• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesti-online

22.03.2019

13:07 >> 13:15

GENERAL PAVKOVIĆ: NATO NAS NIJE POBEDIO, a udarili su sa 1.036  AVIONA, 140 KRSTAREĆIH RAKETA, 4.600 PROJEKTILA I 60.000 VOJNIKA!

Društvo

GENERAL PAVKOVIĆ: NATO NAS NIJE POBEDIO, a udarili su sa 1.036 AVIONA, 140 KRSTAREĆIH RAKETA, 4.600 PROJEKTILA I 60.000 VOJNIKA!

Podeli vest

Ove godine Srbija obeležava 20 godina od NATO agresije. U susret tom datumu, govori ratni komandant Treće armije i kasnije načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, general Nebojša Pavković. Tvrdi da NATO nije pobedio kao i da oni koji ne znaju šta je kapitulacija i koje su posledice po jednu Vojsku i državu, treba da to nauče!

On za frankfurtske vesti  otkriva koji su mu bili najteži trenuci tih ratnih dana, da li smo tada zaista pobedili najmoćniju Alijansu na svetu, ali i na koji način Srbija danas može da očuva svoj suverenitet na Kosmetu.

Koja je vaša prva pomisao na rat 1999.?
-  Prva pomisao je svakako na prekid bombardovanja Srbije, zone odgovornosti i jedinica Treće armije kojima sam komandovao i prestanak ubijanja mojih vojnika, starešina i mog naroda. Međutim, pored ove, nadovezuju se i na desetine drugih razmišljanja vezanih za taj period. Često se zapitam šta je to nateralo najjaču, i u to vreme nepobedivu armadu da angažuje ratnu mašineriju 19 vojno-tehnički najjačih zemalja sveta, koje su bile 37 puta vojno superiornije od SR Jugoslavije, sa 744 miliona stanovnika i 670 puta jačom ekonomijom od nas? Da li je bila potrebna baš takva sila za našu malu zemlju i njenu Vojsku, i sa kakvim je ciljem angažovana? Kakav je to bio rat sa takvim odnosom snaga, rat koji nije bio ničim izazvan i koji nije odobrio Savet bezbednosti OUN?

Jesmo li tada zaista pobedili NATO, kako su izjavljivali tadašnji jugoslovenski zvaničnici?
- Na ovo pitanje ću vam odgovoriti pitanjem - da li je NATO pobedio nas? Nama je rat bio nametnut i mi smo morali da se branimo. Znači vodili smo odbrambeni rat, a cilj svakog takvog rata je odbrana suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Agresor je napao našu zemlju pod izgovorom sprečavanja humanitarne katastrofe na Kosmetu i to je podrazumevalo da će dejstva usmeriti na južnu srpsku pokrajinu. Ali, bili smo svedoci da svoja dejstva nije fokusirao samo na taj prostor, već je od prvog dana izvodio agresiju sa radikalnim ciljevima na celoj teritoriji SR Jugoslavije. Očigledno je nameravao da nasilnim putem smeni aktuelnu i legalno izabranu vlast, zauzme teritoriju i omogući secesionističkim i terorističkim snagama na Kosmetu da otmu našu pokrajinu i naprave i novu albansku državu u Evropi ili da je pripoje Albaniji. Kada se sve ovo ima u vidu postavlja se pitanje da li je protivnik za 78 dana uspeo da ostvari postavljene ciljeve? Nije. Šta se desilo? Pronađen je način da se elegantno povuče iz rata koji je sam nametnuo. Dogodili su se pregovori u Kumanovu, potpisivanje Vojno-tehničkog sporazuma i Rezolucija SB UN 1244.

Ko je onda pobedio, a ko je pobeđen?
- Mi smo preživeli udare iz vazdušnog prostora i nismo dozvolili ulazak kopnenih snaga na Kosmet. Tako smo izvršili sve postavljene zadatke. Potpisan je sporazum, naša država se povukla sa Kosmeta i uz pomenute garancije prepustila Kosmet na privremeno upravljanje OUN i njenom SB. Vojska, posebno Treća armija nije poražena i nije kapitulirala. Oni koji ne znaju šta je kapitulacija i koje su posledice po jednu Vojsku i državu, treba da to nauče. Takođe, kada napadaju Vojsku i Treću armiju, prethodno treba da se zapitaju šta je sa Rezolucijom 1244, prema kojoj smo prihvatili da predamo Kosmet, očekujući da će garancije koje su propisane biti ostvarene i zašto ni posle dvadeset godina nisu izvršene. Da zaključim: Da, odbranili smo našu zemlju, i to je naša pobeda.

VAŽNA VEST ZA SRBIJU, NIJE NAM DRAGO, ALI...Rusija i Mađarska se dogovorile - ruski gas zaobilazi Ukrajinu!

Na koje garancije mislite?
- Mislim na garancije iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN kojima se potvrđuju suverenitet i teritorijalni integritet SR Jugoslavije u okviru međunarodno priznatih granica, omogućava široka autonomija i suštinska samouprava za Kosovo u okviru SR Jugoslavije, demilitarizacija OVK i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca i na kraju uspostavljanje bezbednosnog okruženja u kome izbeglice i raseljena lica mogu da se vrate svojim kućama. U te garancije smo se svi uzdali i zbog njih smo se i povukli sa Kosmeta, a već dvadeset godina nemam odgovor na pitanje zbog čega se ne primenjuju.

UBICA NAM SE I DALJE SMEJE U LICE! Džejmi Šej: Žalim zbog "kolateralne štete", ALI BOMBARDOVANJE JE BILO OPRAVDANO!


Postavili ste niz pitanja. Imate li na neka i odgovore?
- Nisam došao ni do odgovora kako se dogodilo da su se teroristi OVK, posle pretnji koje su uputili SAD, u januaru 1997. godine, saopštenjem za javnost: "Međunarodni centri odlučivanja, a posebno Amerika snosiće posledice", zatim izjave američkog ambasadora i specijalnog izaslanika SAD Roberta Galbrajta, februara 1998. godine, da je OVK "bez sumnje teroristička grupa", transformisali u saveznika i prijatelja SAD, koje je promovisao ambasador Ričard Holbruk, u selu Junik kod Đakovice 14. juna 1998. godine, kada je fotografija bosonogog ambasadora, u društvu naoružanih terorista, obišla ceo svet.

Heroizam

Prva asocijacija na NATO agresiju je i heroizam tadašnje jugoslovenske, tačnije srpske vojske?
- Tako je. Sećam se da sam pre početka agresije vojnicima i starešinama Treće armije poručio: "Voljom svetskih moćnika ugrožen je najsvetliji deo, kolevka naše nacije i otadžbine, ugrožen je Kosmet. Ugrožena je kolevka srpske državnosti, duhovnosti i kulture". I vojska je to shvatala. Otuda je zaista neizbežno podsećanje i na heroizam koji su ispoljili pripadnici Treće armije tokom odbrane otadžbine i na 522 poginula, 32 nestala i 1.090 ranjenih i osakaćenih heroja Treće armije.

Brojke

General Nebojša Pavković podseća da je agresor na početku angažovao 360 aviona raznih namena, a završio sa 1.036 koji su tokom 78 dana izvršili oko 30.000 avio-poletanja - 380 dnevno.
- Od pomenutog, na zonu i jedinice 3. A izvršeno je 15.857 ili 228 avio-poletanja dnevno. Pored toga registrovano je da je avijacija izvršila 935 napada u kojima je lansirano 140 krstarećih raketa i preko 4.600 razornih projektila. Pored napada iz vazdušnog prostora, agresor je angažovao i snage na kopnu u cilju prodora na teritoriju Kosmeta. Teroristi OVK su za sve vreme trajanja agresije izvršili 780 napada na pripadnike VJ, ili 11 dnevno, u kojima je ubijeno 339, a ranjeno 556 ljudi.

Kasetne bombe

Ratni komandant legendarne Treće armije navodi i da su protiv njih korišćene zabranjene kasetne bombe i municija sa osiromašenim uranijumom.
- Sa upotrebom kasetnih bombi, agresor je počeo 25. marta i samo u zoni Armije bačeno je oko 2.000 kontejnera kasetnih bombi raznih tipova, višestrukog dejstva, na oko 1.000 lokacija. Početkom aprila počeli su da upotrebljavaju municiju sa osiromašenim uranijumom. Iz aviona A-10 dejstvovano je po 201 cilju, od kojih 98 van, i 112 na Kosmetu. Van Kosmeta gađani su položaji 78. motorizovane brigade, u rejonu Preševa, sela Reljan i Biljača, kod Bujanovca i sela Borovac, Samoljica i u rejonu Vranja i Plačkovice - ističe Pavković.

Kopnena invazija

Agresor se pripremao za izvođenje agresije na kopnu na pravcima: Skoplje-Kumanovo-Vranje, i sa prostora Albanije na prostor Kosmeta. 
- Za napade na kopnu u Republici Makedoniji bile su pripremane snage jačine jedne oklopne divizije, jedna padobranska brigada i jedinice iz sastava snaga UNPREDEP-a, i dve brigade OVK, ekvivalenta oko 30.000 vojnika. U Albaniji je agresor pripremio oko 29.000 vojnika, svrstanih u dve pešadijske divizije OS Albanije i osam brigada OVK.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nis

pre 5 godina

Kome ovo nije jasno taj nije u redu. Nato avijacija je desetkovana. Aerodromi su unisteni i mi smo pobedili i tacka.

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija