• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.03.2019

14:35

U PRIZRENU ŽIVI SAMO 20 SRBA POSLE MARTOVSKOG POGROMA! Svetlana je tada SPASILA TRI SRPKINJE OD ŠIPTARA!

Društvo

U PRIZRENU ŽIVI SAMO 20 SRBA POSLE MARTOVSKOG POGROMA! Svetlana je tada SPASILA TRI SRPKINJE OD ŠIPTARA!

Podeli vest

U Prizrenu petnaest godina posle martovskog pogroma, živi dvadesetak Srba, od ukupno 150.000 stanovnika ovog grada, mahom starijih ljudi, a porušena i spaljena crkva Bogorodice Ljeviške, koja je na listi Uneska, Hram Svetog Ðorđa, Manastir Svetih arhanđela i zgrada Bogoslovije "Kiril i Metodije" su obnovljene

Nasilje Albanaca, progon Srba i paljenje srpskih svetinja u samom gradu Prizrenu, tog 17. marta doživelo je 60 Srba, koliko ih je u ovom gradu ostalo posle egzodusa 1999. godine, kada ih je na području prizrenske opštine, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, živelo oko 10.000.

Danas ih je dvadestak, a jedan deo njih se vratio u carski grad podstaknut obnavljanjem rada Bogoslovije „Kiril i Metodije“, koju pohađa dvadesetak učenika.

VIŠE STOTINA SRBA okupilo se na parastosu i šetnji u znak sećanja na žrtve pogroma na Kosovu i Metohiji!

Među povratnicima je i sedamdesetšestogodišnja Svetlana Nikolić, koja je svoj rodni grad napuštala samo kada je na to bila primorana, ali se, kaže za Tanjug, vraćala čim bi se za to stvorili uslovi.

Svetlanina kuća je dva puta u potpunosti bila uništena - 1999. i 2004. godine, a ovu u kojoj živi obnovili su Britanci pre osam godina i od tada nijednu noć nije provela van nje.

Živi od penzije Svetlana, koju je većim delom zaradila u Printeksu, gde je radila 37 godina, i priča kako Srbi danas teško žive u Prizrenu i to, kako tvrdi, pre svega zbog lošeg ekonomskog stanja.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Prvo što je Svetlana, koja se sa još tri srpskinje jedva spasla pre 15 godina, rekla ekipi Tanjuga, jeste da dok je živa kuću u Prizrenu neće prodati, kao i da nikada neće otići odatle, a svima koji su otišli poručila je da se vrate, da ne prodaju svoje kuće i imovinu i dodala da što se tiče bezbednosti ne moraju da brinu, „jer i ako se desi neki incident, to je vrlo retko“.

SRAM VAS BILO, NELJUDI! Milena Ivanović očitala lekciju pristalicama opozicije: Dok smo mi odavali počast žrtvama, vi ste urlali!

Sećajući se 17. marta 2004. godine, Svetlana kaže da su u njenoj kući tog jutra, kada su Albanci zalupali na vrata, skrivale ona i još tri Srpkinje.

- Vrata su bila jaka tako da iz tog pokušaja Albanci nisu uspeli da ih razvale i otišli su, što su njih četiri iskoristile kako bi izašle iz kuće i sakrile se u jednu prostoriju ispod kuće, gde su dočekale drugi dolazak Albanaca, koji su tada nosili po šest flaša sa naftom i tražili njih četiri za koje su znali da nedostaju.

- A mi smo dole i ne vidimo se, zaštitio nas je krov da nas ne vide i prošli su, otišli. Mi ne vidimo da ispod nas sve gori, jer smo se sakrile ispod - priča Svetlana i dodaje da su izašle jer se jednoj od njih išlo u toalet, pa je izlazeći zbog toga videla da iznad kuće nema nikoga i da su svi otišli dole ka gradu.

Otišle su do male crkve koja se nalazi neposredno pored Svetlanine kuće uzbrdo, koja je takođe kasnije spaljena, ali sa nje krst nisu stigli da skinu, jer je već bio pao mrak.

Svesne da im tu nije sigurno, krenule su u potragu za sigurnijim mestom, ponele su jednu torbu sa osnovnim stvarima, hleb i vodu i uputile se u crkvu svetog Ðorđa.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

- Bila je ponoć, čujem ja odozgo albanski i ja kažem njima trima samo ćutite i polako smo se izvlačile. U tom izvlačenju ostavimo i torbu i hleb i vodu, a jedna od njih - Nada predloži da se vratimo u njenu kuću koja još nije bila zapaljena. Moja kuća u tom trenutku gori. Krenuli smo naniže, sve kuće usput zapaljene - gore, ja sam išla ispred i sretnem komšiju - katolika, koji je potrčao kada me je video i uveo nas i sakrio u svoju kuću - priča Svetlana.

Kod komšije su prespavale tu prvu noć, a po navici Svetlana se ujutru probudila u pet, i sa komšijom obišla svoju kuću, koja je renovirana 2003. godine, a koja je tada ponovo izgorela.

- Komšija je hteo da zove policiju, ja sam mu rekla da nikoga ne sme da zove. Moja ćerka, koja je u Peći studirala pravo, zvala je i rekla da ima drugaricu koja radi u kasarni - priča i dodaje kako su uveče iz Peći došla dva borna vozila, po njih.

Preko grada nisu uspeli da prođu, krenuli su prema Dušanovcu i kroz mrak i pustoš, osećajući se nebezbedno stigle su do kasarne u Prizrenu, gde je tada bilo smešteno 48 Srba, među kojima i Svetlanine komšije.

- Ti ljudi koji su bili već u kasarni svi su bili isprebijani, modri, retko koja žena je bila nebivena. Jednog su tukli, sve mu je bilo polomljeno, ruke, noge, ali on je i psovao im majku, nije trebao - ćutanje je zlato - kaže Svetlana i dodaje da su na mostu dve žene Albanci hteli da bace u reku, ali na sreću policija je naišla i prihvatila i njih.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

U kasarni, koja je bila prihvatiliste, provela je skoro godinu dana, često je odlazila u Štrpce, koje udaljeno 36 kilometara od Prizrena, gde joj i danas živi sin, a dolazila je i u Prizren da vidi kuću i da li može da se vrati.

Dolazila je i do crkve svettog Ðorđe, ušla je je kaže i ne smem da se krsti, pogledala sa strane - "gornji deo - sve je palo, ni zvonari, ništa nije postojalo. Sveti spas isto, skroz spaljeno".

Danas je kaže bezbedno.

- I bogoslovi prođu i odu u crkvu, kada je lepo vreme prošetaju, niko ih ne dira, greota je da se žalimo. Ima pokvarenih i kod njih i kod nas - kaže Svetlana.

U uskoj ulici odmah preko puta nje živi albanska porodica, a na pitanje kako se slaže sa prvim komšijama Albancima, Svetlana kaže: "Ako prođe dva dana da me ne vide da sam izašla, pošalju ćerku, koja je u osnovnoj školi. Ona zvoni i kaže mi zove te ana, posle naučila srpski pa kaže mama. Često me zovu, kada je bio sneg nisam silazila do dole, stalno su me pitali da li mi nešto treba."

Navodi da se nema problema, ali dodaje uvek treba biti pomalo oprezan.

- Iz Bogoslovije su hteli da mi pošalju učenika, da bude kod mene, ja sam im rekla da ne želim to, jer nagore će da dođe, ali ne znam šta može da bude nadole - može neko da ga sačeka - objašnjava.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija