• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

20.03.2019

11:04

KOD LEKARA PRE NEGO ŠTO ZABOLI! U Srbiji svake godine 1.600 žena izgubi bitku sa rakom dojke

Društvo

KOD LEKARA PRE NEGO ŠTO ZABOLI! U Srbiji svake godine 1.600 žena izgubi bitku sa rakom dojke

Podeli vest

U Srbiji se svake godine u proseku kod oko 4.000 žena dijagnostikuje karcinom dojke, a oko 1.600 njih izgubi bitku sa tom bolešću

Po smrtnosti od raka dojke naša zemlja se nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah iza Crne Gore. Rano otkriven rak dojke je izlečiv, poručeno je danas sa panela "Značaj podrške u procesu lečenja raka dojke" koji je organizovan uoči Nacionalnog dana borbe protiv te bolesti, 20. marta. 

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko ukazao je na značaj primarne i sekundarne prevencije. Promene stilova života - prestankom pušenja, više fizičke aktivnosti, pravilna ishrana, može se smanjiti nastanak malignih bolestri za 30 odsto. 

- Što se tiče sekundarne prevencije, važno je da se javimo lekaru kada nas ništa ne boli - rekao je Vicko i naglasio da kod karcinoma dojke promena se napipa kada je karcinom u telu prisutan već dve, tri godine.

To je dovoljno vremena da se preventivnim pregledima bolest otkrije kada je moguće izlečenje. 

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović upozorila je da se žene u Srbiji nalaze u srednjem riziku od obolevanja kada je u pitanju rak dojke, ali da su po smrtnosti na visokom drugom mestu odmah iza Crne Gore. 

-Jedan od ključnih problema je što se žene kasno javljaju na preglede i bolest se dijagnostikuje kasno obično kada je bolest već u trećem stadijumu - kaže Jovanović. Ona je podsetila da je u toku četvrti ciklus organizovanog skrininga raka dojke. 

Tokom tri prethodna ciklusa koja su trajala po dve godine, otkriveno je oko 850 karcinoma dojke. Direktor Klinike za onkološku hirurgiju Instituta za onkologiju Ivan Marković ukazao je da žene posle 45 godine starosti jednom u dve godine treba da obave preventivne preglede - mamografiju, jer se tako promene mogu uočiti kada su u ranoj fazi, dok se ne napipaju. 

- Kada se bolest otkrije u ranoj fazi dobrom hirurgijom, radioterapijom i lekovima moguće je izlečenje - ukazao je on. Osim hirurgije i lekova, ženama koje se suočavaju se teškom bolešću potrebna je i psihosocijalna podrška u lečenju raka. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija