ovde, u 23 kuće, živi čak 80 dece, što je verovatno rekord među Srbima ne samo na Kosovu već i u celoj Srbiji.
- Ovde svi drže do toga da imaju puno dece. A nama je sada san da dočekamo bar pedesetak unučića - kaže Ljiljana, koja je pre nekoliko godina od eparhije dobila Orden majke devet Jugovića.

Njen suprug Radovan se ubacuje i dodaje da, uprkos teškom životu, nikada nisu ni razmišljali o tome da napuste Kosovo i Metohiju.

- A gde da odem? Ovo je naša zemlja, ovde smo krv i znoj prolili, ovde smo se rodili i ovde rađamo. Obrađujemo zemlju, imamo malinjak kojem odgovara ova klima. Deca nam pomažu, nekada urade mnogo više od nas dvoje. Zaradimo taman da imamo da pojedemo i popijemo, više i ne tražimo. Nekad nam pomogne i neko od dobrih ljudi - kaže Radovan.

Ovaj bračni par ima sedmoro unučića, jer dve ćerke i jedan sin su stvorili svoje porodice. Deca će krenuti stopama svojih roditelja, pa će i oni za koju godinu imati mnogo svojih naslednika.

- Sedmoro dece nam ide u školu trenutno i odlični su đaci. Uče zbog sebe, zbog svoje budućnosti. Kada nauče sve lekcije i odrade domaće zadatke, tada nam pomažu. Nisu nam deca zahtevna, vide da skromno živimo, pa nam ne traže nikakav luksuz - kaže Radoslav.

Sanjaju o moru

Ljiljana Stanojković kaže da njena deca nisu zahtevna, ali imaju samo jedan san - da odu na more.
- O tome maštamo svi. Nije da nismo bili na moru, ali bismo voleli da odemo opet, da odvedemo svu našu decu. Ipak, to je skupo, za nas preskupo jer nas ima malo više. More bi najviše prijalo sedmogodišnjoj Katarini koja boluje od hroničnog bronhitisa - kaže Ljiljana i dodaje da je Katarina imala brata blizanca, koji je umro na rođenju.

Šiptarske provokacije

Prema Radovanovim rečima, sa prvim komšijama Albancima nemaju problema, ali često ih provociraju oni iz drugih sela koji čine sve da ih oteraju sa ognjišta.

- Pucaju svake noći, šenluče, žele da nas zaplaše, da nas oteraju. Čine sve da se pokupimo i odemo, ali nama to ne pada na pamet. Sa prvim komšijama Albancima lepo živimo, ali nas diraju oni koji ovde ne žive, iz drugih sela. Dođu i provociraju, ali se mi ne damo - kaže Radovan.

Jug Bogdan želi da bude vladika

Foto: Informer DN

Jug Bogdan (12) deveto je dete u porodici Stanojković i učenik je šestog razreda. On mašta o dve stvari, prva je da postane vladika, a druga da mu roditelji, braća i sestre, jednog dana imaju sve što im je potrebno u životu.
- Za sebe lično ne tražim mnogo, samo da budem počastvovan od Gospoda da budem vladika. To mi je životna želja, jedini cilj koji imam. Volim crkvu, skoro nam je bio vladika, doneo pomoć - priča Jug Bogdan.

SRPSKA LISTA: Slobodan Petrović u sudbonosnom trenutku prodao zemlju i narod!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 5 godina

Svaka cast! Nego mozda neka akcija da se pomogne da se starijima napravi kuca. Po godinama dorasli su za zenidbu.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija