• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

28.03.2019

13:54

KORISNICI KREDITA U ŠVAJCARCIMA: Ispoštovaćemo molbu predsednika Vučića, bićemo strpljivi!

Društvo

KORISNICI KREDITA U ŠVAJCARCIMA: Ispoštovaćemo molbu predsednika Vučića, bićemo strpljivi!

Podeli vest

Građani zaduženi u švajcarskim francima, koji danima protestuju ispred Vrhovnog kasacionog suda, obustaviće protest do sledećeg petka, jer žele da ispoštuju molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučiha, koji je pokazao interesovanje za njihov problem, rekla je predstavnica Udruženja ĆF Srbija Jelena Pavlović posle razgovora učesnika protesta sa predsednikom Vučićem koji se danas nenajavljeno pojavio među deomnstrantima ispred zgrade suda.

- Dogovor je da budemo strpljivi do petka i mi ćemo to ispoštovati, jer je predsednik Vučić došao da nas poseti i pokazao je interesovanje da se naš problem reši - rekla je Pavlović novinarima.

Ponovila je da je glavni zahtev dužnika u švajcarcima da budu uključeni u rešavanje njihovog problema i da se čuju njihovi predlozi.

Naglasila je da dužnici ne žele da država, odnosno građani Srbije, podnesu veliki deo tereta njihovih kredita

- Iz izlaganja predsednika shvatili smo da on ima određene strepnje da će to da košta banke i zato želimo da pružimo dokaze da se radi samo o knjigovodstvenom svođenju kredita na realan nivo na kojem je trebalo da budu od početka - rekla je Pavlović. 

Podsetila je na obećanje Vrhovnog kasacionog suda da će u utorak 2.aprila izneti stav o kreditima u švajcarskim francima i dodala da ostaje da se vidi da li će praksa tog suda biti ista kao u svim evropskim sudovima.

Pavlović kaže da korisnici kredita žele da se izbore za pravično rešenje kojim bi bili obuhvaćeni i građani kojima su ugovori već raskinuti i koji ne bi dobili ništa bilo kakvim konverzijama tog kredita.

- Tražimo da sudovi rade svoj posao i da krediti budu svedeni na razumnu meru, odnosno da se bankama omogući vraćanje novca koje su dale i zarade na kamati, a da se liše ekstra profita koji su ostvarile jer im ne pripada po zakonu.


Upitana da li su korisnici kredita upozoravani na probleme sa kojima se danas suočavaju, kaže da nisu i da im je sugerisano suprotno, odnosno da je švajcarski franak stabilna valuta i da su takvi krediti povoljniji od drugih.

(VIDEO/FOTO) OVO JE PRAVI NARODNI PREDSEDNIK! Vučić među građanima zaduženim u švajcarcima: DRŽAVA ĆE NAĆI NAČIN DA VAM POMOGNE!


- Ko priča da je bilo koji korisnik dobio upozorenje, neka to i dokaže. Nije bilo nijednog obaveštenja da je reč o specifičnoj valuti koja jača u vremenima ekonomske krize - napomenula je Pavlović uz ocenu da su krediti u švajcarcima najnezakonitiji u Srbiji i da je naša zemlja primer najdrastičnije novčane nesrazmere rata kredita.

- Očekujemo da Kasacioni sud prati evropsku praksu, a ako sudije to nisu u stanju, tražićemo njihovo razrešenje do ispunjenja naših zahetva - naglasila je Pavlović.

Korisnik kredita u švajcarcima, Ivica Stojanović, koji je pet dana štrajkovao glađu ispred Vrhovnog kasacionog suda, kaže da su zahtevi demonstranata da taj sud proglasi pravno ništavnim ugovore sa bankama i valutne klauzule i utvrdi da je indeksacija u švajcarskim francima bila protivzakonita.

Kao drugi zahtev naveo je da se bankama izda upozorenje bankama da ne aktiviraju hipoteke i slične mere kojima se korisnicima kredita oduzima imovina, te neretko ostaju na ulici.

Stojanović tvrdi da trenutno duguje oko 400.000 dinara, a da je po računici banke to je 50.000 evra.

- Kad se to svede, ispada da kupiš jednu kuću, a platiš nepune tri. A reč je o dinarskom kreditu, nama je isplaćena dinarska valuta, a ne švajcarski franci - podvukao je Stojanović čiji je stan, kaže, u procesu sudske prodaje zbog duga u švajcarcima.

I Stojanović tvrdi da korisnici nisu upozoravani na moguće probleme već da su ih nadležni nagovarali da uzimaju kredite u švajcasrkim francima.

- Predsednik Vučić danas nije hteo da kaže njihova imena, ali ja ću reći: Mlađan Dinkić, Božidar Ðelić, Miroljub Labus i Radovan Jelašić su govorili da je ovo nešto najbolje na svetu. Na sajtu našeg udruženja mogu da se vide reklame iz tog vremena, tekstovi u novinama u kojima Dinkić hvali ovaj kredit i kaže da će odgovarati građanima Srbije - naveo je Stojanović.

Korisnik kredita u švajcarcima, Dejan Aksentijević, koji je, kako kaže, pre nekoliko dana ostao bez stana iz kojeg je prisilno iseljen, u razgovoru sa predsednikom Srbije ukazao je na probleme porodica koje su zbog kredita u švajcarcima ostale bez imovine i krova nad glavom. 

- Zamolio sam ga da se uzme u obzir ne samo regulisanje kredita, već i slučajevi onih koji su ostali bez imovine i čije su kuće i stanovi nezakonito preporodavani. Znam da je to teskso, ali bilo bi dobro da se pokuša da se tim ljudima vrati, ne novac, već njihovi domovi - rekao je Aksentijević koji se prisetio da je bivši ministar Milan Parivodić ''''upozoravao'''' građane da slobodno uzimaju kredite u švajcarskim francima.

Predsednik Vučić rekao je danas građanima zaduženim u svajcarskim francimama da će država do narednog petka predložiti rešenje za njihov problem, kao i da će razgovarati sa bankama i ponuditi rešenje, koje podrazumeva da banke preuzmu deo dugova na sebe, a deo će država.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
tale

pre 5 godina

veoma korektno i ljudski od strane predsednika, problem je u tome što banke sigurno neće hteti da preuzmu teret i da svoju planiranu dobit smanje

mila

pre 5 godina

Ljudi, državu će ovo koštati, nemojte da ste naivni, banke neće da plate!

Marija

pre 5 godina

To je prvi put da jedan predsednik zeli da se pomogne i da se resi slucaj oko kredita u svajcerskim francima.

Milan

pre 5 godina

Razuman um je preko potreban,država će pomoći.

Jela

pre 5 godina

Interesovanje predsednika da se resi problem im je dovoljna garancija da nece biti ostavljeni na cedilu.

Sanja

pre 5 godina

Građani su zahvalni Vučiću i vide da se trudi da reši sve moguće probleme koji su nastali za vreme prethodne vlasti i nisu njegova krivica.

ognjen

pre 5 godina

Tražite pomoć od Đilasa, on vas je nagovorio da se zadužite u švajcarcima

Marko

pre 5 godina

Svaki put kada predsednik nešto obeća, to uvek bude ispunjeno, tako da gradjani koji su zaduženi u švajcarcima ne treba da brinu.

mimi

pre 5 godina

od blata ce da pravimo ovog vucica ,covek koga ima svud i za svakog

Iva

pre 5 godina

Postoji želja kod predsednika da pomogne ovim ljudima i očigledno je da je on njihova najbolja prilika.

Mirela

pre 5 godina

Председик је по ко зна који пут доказао да мисли о свим грађанима Србије!

mita

pre 5 godina

Naš predsednik Vučić šta god da obeća to i ispuni.Verujem da će rešiti i ovaj problem!

Miki

pre 5 godina

Neka vam Dinkić rešava on vaa je u to i uvalio!

milos

pre 5 godina

Korisnici kredita u svajcarcima moraju verovati Vucicu.

Miki

pre 5 godina

Naš predsednik je lepo objasnio da želi pomoći!

Sara

pre 5 godina

Zašto predsednici uvek prvo brinu i prvo štite banke?

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija