• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

25.03.2019

17:51

KO JEDE ZA VOLANOM PLATIĆE 3.000 DINARA! Nove kazne u Zakonu o saobraćaju

Društvo

KO JEDE ZA VOLANOM PLATIĆE 3.000 DINARA! Nove kazne u Zakonu o saobraćaju

Podeli vest

Vozači koji budu uhvaćeni kako jedu, piju, puše, šminkaju se ili rade bilo šta drugo što ih ometa u vožnji platiće novčanu kaznu * Ako to rade na autoputu, kazne idu i do 150.000 dinara, kaže sudija Milan Marinović

Vozači koje saobraćajci uhvate kako za volanom jedu, piju, puše ili se šminkaju rizikuju kaznu od 3.000 dinara, predviđa Zakon o bezbednosti saobraćaja! Predsednik prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović kaže da, prema propisima, svaka radnja koja ometa koncentraciju tokom vožnje predstavlja prekršaj!

Prema njegovim rečima, kazne za one koji pored vožnje u kolima rade još nešto idu i do 15.000 dinara, ako pritom izazovu udes do čak 150.000 dinara, ako budu uhvaćeni na autoputu.

Upozorenje na rizik


Sudija Milan Marinović kaže da ove kazne, iako možda deluju banalno, upozoravaju vozače da moraju da budu maksimalno koncentrisani dok su za volanom.
- Svesni smo mi da neko može u isto vreme da vozi i jede sendvič i da pritom ne napravi nikakav prekršaj, ali to svakako predstavlja određeni rizik. Zato je Zakon o bezbednosti saobraćaja u članu 28, stavu 2, regulisao sankciju za svaku radnju koja bi mogla da ometa vozača dok je za volanom. Dakle, ako nekoga saobraćajci uhvate kako jede, pije, puši ili popravlja šminku dok vozi, platiće osnovnu kaznu od 3.000 dinara. Ako pritom izazove udes, kazna ide i do 15.000 dinara i vozač ide na sud. Član zakona je široko definisan, pa tu spadaju gotovo sve radnje koje mogu da skrenu pažnju vozača. Recimo, prekršaj je i ako neko vozi i istovremeno pretura po torbi koju drži u krilu ili na suvozačevom sedištu - kaže Marinović.

VELIKE PROMENE U ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Roditelji će biti uz decu tokom celog lečenja UZ 100 ODSTO NADOKNADE!

On objašnjava da je posebno opasno kada neko pored vožnje obavlja još neku radnju dok se nalazi na autoputu.
- Zamislite nekoga ko juri 120 kilometara na sat, jednom rukom jede sendvič ili pije vodu, a drugom vozi. To je prema zakonu ravno nasilničkoj vožnji i sankcija za ovakav prekršaj ide i do 150.000 dinara. Možda to nekome zvuči smešno, ali pri toj brzini dovoljan je sekund nepažnje i jedan pogrešan potez da se izazove udes sa tragičnim posledicama - kaže Marinović.

Logične kazne

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović smatra da je potpuno logično da saobraćajci kazne nekoga ko jede dok vozi.
- Inostrane studije pokazale su da je svaka četvrta nesreća prouzrokovana time što je vozaču nešto skrenulo pažnju i poremetilo koncentraciju. I to su uglavnom stvari poput korišćenja mobilnog telefona, paljenja cigarete ili traženje pikavca koji je ispao, menjanje radio-stanica, preturanje po torbi, šminkanje, jelo, čak i gledanje prolaznika... Sve ono što vam za jedan sekund skrenu pažnje sa volana i vožnje. A u takvim slučajevima nezgoda je gotovo neizbežna. Zato smatram da ove stvari i treba da se kažnjavaju i dobro je što zakon to reguliše - smatra Okanović.

 

Ako vozi, jede i krivuda putem, kaznićemo ga


U Saobraćajnoj policiji su nam rekli da je njihov prioritet da sankcionišu one koji koriste mobilni u vožnji.
- Fokusirani smo na vozače koji pričaju telefonom dok su za volanom, jer im to ipak najviše odvlači pažnju. Što se tiče drugih radnji, jelo ili pušenje ne zahtevaju toliku koncentraciju i ne skreću u preteranoj meri pažnju sa vožnje. Ali ako vidimo da neko krivuda putem zato što jede dok vozi, naravno da ćemo ga zaustaviti i kazniti - rekli su nam u Saobraćajnoj policiji.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija