• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno.hr

28.03.2019

14:59 >> 15:02

ZLOČINI MERČEPOVACA DOŠLI NA NAPLATU! HRVATSKA MORA SRBIMA DA PLATI ODŠTETU ZBOG MUČENJA IZ '91.

Društvo

ZLOČINI MERČEPOVACA DOŠLI NA NAPLATU! HRVATSKA MORA SRBIMA DA PLATI ODŠTETU ZBOG MUČENJA IZ '91.

Podeli vest

Opštinski sud u Bjelovaru, ispostava u Pakracu, nepravosnažno je presudio da tužena Republika Hrvatska mora da isplati 95 tisuća kuna (nešto više od 13.000 evra) odštete tužiocu Nikoli Miokoviću iz Antunovca zbog hapšenja i brutalnog mučenja u jesen 1991. godine od strane neutvrđenih pripadnika MUP RH, čiji je komandir bio Tomislav Merčep, kasnije osuđeni ratni zločinac

Mioković je u martu 2012. godine tužio RH tvrdeći da su ga 15. oktobra 1991. godine pripadnici MUP-a, koji su bili stacionirani u Pakračkoj Poljani, uhapsili i zatim odveli u tamošnji društveni dom.

Premlaćivanje i elektrošokovi

Tamo su ga tukli i putem induktorskog telefona mučili elektrošokovima. Nakon nekoliko dana, tvrdio je Nikola Mioković u tužbi, preseljen je u mesto Međurić nedaleko od Kutine gde je bio zatvoren u kući, a potom premešten na prisilni rad u skladište koje je koristio MUP.

Nikola Mioković je tog 15. uhapšen zajedno sa svojim bratom Dušanom koji je prošao identičnu torturu. Dušan je, takođe, tužio RH, a Opštinski sud u Bjelovaru - Stalna služba u Pakracu, u januaru ove godine presudio je da država mora da isplati 75 tisuća kuna (10.000 evra) sa zateznim kamatama unazad četiri godine.

Republiku Hrvatsku je u ovom sudskom sporu zastupalo Opštinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru koje se protivilo tužbi pozivajući se, između ostalog, na zastaru, a uložen je i prigovor da se radi o ratnoj šteti za koju RH nije odgovorna.

(VIDEO) RUSKI MINISTAR VOJNIM REGRUTIMA: Obavezno pogledajte film Balkanska međa! Naši momci su heroji, TIME SE MORAMO PONOSITI!

Isto tako, državno odvjetništvo je tvrdilo kako ne postoji uzročno-posledična veza između počinitelja ratne štete i odgovornosti pripadnika hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga za počinjenu štetu iz razloga jer se ne može utvrditi tko su osobe koje su Nikolu Miokovića mučile i zlostavljale.

Tomislav Merčep

Devet meseci nakon podizanja tužbe, u decembru 2012. godine, Opštnski sud je na zahtev tužioca Nikole i tužene RH prekinuo postupak sve do okončanja kaznenog postupka koji se uporedo vodio protiv Tomislava Merčepa pred Županijskim sudom u Zagrebu.

Uslovi za nastavak parnice koju je pokrenuo Nikola Mioković stvorili su se nakon što je Merčep pravosnažno osuđen. 

Županijski sud ga je prvobitno osudio u maju 2016. godine na pet i po godina zatvora, da bi Vrhovni sud u febrzaru 2017. godine kaznu preinačio, povisivši ju na sedam godina zatvora. 

(VIDEO) AMERI ZAHTEVAJU: VRATITE NAM OLUPINU NEVIDLJIVOG! SRBIJA ODGOVARA: NEMA ŠANSE, TO JE RATNI TROFEJ!

Merčep je, podsetimo, osuđen jer kao komandir jedinice poznate kao "merčepovci" nije sprečio pljačkanje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje srpskih civila.

Zločin protiv civila

Nakon presude protiv Merčepa svi prigovori tuženje RH, odnosno državnog odvjetništva, "pali" su u vodu.

Počev od prigovora da odgovornost RH za ratnu štetu ne postoji. S obzirom na to da je Merčep osuđen, stoji u presudi, odgovornost tužene RH itekako postoji i to na osnovu člana. 1 Zakona o odgovornosti Republike Hrvatske za štetu koju su uzrokovali pripadnici Hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga Domovinskog rata u vremenu do 17. avgusta 1990. do 30.  juna 1996. godine.

Opštinski sud je neosnovanim ocenio i prigovor tužene RH koja je tvrdila kako je nastupila zastara jer, kako stoji u obrazloženju presude, kazneno delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva ne zastareva (u smislu čl. 95 Osnovnog krivičnog zakona RH).


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija