• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

14.03.2019

22:22

NEPRAVDA! INFOSTAN GA TUŽI ZBOG 6 PLAĆENIH RAČUNA! Penzioner Slavimir ni kriv ni dužan mora na sud!

Društvo

NEPRAVDA! INFOSTAN GA TUŽI ZBOG 6 PLAĆENIH RAČUNA! Penzioner Slavimir ni kriv ni dužan mora na sud!

Podeli vest

Beograđanin Slavimir Gavrilović (71) dobio tužbu od JKP "Infostan" za račune od novembra 2017. do aprila 2018, iako ih je uredno platio. Kada sam im doneo uplatnice kao dokaz, brže-bolje su rekli da imam neki dug iz 2012, kaže Gavrilović

Beograđanina Slavimira Gavrilovića (71) JKP "Infostan" je ni krivog ni dužnog tužio zbog šest računa koje je uredno platio! Njemu je krajem prošle godine na kućnu adresu stigla opomena, a zatim i tužba zbog navodno neizmirenih obaveza u periodu od novembra 2017. do aprila 2018.

Lud zbunjenog

Kada im je odneo uplatnice za te mesece kao dokaz da nije dužan ni dinara, u "Infostanu" su mu brže-bolje rekli da ga zapravo terete za neke neplaćene račune iz 2012, koji su uzgred odavno zastareli. Gavrilović i dalje nije rešio ovaj problem, a pravdu je potražio na sudu.

Foto: Informer DN

Slavimir Gavrilović u razgovoru za Informer kaže da ga je šokirala tužba "Infostana" zato što redovno plaća komunalije i čuva uplatnice za poslednjih deset godina.

- Na opomeni pred utuženje koja mi je stigla bilo je navedeno da imam dug za novembar i decembar 2017. i januar, februar, mart i april 2018, iako imam originalne uplatnice da sam sve te račune uplatio. Uz to, iznos koji su oni potraživali, od 2.388 dinara, uopšte se ne poklapa sa zbirom šest računa za te mesece. Tada sam shvatio da "Infostan" hoće da me tuži za nepostojeći dug i zato sam otišao u ovo javno preduzeće i pokazao im račune kao dokaz da sam sve platio na vreme. Međutim, njih to uopšte nije zanimalo i samo su ponavljali da moram da uplatim iznos koji piše na opomeni - priseća se Slavimir.

Pošto nije želeo da plati nepostojeći dug, JKP "Infostan" je krajem decembra tužio Slavimira. Ni tada nisu želeli da mu obrazlože šta on zapravo duguje...

- Tada sam shvatio da "Infostan" ne zna koliko novca traži od mene. Na kraju sam otišao u njihovo glavno predstavništvo, ponovo im pokazao uplatnice i tražio da mi daju izvode i kopije računa kako bi mi pokazali za šta me tačno tuže. Međutim, oni ni to nisu hteli da urade uz obrazloženje da sam ja tužena strana. Na kraju, kad nisu imali kud, rekli su mi da im nisam platio neki račun iz 2012?! Ispostavilo se da su oni mojim novcem kojim sam platio račune iz 2017. i 2018. pokrili taj zastareli dug od pre sedam godina, za koji, uzgred, tvrdim da i ne postoji. Tako je ispalo da sada dugujem za ove račune iz prošle godine. To je suprotno zakonu i zbog svega ovoga sam podneo žalbu i tražiću pravdu na sudu. Ne želim da dozvolim da mi napamet uzmu dupli novac za iste račune - ljut je Gavrilović.

Varaju ljude?

Povodom ovog slučaja, u udruženju "Efektiva" su nam rekli da Slavimir Gavrilović nije jedini građanin koji se žali na problem sa "Infostanom".

- "Infostan" je jedino komunalno preduzeće koje radi takozvani saldo sistem, odnosno pokriva stara potraživanja novim uplatama kako bi potrošače protivzakonito držali u roku dozvoljene zastarelosti od godinu dana. To rade da bi mogli da utužuju potrošače i da im preko izvršitelja prave dodatne velike troškove. Važno je napomenuti da "Infostan" svesno obmanjuje potrošače, jer im, primera radi, pošalje račun za april i građani ga plate, ali oni preknjiže taj novac na neki dug od pre deset godina i tako ga pokriju. Na taj način dug koji još nije zastareo ostaje nepokriven i utuživ. Sve ovo je u potpunoj suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača, koji jasno predviđa da ako građanin plati račun za neki mesec, to mora da se knjiži na taj mesec - objasnili su nam u "Efektivi".
 

"Infostan" poslao 140.000 opomena

Povodom ovog slučaja juče smo poslali pitanja JKP "Infostan" i tražili da nam objasne zbog čega su Slavimira Gavrilovića tužili za račune koje je uredno platio. Međutim, do zaključenja ovog broja iz "Infostana" nam nije stigao nikakav odgovor. "Infostan" je ranije saopštio da je poslao opomene pred utuženje na 140.000 adresa za dugove u poslednjih godinu dana, i to za one račune kojima je prekoračen rok za uplatu više od 90 dana.

(VIDEO) SRBI, GAJITE KANABIS, POMOĆI ĆE VAM I DRŽAVA, LOVA JE BAŠ DOBRA! Konoplja je zlatna koka za biznis!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejan

pre 5 godina

Gospodo Novinari,Dobro vece,sada tek otvorio novine i citam ovaj clanak o info stanu.. Znate li draga gospodo u mom slucaju uvezi poreza za pistolj je ista situacija kao i u ovom clanku.. svaka uplata nova je realizovana na neizmirene neke uplate za 2001,2002,i tako sve do 2012 ... a u nasoj Osmospratnici u Leskovcu gde pozivaju da se resi to stanje nece ni da cuju da sve sto je zastarelo preko pet godina mora se otpisati...ima jedan gospodin koji radi po tim slucajevima koji bi ubedio Covek da mora i svoje dete ako treba da proda da bi izmirio stanje dugovanja.. na Kaznu iz Vlasotinca prebacen u Leskovac

Udarac sirotinji

pre 5 godina

Tako funkcionise dil izmedju komunalnih preduzeca i privatnih izvrsitelja.Na zalost cesto im se pridruzi i pravosudje,tako da je tesko isterati pravdu

Saradžogla

pre 5 godina

Ја све рачуне редовно плаћам.Струја,кабловска,телефоне,смеће ... И ни један рачун не чувам!Одмах их бацам у смеће или у пећ јер живим на селу.ПС.Спремам се да поведем акцију ШТА МИ ТО ПЛАЋАМО НА КАБЛОВСКОЈ? Ко има ,на пример,три године кабловску увиђа да гледа бројне репризе.СББ наплаћује појачиваче сем једног а то је хиљадарка и охохо месечно.Ја имам четири телевизора и плаћам три појачивача уместо да ми их продају они неће. Када сам скренуо пажнју КОПЕРНИКУСУ да лоше раде они су ми рекли АКО МИ СЕ НЕ СВИЂА ДА ИХ ОДЈАВИМ?А када су у крају кренули да их одјављују и прелазе на СББ сада су бољи од СББ!На пример,КОПЕРНИКУС наплаћује само један појачивач.

lana dij

pre 5 godina

ništa ne znači to što je on platio račune. Kakvo bezakonje vlada u našim sudovima, ne bi me iznenadilo da mora da plati i komšijin račun. U presudi Apelacionog suda u Kragujevcu, sudija Jasmina Salević je u mom predmetu prava na preču kupovinu, donela presudu u kojoj je objasnila da moj suprug nema pravo na preču kupovinu preko termina realnih udela na kat, parceli. Ovo je bila bruka do koske i mi smo se čak u kući gehotom smejali. E što kaže turska poslovima ako hoćeš da isteraš pravdu, moraš DA UĐEŠ U MRAK. Ništa zato, mora de se dalje, sve preko ustavnog suda radi ostvarivanja prava na pravično sudjenje na koje kao gradjanin imam pravo u Strazbur.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija