• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

30.03.2019

13:19

SVAKI SEDMI SREDNJOŠKOLAC U SRBIJI SE DROGIRA! Marihuana i ekstazi su im KAO DOBAR DAN! A posledice mogu da budu FATALNE!

Društvo

SVAKI SEDMI SREDNJOŠKOLAC U SRBIJI SE DROGIRA! Marihuana i ekstazi su im KAO DOBAR DAN! A posledice mogu da budu FATALNE!

Podeli vest

Čak 14 odsto učenika srednjih škola priznalo da je koristilo drogu u poslednjih godinu dana. Uglavnom konzumiraju marihuanu i sintetičke narkotike poput ekstazija

Svaki sedmi srednjoškolac u Srbiji konzumira drogu, alarmantni su podaci Ministarstva omladine i sporta i Centra za edukaciju! Prema ovom istraživanju, učenici ubedljivo najviše koriste marihuanu, dok su na drugom mestu sintetičke droge poput ekstazija!

Opasno

Današnji tinejdžeri nemaju saznanja šta tačno koriste, niti koje su moguće posledice čak i jednokratnog konzumiranja
Dr Mira Kovačević

Stručnjaci upozoravaju da je ovaj trend sve prisutniji među tinejdžerima koji nisu ni svesni da samo jedna doza može da ostavi katastrofalne posledice po zdravlje. Oni ističu da celokupno društvo, ali pre svega roditelji moraju mnogo efikasnije da rade na rešavanju ovog problema.

Istraživanje "Podrška mentalnom zdravlju mladih u Srbiji" pokazalo je da je od 249.000 srednjoškolaca više od 35.000 probalo jednu ili više droga.

LEKARI UPOZORAVAJU RODITELJE NA OPASNU MODU MEĐU KLINCIMA! DECA MASOVNO PUŠE NARGILE! One su 15 puta otrovnije od cigareta!

"Nimalo pohvalni rezultati pokazuju da je 14 odsto učenika srednjih škola probalo bar jednu vrstu droge u poslednjih godinu dana. Od tog broja, deset odsto je probalo samo jednu vrstu droge, pretežno marihuanu, dok je četiri odsto konzumiralo dva ili više narkotika", navodi se u istraživanju.

Foto: Shutterstock

Komisija za borbu protiv droge u školama

Vlada Srbije 2018. godine osnovala je ministarsku Komisiju za prevenciju upotrebe droga u školama koja u svom delovanju ima pristup zasnovan na naučnim dokazima. Prema rečima ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara, cilj komisije je podizanje svesti mladih o štetnim posledicama upotrebe droga, jačanju samopouzdanja, pružanju otpora vršnjacima koji koriste drogu, pronalaženju alternativa i stvaranju pozitivnih primera.

Direktorka klinike za bolesti zavisnosti "Drajzerova" u Beogradu dr Mira Kovačević ističe za Informer da su mladi u Srbiji sve skloniji tome da probaju neki narkotik i da ova statistika to i dokazuje.

- Porast procenta mladih koji imaju iskustva sa kanabisom i novim sintetičkim supstancama jasno govori da su srednjoškolci sve spremniji da probaju narkotike na preporuku prijatelja ili zarad nekog dokazivanja u društvu, iz znatiželje. Međutim, najveći problem je što današnji tinejdžeri nemaju saznanja šta tačno koriste, niti koje su moguće posledice čak i kod jednokratnog konzumiranja - objašnjava dr Kovačević i napominje šta sve može prouzrokovati konzumacija narkotika:

- Posledice su razne, čak mogu biti i smrtonosne, ali sve zavisi koja supstanca se konzumira, u kojoj količini i da li se možda meša sa nečim. Svakako, dejstva su neizbežna, pa se mogu javiti mučnina, glavobolja, usporenost ili hiperaktivnost, halucinacije, dezorijentisanost, ubrzan rad srca, napadi panike, osećaj proganjanja, gušenje, gubljenje svesti, čak i smrt - kaže naša sagovornica.

EVO KAKO OPASNA "BOŽJA DROGA" DOLAZI U SRBIJU! Koristili su je Indijanci DA PRIZIVAJU DUHOVE, može da bude SMRTONOSNA, a sada je i na našim ulicama!

Psihoterapeut Marko Braković smatra da u rešavanju ovog problema među mladima ključnu ulogu imaju roditelji.

- Podatak da je svaki sedmi srednjoškolac u Srbiji konzumirao drogu u poslednjih godinu dana zaista je alarmantan. Ali taj trend kod nas traje i mi se sa time moramo suočiti. Rešenje je u većoj roditeljskoj posvećenosti i boljoj kontroli. Decom se treba baviti i treba poštovati njihovu ličnost, i onda će biti manje bežanja u opijate i iskaljivanja agresije koja se može ispoljiti kroz narkomaniju ili alkoholizam - savetuje Braković.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zdravko

pre 5 godina

Kako se i ne bi drogirali, kad kutiju od sibica punu kanabisa mozes kupiti za 300 dinara, i to gotovo na svakom cosku...

Marcco

pre 5 godina

S obzirom na dostupnost droga u Srbiji, mene čudi da je procenat ovako mali.

Ja

pre 5 godina

Ovo je podatak iz vremena Karadjordja. Danas, najmanje 50% je koristilo i koristi lakse droge, a 20% i teze...

Mile lala

pre 5 godina

Да у Србији постоји СМРТНА КАЗНА за било какав вид бављења дрогом, нико се не би дрогирао. Овако, чујем, да ће марихуану да гаје ксо пољопривредну културу. ЗЛО нам се пише.

Uninformed

pre 5 godina

Kad mu dopadne Informer u ruke, onda je svaki.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija