• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

18.03.2019

22:30

SVE VEĆI BROJ PRIPADNICA LEPŠEG POLA SE ODLUČUJE ZA NOŠENJE UNIFORME! Žene u Srbiji sve više idu u oficire!

Društvo

SVE VEĆI BROJ PRIPADNICA LEPŠEG POLA SE ODLUČUJE ZA NOŠENJE UNIFORME! Žene u Srbiji sve više idu u oficire!

Podeli vest

U poslednje četiri godine drastično porastao broj devojaka koje upisuju vojne škole i one sada čine čak četvrtinu od ukupnog broja kadeta

Žene u Srbiji žele u oficire! Samo u poslednje četiri godine broj žena koje upisuju vojne škole duplirao se i sada dame čine čak 25 odsto, odnosno četvrtinu od ukupnog broja kadeta.

To za Informer otkriva šef Katedre društvenih nauka na Vojnoj akademiji, potpukovnik prof. dr Srđan Blagojević. Kako tvrdi, sve one prolaze kompletnu obuku, rame uz rame sa muškarcima, i zato je selekcija prilikom prijema izuzetno stroga. Da sve bude još zanimljivije, Blagojević naglašava da ne postoji nijedna dužnost u vojsci koju ne mogu da obavljaju pripadnice lepšeg pola.

Žene komandiri, piloti...

Foto: Informer DN

Imamo žene komandire, pilote, ali i dame na visokim dužnostima u Ministarstvu odbrane, što je pre bilo gotovo nezamislivo
Srđan Blagojević, potpukovnik Vojske Srbije

Tako već sada imamo žene komandire u raznim jedinicama, pilote, ali i dame na visokim dužnostima u Ministarstvu odbrane, što je sve pre samo deset godina bilo gotovo nezamislivo.

Visoki kriterijumi

Potpukovnik prof. dr Srđan Blagojević je istakao da je ravnopravno učešće muškaraca i žena u sistemu odbrane nesporna demokratska vrednost jednog društva.

- Istina je da raste zainteresovanost ženske populacije za vojne škole. Primera radi, pre četiri godine broj žena koje su pohađale Vojnu akademiju je iznosio oko 13 odsto od ukupnog broja kadeta, dok je danas taj procenat oko 25 odsto. To je dobro jer žene mogu mnogo da doprinesu vojsci i bezbednosti naše države - rekao je Blagojević, ali i napomenuo da dolaskom na Vojnu akademiju žene pristaju da budu u potpunosti ravnopravne sa svojim muškim kolegama i da su zbog toga kriterijumi jako visoki.

Muškarci da se ugledaju na dame

Foto: Tanjug

Vojni analitičar Bojan Dimitrijević istakao je da su se žene u vojsci dosta dobro pokazale u radarskim jedinicama, analitici, tehničkim službama i sanitetu, ali i izrazio žal što muškarci u Srbiji nemaju veće interesovanje da obuku uniformu kao što je to slučaj sa pripadnicama lepšeg pola.
- Više bih voleo da sam čuo da se napokon kod muškaraca u Srbiji pojavilo veće interesovanje za vojsku. Ipak, ne mogu sve devojke da budu u rodovima kao što su pešadija, artiljerija i oklopne jedinice. Praksa je pokazala da su žene jako dobre u radarskim jedinicama, analitici, tehničkim službama, sanitetu i finansijama, što je takođe nešto što je potrebno vojsci - jasan je Dimitrijević.

- Vojni poziv je učinjen dostupnim samo onim devojkama i mladim ženama koje se odvaže da ravnopravno sa svojim vršnjacima i muškarcima stanu u stroj rame uz rame, pod uslovom da ispune sve propisane uslove i prođu složen proces selekcije. Strogom selekcijom stvara se osnovni preduslov da se i sve kasnije obaveze koje proističu iz nastavnih planova i programa Vojne akademije realizuju ravnopravno - jasan je Blagojević.

Otvoren konkurs

U Ministarstvu odbrane su najavili i da je otvoren konkurs za prijem u Vojnu akademiju, Medicinski fakultet VMA i Srednju stručnu vojnu školu. Ovaj konkurs će trajati do 31. marta, pa u Ministarstvu pozivaju sve zainteresovane mladiće i devojke da se prijave.

On podseća i da u vojsci ne postoji podela na muške i ženske poslove, već da je sve do interesovanja i iskazanih sposobnosti.

- U sistemu odbrane Republike Srbije odavno je prevaziđena klasifikacija na muške i ženske poslove i funkcije. Žene uspešno obavljaju najrazličitije dužnosti. Odgovorne su za poslove koji su se pre desetak godina smatrali atipičnim za žene - podvlači Blagojević i dodaje da ne postoje zakonska ograničenja koja bi onemogućila ženama obavljanje bilo koje dužnosti:

- To zavisi od njihovog interesovanja, ali i iskazanih sposobnosti. Međutim, možemo govoriti o većoj ili manjoj zainteresovanosti samih žena za obavljanje nekih dužnosti. Postoji veće interesovanje žena za rad u okviru službi, a nešto manje za rodove kakvi su pešadija, oklopnomehanizovane jedinice ili artiljerija, što je sasvim razumljivo.

Foto: Informer DN

Dobri obaveštajci

Vojni komentator Vlade Radulović smatra da je sve veće zanimanje žena za vojsku pozitivna stvar jer je to već praksa u većini svetskih armija.

Muška stvar

Nama u Srbiji je to možda čudno jer na vojsku gledamo kao na nešto što je za muškarce
Vlade Radulović, analitičar

- Od trenutka kada je u Srbiji dozvoljeno da žene idu u vojsku beleži se konstantan trend rasta interesovanja pripadnica lepšeg pola za upisivanje vojnih škola. Nama u Srbiji je to možda čudno jer na vojsku gledamo kao na nešto što je za muškarce i takva nam je i tradicija, ali je to sasvim normalno u savremenim svetskim armijama. Zbog svega ovoga smatram da je pozitivno to što se žene sve češće odlučuju za vojsku i nisam pristalica podela na muške i ženske pozive. Siguran sam da su u vojsci žene i vrednije i svrsishodnije od mnogih muškaraca - istakao je Radulović i dodao da su dame, verovali ili ne, najbolje kao obaveštajci:

Foto: Informer DN

- Praksa je pokazala da su žene najbolje na obaveštajno-bezbednosnim poslovima. I ako ih na tom polju sa puno uspeha koriste službe u Izraelu, Rusiji i Libiji, ne vidim zašto ne bismo i mi u Srbiji - rekao je Radulović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 5 godina

Mogu da idu njih sve Ali bez sminke I fotkanja za fb I Instagram.

SS

pre 5 godina

Pa moraju,kad omladinci nabijaju gaće na glave i trče za ovim pederima i SZS.

bacanje para

pre 5 godina

Slabljenje vojske Srbije. U slučaju rata žene se ne šalju u borbu, osim toga zbog bioloških karateristika nisu patriotski pouzdane, špijuni ih lako probijaju. Žene u vojsci da,ali u simboličnim brojevima, sve drugo je slabljenje vojske i Srbije. Žena treba da radja decu to je njihova uloga u jačanju odbrane države.

VladimirR

pre 5 godina

Moja nije služila vojni rok a voli i ume da komandujeeeee.

Peca

pre 5 godina

Pa kad Srbi nemaju m.da obda Srpkinje moraju da im pokazu sta je muskost

Captain_Morgan_88

pre 5 godina

Laz do lazi ! Prvo kriterijumi su OSETNO NIZI za prijem zena, namerno da bi ih se naprimalo sto veci broj. Otovrite dostupne izvore i bice vam SVE jasno, a fizicke norme, kao i uslovi ,,akomodacije,, su izuzetno bitni za Vojsku. U samom duhu jedinice pune zena suvisno je i govoriti. Ako mi uopste i imamo operativne trupe za borbu, osim za slikanje i po koju specijalnu cetu ! Nikakvi dokazi ne postoje da su zene ,,bolje,, na obavestajnim poslovima nego sasvim suprotno. Zena na vojnim skolama nije 25%, nego CITAVIH preko 40%! A jedinice VS su i onako slabo popunjene, a ovime ce jos vise se oslabiti borbena sposobnost vojske. Dodajmo tome da se zene ne primaju u ,,sluzbe,, (u kojima su takodje nesposobne) vec bas u tzv. Borbene trupe ! Vojska Srbije je Naj-Feminizovanija NA SVETU ! Ali to se krije od javnosti i to nije slucajno. Dovoljno je reci da su ,,zene u vojsci,, procentualno najvise od svih zemalja Sveta ! Vrsi se PLANSKA i smisljena destimulacija muskaraca da sluze vojsku i idu u vojne skole, dok se suprotno tome vrsi NECUVENA PROPAGANDA za stimulaciju zena. Na poslu imaju brojne privilegije (ispitajte sami pa cete pasti u nesvest), a ovi ,,analiticari,, i ,,oficiri,, koji hvale zene to rade jedino zbog LICNOG interesa, politicki da se ne zamere Zapadu i vlastima, i jer su mnogi nagurali svoje iz porodice (zenske osobe) na vojne skole, kao i u trupu, gde caruje necuvena Korpupcija i rodbinska ,,linija,, ! Cisto za informaciju ni dan danas, u Izraelu (kamoli u Rusiji) zene ni priblizno ne sluze u borbenim trupama i svako ko kaze drugacije, najotvorenije laze ! Kao sto su lazi da se punjenje krsinama od naoruzanja jaca Vojska. Buducnost pred nama ce pokazati kakve cemo strasne poraze doziveti i koliko ce nas kostati ovi eksperimenti ( glumi ,,pro-rusizam,, dok NATO-izujes Srbiju i njenu vojsku sa trista na sat!) Pozivam sve casne pripadnike Vojske, u kojima je ostalo imalo patriotizma i casti da otvoreno (makar i preko pseudonima) kazu svoje misljenje. A svi dobro znamo koliko ,,vrede,, te zene i koliko su ,,talentovane,, na vojnim skolama i u trupi ! Kolege i braco, aj se VISE NE LAZIMO !

Captain_Morgan_88

pre 5 godina

Svaka vam cast zato sto ste objavili moj komentar ! Iako se protiv informera govori sve i svasta (rezimski medij i ovo ono) vi OBJAVISTE to sto razni ,,nezavisni,, nisu smeli . Da, nije srpski cutati, i dosta smo cutali ! A sve one koji ce se (ako se jave bilo ,,sluzbeno,, bilo iz licnog interesa) javiti i kazivati drugacije i napadati me, da ih odmah pitam: Kolege, ZASTO LAZETE ?! :))) Pozdrav jos jednom za Informer !

Curman Ksenija

pre 2 godine

Pozdravljeni  Oprostite za ta način stika z vami, prejel sem to sporočilo in prepričan sem, da bi bili vi oseba, ki jo potrebujem. Na kratko, moje ime je Curman Ksenija slovenskega porekla in živim v Sloveniji. Bolujem za hudo boleznijo, ki me obsoja na gotovo smrt, to je rak na grlu, in imam vsoto 600.000 evrov, ki bi jo rad namenil zaupanja vredni in pošteni osebi, da bi jo dobro izkoristila. Sem lastnica naftne družbe v Sloveniji, pred 6 leti sem izgubila moža, kar me je zelo prizadelo in do danes se nisem mogla ponovno poročiti, nisva imela otrok. To vsoto bi rad daroval, preden se moja smrt lahko prešteje zaradi pomanjkanja te bolezni, za katero v Sloveniji nisem imel zdravila, ampak pomirjevalo. Ne bi rad vedel, ali vam to darilo lahko koristi. Elektronski naslov: curmank39@gmail.com Prosim odgovori mi

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17